Sari direct la conținut

Armenia ia în considerare o cerere de aderare la UE – ministru de externe

HotNews.ro
Steagurile UE și Armeniei, Foto: Liskonogaleksey | Dreamstime.com
Steagurile UE și Armeniei, Foto: Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Armenia ia în considerare posibilitatea de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană, a declarat vineri ministrul de externe Ararat Mirzoyan, în timp ce această țară încearcă să stabilească legături mai strânse cu Occidentul, în contextul tensiunilor cu aliatul său tradițional, Rusia, transmite Reuters.

„Multe oportunități noi sunt discutate în mare măsură în Armenia în prezent și nu dezvălui un secret dacă spun că printre acestea se numără și aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Mirzoyan într-un interviu acordat postului de televiziune turc TRT World.

El a făcut declarația în marja unui forum diplomatic ce a avut loc în orașul turc Antalya, pe țărmul Mediteranei.

De la venirea la putere în urma unei revoluții din 2018, premierul armean Nikol Pașinian a aprofundat legăturile Armeniei cu Europa și Statele Unite, atrăgând de mai multe ori furia aliatului tradițional Rusia.

Erevanul a afirmat în repetate rânduri că alianța sa cu Moscova nu se aplică și la războiul din Ucraina, iar Pașinian a acuzat Rusia că încearcă să-i submineze guvernul.

Armenia acuză, de asemenea, Rusia că nu a reușit să o apere împotriva vechiului său rivalul, Azerbaidjanul, care a devenit tot mai apropiat de Moscova în ultimii ani.

Premierul armean Nikol Paşinian a afirmat luna trecută că ţara sa nu mai poate conta pe Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu şi-a onorat această responsabilitate de mai multe ori.

De subliniat și faptul că Armenia s-a alăturat oficial statelor membre ale Curții Penale Internaționale (CPI), instanța care în martie anul trecut a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în baza suspiciunilor legate de comiterea unor crime de război în Ucraina.

Decizia Armeniei de a adera la CPI, anunțată încă de anul trecut, a fost criticată vehement de Kremlin. Ea înseamnă că, deși Rusia și Armenia sunt formal țări aliate, Erevanul va fi obligat să îl aresteze pe Putin dacă pășește pe teritoriul armean.

foto articol: © Liskonogaleksey | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro