Sari direct la conținut

VIDEO Israelul susține că palestinieni din Gaza s-au ucis unii pe alții călcându-se în picioare pentru ajutoare umanitare: IDF a „reacționat” față de „hoți”

HotNews.ro
Incidentul a avut loc pe drumul de coasta Al-Rashid din Fasia Gaza, Foto: Fortele de Aparare ale Israelului (IDF)
Incidentul a avut loc pe drumul de coasta Al-Rashid din Fasia Gaza, Foto: Fortele de Aparare ale Israelului (IDF)

​Armata israeliană susține că forțele sale nu au vizat un convoi umanitar din Fâșia Gaza săptămâna trecută, ci că majoritatea palestinienilor au murit din cauză ca s-a creat o busculadă, potrivit unei analize preliminare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, relatează Reuters.

Hamas susține că peste 1000 de palestineni au murit sau au fost răniți după ce armata israeliană a deschis focul asupra mulțimilor care au luat cu asalt un convoi umanitar ce a intrat în Gaza.

Cu toate acestea, analiza israeliană a constatat că, după ce au fost trase „focuri de avertizare” pentru a dispersa busculada, soldații israelieni au „răspuns” după ce au fost abordați de hoți care au fost considerați o amenințare imediată.

Un înalt oficial al Ministerului Sănătăţii din Gaza a respins concluziile analizei. Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, au declarat că forțele israeliene au ucis peste 100 de persoane care încercau să ajungă la un convoi umanitar în apropierea orașului Gaza.

Israelul a declarat că a lansat, de asemenea, o examinare mai amănunțită a incidentului, care va fi gestionată de „un organism independent, profesionist, format din experți”, care își va împărtăși constatările încă în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari.

Presiunea a crescut asupra Israelului, mai multe țări susținând apelul ONU privind o anchetă, după moartea a zeci de palestinieni în Fâșia Gaza, joi, în timp ce mulțimile au înconjurat un convoi de camioane cu ajutoare, iar soldații au deschis focul.

Israelul susține că palestinienii s-au călcat în picioare pentru ajutoare

„IDF a încheiat o evaluare inițială a incidentului nefericit în care civilii din Gaza au fost călcați în picioare și răniți în timp ce se îndreptau către convoiul de ajutor”, a spus Hagari.

Analiza, a spus el, care a adunat informații de la comandanții și trupele de pe teren, a stabilit că nu a fost efectuată niciun atac împotriva convoiului umanitar.

„Majoritatea palestinienilor au fost uciși sau răniți în urma busculadei”, a spus Hagari.

„În urma focurilor de avertizare trase pentru a dispersa busculada și după ce forțele noastre au început să se retragă, mai mulți hoți s-au apropiat de forțele noastre și au reprezentat o amenințare imediată pentru acestea. Conform analizei inițiale, soldații au răspuns față de mai multe persoane”, a spus el.

Gaza acuză un „masacru”, în timp ce bilanțul morților și răniților depășește 1000 de persoane

În Gaza, Muatasem Salah, membru al Comitetului de urgență al Ministerului Sănătății din Gaza, a respins constatarea israeliană ca fiind „incorectă”.

„Avem peste o mie de martiri și răniți în acest masacru, iar majoritatea martiriilor și rănilor au fost provocate de gloanțe de calibru greu, nu de arme ușoare. Aceste gloanțe de calibru greu sunt de la armata de ocupație israeliană”, a spus Salah.

„Există multe răni grave care au dus la amputații. Orice încercare de a pretinde că oamenii au fost martirizați din cauza supraaglomerării sau că s-au călcat în picioare este incorectă. Răniții și martirii sunt rezultatul focurilor de armă cu gloanțe de calibru greu”, a adăugat el.

Hagari a spus că armata a deschis o anchetă pentru a examina în continuare incidentul „ceea ce ne va ajuta să reducem riscul ca un astfel de incident tragic să se repete în timpul uneia dintre operațiunile noastre umanitare”.

„Incidentul va fi examinat în cadrul mecanismului de constatare și evaluare a faptelor, un organism independent, profesionist și de experți. De dragul transparenței, vom împărtăși actualizări pe măsură ce examinarea noastră se va dezvolta sperăm în zilele următoare”.

Hagari nu a oferit detalii despre cine se va ocupa în mod specific de anchetă.

Credibilitatea imaginilor video prezentate de Israel ca justificare, pusă la îndoială

De altfel, armata israeliană (IDF) a publicat o înregistrare video pentru a încerca să-și justifice acțiunile din timpul busculadei ce a avut loc pe drumul de coastă Al-Rashid din Fâșia Gaza.

Forțele armate israeliene au afirmat că tancurile sale au tras focuri de avertisment, dar că acestea nu au lovit camioanele care transportau ajutoarele umanitare și că majoritatea persoanelor ucise au murit în timpul busculadei.

Însă The New York Times notează într-o analiză proprie că, pe lângă faptul că înregistrarea nu are sunet, ceea ce în cazul de față face mult mai dificilă reconstituirea evenimentelor, înregistrarea a fost încropită din mai multe secvențe distincte puse împreună și care nu include un moment cheie: ce s-a întâmplat chiar înainte ca mulțimile să înceapă să se îndepărteze în fugă de camioane.

În secvența care urmează, în jurul minutului 1:05 pot fi văzute ceea ce par a fi zeci de cadavre împrăștiate în jurul drumului, nefiind însă întru totul clar dacă este vorba doar de persoane moarte sau și unele care au fost rănite grav. Două vehicule militare israeliene sunt de asemenea vizibile în înregistrare.

NYT notează de asemenea că este posibil ca un număr redus dintre ele să fi fost lovite de camioane în timpul momentelor de panică.

SUA ar fi blocat o nouă rezoluție de condamnare a Israelului

Întrebat joi seara despre acest subiect, președintele american Joe Biden nu a oferit mai multe clarificări, afirmând că SUA analizează două versiuni „contradictorii” asupra a ceea ce s-a întâmplat. „Căutăm de urgenţă informaţii suplimentare despre ceea ce s-a întâmplat cu exactitate”, a declarat reporterilor și purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat de la Washington, Matthew Miller.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o întâlnire în spatele ușilor închise pentru a discuta incidentul, Algeria, reprezentanta țărilor arabe în organism, înaintând o rezoluție de condamnare a forțelor israeliene pe motiv că ar fi „deschis focul” asupra civililor.

Potrivit Associated Press, care îl citează pe ambasadorul palestinian pe lângă ONU, Riyad Mansour, 14 dintre cele 15 state membre ale consiliului au susținut rezoluția, însă adoptarea sa a fost blocată de SUA. Robert Wood, ambasadorul american pe lângă ONU, a declarat că faptele legate de incident rămân neclare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro