Sari direct la conținut

EURO 2024 si politizarea fotbalului din Germania, practicată de fanii lui Erdogan (opinie)

HotNews.ro
Fani ai urciei inainte de meciul cu Olanda
Player video EM 2024

Dupa doliul național al Germaniei, la eliminarea din sferturile EURO 2024, a venit și rândul comunității turce din Republica Federală, să-și lingă rănile. Echipa Turciei a fost și ea eliminată, cu 2-1, de cea a Olandei. N-a ajutat nici faptul că președintele Erdogan a asistat la meciul de la Berlin în tribună.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a schimbat pe neașteptate planurile de călătorie. El și-a anulat vizita planificată în Azerbaidjan special pentru a veni în Germania, la meci, după cum a aflat agenția germană de presă din cercuri informate, transmite Sportschau.de.

Erdogan a aterizat la Berlin doar cu puțin timp înainte de începerea startului și era programat să se întoarcă imediat după meci.

Un gest frumos de susținere a echipei naționale a țării sale, însă doar atât?

Prezențe și simboluri

200.000 de cetățeni cu origini turce locuiesc la Berlin, constituind 6% din populația capitalei germane. În toată Germania, numarul acestora se ridică la cca 3,5 milioane. Înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, din Turcia, s-au trimis emisari politici ai lui Erdogan, pentru a stimula starea de spirit a comunității turce din Germania.

Iar alte prezențe, mult mai concrete, sunt vizibile deja de mult timp. De exemplu, moscheile care s-au înmulțit, finanțate în principal cu bani turcești, despre care am relatat pentru Hotnews în articolul “Cerul Germaniei, străpuns de minarete”. Bairamul, sub lupa veterinarilor. Cerul Germaniei, strapuns de minarete – HotNews.ro

Iar pentru că doar lăcașurile de cult musulman nu ajung, din octombrie 2022, orașul Köln a anunțat că, în virtutea libertății practicii religioase, stipulate în Legea fundamentală, comunitățile moscheilor își pot chema prin muezini credincioșii, la rugăciune. Relatam în detaliu despre această simbolistică, în articolul “Cerul Germaniei, vibrând în chemare de muezin”. Cerul Germaniei, vibrând în chemare de muezin – HotNews.ro

Și iată că simbolistica se extinde, printre altele cu “salutul lupului”, proferat intens la meciurile Turciei de la EURO 2024. Gestul mișcării extremiste de dreapta, „Lupii gri”, a fost arătat de multe ori în timpul imnului la începerea meciurilor Turciei, ca și înainte de meciul Turciei de la Berlin.

Marș stopat al fanilor turci

Sâmbătă, înainte de meciul cu Olanda, un marș al fanilor turci a fost întrerupt de autoritățile germane. Punctul de întâlnire pentru suporterii turci, înainte de sferturile de finală împotriva Olandei, a fost Breitscheidplatz din Berlin. Poliția a oprit un marș al acestora, pentru că mulți au arătat “salutul lupului”.

„Nu tolerăm un marș al fanilor care trimite mesaje politice”, a spus o purtătoare de cuvânt a poliției germane. Iar fanilor li s-a cerut „să meargă individual pe stadion”.

Despre incident au relatat în detaliu reporterii televiziunii de stat, ARD. Potrivit acesteia, numeroși suporteri de pe stadion au format simbolul „Lupilor gri”, cu ambele mâini, chiar și în timpul intonării imnului turcesc, răspunzând astfel apelului unui grup de fani turci.

Camera de disciplină a UEFA l-a interzis la două meciuri pe jucătorul Merih Demiral, după ce acesta “a dat tonul” cel mai vizibil. El a făcut salutul la victoria Turciei în optimile de finală împotriva Austriei, la Leipzig, fapt despre care am relatat în detaliu aici. „Salutul lupului” turcesc, simboluri rasiste și mesaje pro-Putin la Euro 2024. Cum au devenit stadioanele din Germania și tribune ale extremismului  – HotNews.ro

Indignări, dar și contre

Interdicția lui Demiral a stârnit indignare în Turcia. Președintele asociației turce, Mehmet Büyükekși, a pus sub semnul întrebării independența Camerei UEFA și a spus că verdictul împotriva jucătorului este disproporționat.

El a reclamat că există standarde duble când vine vorba de Turcia, neoferind însă nicio dovadă pentru acuzațiile sale. „Această decizie părtinitoare și nedreaptă a dezamăgit profund întreaga noastră națiune”, a spus Büyükekşi, potrivit presei de sport germane.

Mesut Özil, campionul mondial în 2014, și-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Demiral și a postat sâmbătă o fotografie cu jucătorul care arată salutul, pe Instagram. În timpul jocului, Özil a stat direct în spatele lui Erdogan. Iar dedicația sa pentru Președinte nu e nouă. În 2018, el a părăsit echipa națională, în urma unei controverse în jurul unei fotografii cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Însă nu toți fotbaliștii turci împărtășesc poziția acestuia. Într-un interviu, antrenorul și fost fotbalist turc, Burak Yilmaz, l-a criticat pe Demiral pentru că a arătat în mod deschis salutul. El a precizat că acest lucru are un efect periculos, mai ales asupra tinerilor care ar putea percepe simbolul ca pe ceva normal.

„Programul politic al Lupilor Cenușii prevede o Turcie doar pentru turci. Ei vor o societate omogenizată, în care minoritățile să fie discriminate”, a spus Yilmaz, care are în vizor Lupii Gri, de ani de zile. El a adăugat că sprijinul lui Demiral a facilitat recrutarea de noi adepți, pentru mișcarea extremistă de dreapta.

Susținătorii mișcării extremiste de dreapta „Ülkücü” sunt cunoscuți sub numele de „Lupii gri”. În Germania, acest lucru este monitorizat de Oficiul pentru Protecția Constituției. Cu toate acestea, organizația nu este interzisă și nici simbolurile sale. Cerințele pentru interzicerea unei asocieri sunt ridicate: scopurile sau activitățile asociației ar trebui să fie contrare legilor penale, să fie îndreptate împotriva ordinii constituționale sau a ideii de înțelegere internațională. „Lupii gri” sunt considerați cea mai mare mișcare extremistă de dreapta din Germania. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției o consideră ca având aproximativ 12.000 de adepți. În Turcia, partidul ultranaționalist MHP este reprezentantul său politic și partenerul de alianță cu AKP, conservator islamic, al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Player video EM 2024 / Fani turci la Berlin, înainte de de meciul cu Olanda

INTERVIURILE HotNews.ro