Sari direct la conținut

Un dispozitiv inspirat de franciza Dune ar putea deveni parte a costumelor spațiale NASA

HotNews.ro
Scena din Dune 2 Credit: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Scena din Dune 2 Credit: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Un sistem care va permite colectarea urinei, filtrarea acesteia și transformarea ei în apă potabilă, sistem inspirat de costumele spațiale purtate de eroii francizei Dune, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din Statele Unite ale Americii. Prototipul, prezentat într-un studiu publicat în revista Frontiers in Space Technologies, are toate șansele să devină parte integrantă a costumelor spațiale, iar beneficiile ar fi unele uriașe.

Așa cum subliniază autorii studiului, actualele costume spațiale, EMU (Extravehicular Mobility Unit), au fost create pentru misiunile Apollo. Iar de atunci au rămas aproape neschimbate. Astfel de costume includ un scutec absorbant de unică folosință (MAG – Maximum Absorbency Garment) care colectează urina și fecalele pe timpul misiunilor extravehiculare, misiuni care, adesea, pot dura până la opt ore.

Conform datelor furnizate de NASA, un astronaut urinează în medie de șapte ori pe zi, în timp ce scaun are de două ori pe zi, însă frecvența se poate modifica în timpul misiunilor extravehiculare. Iar  statistica ultimelor 37 de astfel de misiuni arată că, în medie, o misiune extravehiculară durează circa 6 ore și 26 de minute, în condițiile în care cea mai îndelungată a durat 8 ore și 56 de minute.

Expunerea pe timp îndelungat la propriile dejecții poate genera afecțiuni ale tractului urinar și probleme gastrointestinale. Iar acesta este doar unul dintre neajunsurile actualelor costume spațiale folosite de NASA.

O altă problemă este cea a apei. Costumele spațiale folosite în prezent nu permit o rezervă de apă mai mare de 0,95 litri. Iar asta reprezintă, conform infromațiilor oferite chiar de NASA, doar 25-35% din necesarul de apă pe care un astronaut al trebui să îl consume zilnic (3,7 litri pentru un bărbat și 2.7 litri pentru o femeie).

Iar în condițiile în care misiunile pe Lună sau pe Marte vor dura mult mai mult decât o activitate extravehiculară, este cert că actualele costume ale celor de la NASA sunt depășite. Noile costume, AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) au crescut capacitatea rezervorului de apă potabilă la 2 litri, însă sunt deficiente în continuare în ceea ce privește igiena. Practic, este același sistem bazat pe scutece absorbante ca în anii `70.

Dispozitivul creat de specialiștii de la Universitatea Cornell pare să rezolve în mare parte neajunsurile de până acum. Cu o greutate de opt kilograme și dimensiuni 38x23x23 de centimetri, acesta poate fi atașat de sistemul de menținere a vieții din spatele fiecărui astronaut.

Autorii studiului susțin că dispozitivul creat de ei va elimina scutecele, iar urina va trece direct prin două etape de filtrare. Apa potabilă rezultată va fi redirecționată apoi către rezervorul destinat acesteia, fapt ce va permite astronauților să se hidrateze mult mai eficient decât ar face-o cu ajutorul costumelor actuale.

Pe scurt, vorbim despre un dispozitiv care nu doar că va elimina măcar parțial problema igienei (impedimentul fecalelor încă rămâne să fie rezolvat), dar va oferi un surplus de apă viitorilor astronauți. Îar în aceste condiții, este de așteptat ca NASA să includă sistemul de filtrare în costumele pe care astronauții misiunilor Artemis le vor purta.

INTERVIURILE HotNews.ro