Război în Ucraina, ziua 880: Rusia își face încă o „flotă fantomă” / Slovacia și Ungaria cer ajutor de la Bruxelles pentru a primi în continuare petrol rusesc / Kremlinul o acuză pe Kamala Harris de „retorica neprietenoasă”
Sistemele de apărare aeriană rusești au distrus 75 de drone lansate azi-noapte de Ucraina, peste jumătate dintre acestea deasupra regiunii Rostov din sud-vestul țării, a afirmat luni dimineață Ministerul Apărării de la Moscova. Una dintre țintele valului de drone ucrainene a fost rafinăria Tuapse, unde a izbucnit un incendiu, au spus autoritățile locale din Krasnodar.
Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 880, LIVETEXT:
Marea Britanie a testat în premieră laserul antidronă al companiei Raytheon
Armata britanică a efectuat primul său test cu arma laser antidronă fabricată de compania Raytheon pe un vehicul militar, a anunţat luni compania, în cel mai recent semn că războiul cu drone devine o prioritate tot mai mare pentru forţele armate occidentale.
Războiul din Ucraina a fost caracterizat prin utilizarea dronelor la o scară fără precedent, mii de sisteme de aeronave fără pilot fiind utilizate pentru a urmări forţele inamice, a ghida artileria şi a bombarda ţinte. Această transformare a tacticii de pe câmpul de luptă a crescut cererea globală atât de echipamente pentru drone, cât şi de echipamente antidrone.
Trei ingineri care lucrau pentru o fabrică de armament din Serbia au fost arestaţi luni, sub acuzația de spionaj pentru „o organizaţie străină”, a anunțat Ministerul de Interne de la Belgrad.
Cei trei lucrau pentru uzina Krusik din Valjevo, oraș din centrul Serbiei. Această fabrică de armament a fost recent în centrul unor dezvăluiri, presa relatând că muniţii sârbești produse acolo au fost vândute Ucrainei, prin intermediul unor ţări terţe.
Sancţiunile UE contra Rusiei, prelungite cu încă șase luni
Reuniuni ministeriale ale UE, mutate de la Budapesta la Bruxelles în cadrul boicotului asupra preşedinţiei semestriale a Ungariei
Următoarele reuniuni ale miniştrilor europeni de externe vor avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, deşi miniştrii europeni de externe s-au arătat mai degrabă precauţi faţă de ideea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de boicotare a reuniunilor informale găzduite la Budapesta de preşedinţia ungară a Consiliului UE, în urma „misiunii de pace” pentru oprirea războiului din Ucraina a premierului ungar Viktor Orban care a iritat Bruxellesul şi mai mulţi lideri europeni.
Consiliul UE prelungeşte sancţiunile economice contra Rusiei până la 31 ianuarie 2025
Consiliul Uniunii Europene a prelungit luni pentru şase luni, până la 31 ianuarie 2025, măsurile restrictive contra Rusiei, având în vedere continuarea acţiunilor Moscovei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, indică un comunicat postat pe site-ul Consiliului UE.
Aceste sancţiuni, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Rusia condamnă o jurnalistă ruso-americană la șase ani și jumătate de închisoare
„Inacceptabil”. Kremlinul critică refuzul de acreditare a cinci jurnalişti ai agenţiei ruse Ria Novosti la Jocurile Olimpice
Kremlinul a calificat, luni, drept „inacceptabil” refuzul primit de agenţia de presă rusă Ria Novosti de a acredita cinci dintre jurnaliştii săi sportivi care urmau să acopere Jocurile Olimpice 2024 din Franţa, pe fondul tensiunilor dintre Paris şi Moscova.
Un tribunal din Rusia a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, de la Radio Europa Liberă, la 6 ani și jumătate de închisoare
Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare pentru „transmiterea de informații false despre armata rusă în Ucraina”, a informat luni justiția rusă, care nu a anunțat însă până acum asupra desfășurării acestui proces, scrie AFP.
„Acest proces secret și această condamnare sunt o parodie de justiție. Singura concluzie corectă ar fi eliberarea imediată a lui Alsu”, a reacționat Stephen Capus, președintele Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), compania media americană la care era angajată jurnalista.
Slovacia și Ungaria cer ajutor de la Bruxelles pentru a primi în continuare petrol rusesc. Ucraina, acuzată că a blocat ilegal importurile de la Lukoil
Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, a anunțat ministrul ungar de Externe, după ce Kievul a pus grupul rusesc Lukoil pe lista sancțiunilor, blocând furnizările către cele două țări.
Kremlinul o acuză pe Kamala Harris de „retorica neprietenoasă”
Kremlinul a evocat luni „retorica neprietenoasă” manifestată faţă de Rusia de către vicepreşedinta SUA Kamala Harris, care este cel mai bine plasată în tabăra democrată pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, după retragerea lui Joe Biden din cursa electorală.
„Nu putem evalua candidatura potenţială a lui Harris întrucât până în prezent contribuţia sa la relaţiile noastre nu a fost marcantă. Ea a făcut declaraţii ce fac parte din retorica mai degrabă neprietenoasă faţă de ţara noastră”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Reprezentantul Kremlinului a repetat, aşa cum făcuse duminică seară după anunţul şoc al preşedintelui SUA, că pentru Rusia prioritatea este să iasă învingătoare din războiul contra Ucrainei.
Kremlinul vede pozitiv recentele declaraţii ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre posibilitatea unor negocieri între Kiev și Moscova pentru încheierea războiului. „Aceasta, desigur, este mai bine decât declaraţiile Kievului de excludere a oricărui contact cu partea rusă şi cu şeful statului rus” Vladimir Putin, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Totuşi, el a adăugat că vor trebui „aşteptate acţiuni concrete” pentru a putea judeca cât de serioase sunt intenţiile părţii ucrainene. Dar, „evident, a vorbi despre dialog, pe un ton sau altul, este mult mai bine decât a vorbi despre obiectivul de a lupta până la ultimul ucrainean”, a afirmat Peskov. (Agerpres)
Ucraina a anunțat luni că a ajuns la un acord de principiu cu un grup de creditori în vederea restructurării unor obligațiuni internaționale în valoare de 20 de miliarde de dolari, aducând această țară afectată de război aproape de o restructurare fără precedent a datoriei sale.
Anunțul Ucrainei vine cu o săptămână înainte de expirarea unui acord de suspendare a datoriei pe 2 ani încheiat în 2022 și marchează prima dată când o țară se angajează într-o restructurare a datoriei în mijlocul unui război de amploare, notează Reuters.
Rusia își face încă o „flotă fantomă”, cu nave de transport GNL
Rusia își face încă o „flotă fantomă”, cumpărând cele mai vechi nave de un anumit tip. Surse din industria navală au spus pentru Financial Times că o serie de companii necunoscute până acum, multe înregistrate în Emiratele Arabe Unite, au achiziționat nave de transport GNL în ultimul an, crescând prețurile de pe piață, în special pentru cele mai vechi nave.
Șeful diplomației belaruse urmează să viziteze Coreea de Nord în această săptămână, între 23 și 25 iulie, a anunțat luni Minskul, într-un moment în care aliatul său, Rusia, își consolidează legăturile cu Phenianul.
Într-un comunicat de presă, Ministerul belarus de Externe a anunțat că Maxim Ryzhenkov va conduce o delegație într-o vizită oficială făcută la invitația Coreei de Nord. (Reuters)
Kremlinul a afirmat luni că nu a fost prea surprins de faptul că Joe Biden a renunțat la campania pentru un nou mandat la Casa Albă și a spus că vicepreședintele Kamala Harris nu a contribuit până acum cu nimic la relațiile ruso-americane.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că volatilitățile politicii americane nu sunt o prioritate pentru Moscova, care se concentrează pe atingerea obiectivelor „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
100.000 de obuze pentru Ucraina în două luni
Kremlinul a declarat luni că decizia Franței de a refuza acreditarea unor jurnaliști ruși pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 este inacceptabilă și a acuzat autoritățile franceze că nu-și respectă obligațiile în ceea ce privește libertatea presei.
Ministrul francez de interne a anunțat duminică faptul că serviciile de securitate franceze au respins peste 4.000 de cereri de acreditare pentru Jocurile Olimpice, inclusiv din cauza unor probleme legate de spionaj și atacuri cibernetice.
Gerald Darmanin, care a precizat că aproape o sută de cereri au fost respinse din cauza temerilor legate de spionaj, a declarat că unele dintre cele respinse erau din Rusia și Belarus. (Reuters)
Inițiativa condusă de Cehia pentru achiziția muniție din întreaga lume pentru Ucraina îi va livra 100.000 de obuze în lunile iulie și august, a spus luni ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky.
„În lunile iulie și august vom trimite în total aproximativ 100 (de mii) de bucăți în plus. Din septembrie aceste livrări se vor accelera”, a declarat Lipavsky la Bruxelles. (Reuters)
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni că se aşteaptă la o „confruntare” cu omologii săi din UE la Bruxelles, ca urmare a criticilor aduse recentului turneu al premierului Viktor Orban, la Moscova şi Beijing, critici pe care şeful diplomaţiei de la Budapesta le-a atribuit „frustrării” şi „invidiei”.
Kuleba merge săptămâna aceasta în China
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, va merge în China, aliată a Rusiei, în perioada 23-25 iulie, pentru discuții privind modalitățile de încheiere a războiului.
„Principalul subiect de discuție va fi găsirea unor modalități de a opri agresiunea rusă și rolul Chinei în realizarea unei păci durabile și juste”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
Autoritățile chineze au confirmat vizita lui Kuleba, notează AFP.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre deplasările „inacceptabile” ale premierului ungar Viktor Orban și despre poziționarea țării sale cu privire la rolul UE în Ucraina, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
„Vom discuta despre ceea ce s-a întâmplat și despre pozițiile adoptate de guvernul ungar”, a spus Borrell, adăugând că statele membre vor trebui să dezbată această chestiune înainte de a lua eventuale decizii cu privire la modul în care va gestiona președinția ungară a UE în următoarele câteva luni. (Reuters)
Imaginile geolocalizate confirmă că atacul ucrainean cu drone din noaptea de vineri spre sâmbătă a avariat infrastructura bazei aeriene Millerovo din regiunea Rostov, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
Imagini din satelit apărute duminică arată că atacurile ucrainene au distrus hangarul de întreținere al bazei aeriene Millerovo, au avariat un depozit de combustibil și au provocat un incendiu pe un câmp din apropiere. Nu este clar dacă atacul ucrainean cu dronă a avariat vreo aeronavă de la baza aeriană Millerovo.
Armata rusă a avut pierderi mari ieri, spun ucrainenii
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 18 tancuri, 17 blindate de luptă, 51 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 4 sisteme antiaeriene, 102 diferite vehicule și 21 de echipamente speciale.
Rusia a anunțat că este dispusă să ajute partidul de guvernământ din Georgia să rămână la putere, potrivit Kyiv Independent.
Andrei Klimov, vicepreședinte al Consiliului Federației din Rusia, a afirmat că Rusia este pregătită să ajute partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, să se mențină la putere, dacă i se va solicita acest lucru.
Declarațiile lui Klimov vin pe fondul unui sondaj recent care arată că majoritatea georgienilor consideră Rusia drept principalul lor inamic, acest sentiment crescând pe măsură ce Visul Georgian pare să se alinieze tot mai mult cu interesele rusești.
Incendiu la o rafinărie rusă de pe malul Mării Negre
Incendiul de la rafinăria Tuapse a fost stins, au declarat oficiali ruși, potrivit Reuters.
Potrivit ministerului rus al apărării, peste noapte au fost doborâte 75 de drone ucrainene, dintre care 8 deasupra regiunii Krasnodar, unde se află rafinăria Tuapse.
Rafinăria rusească Tuapse de pe malul Mării Negre, deținută de gigantul petrolier Rosneft, a suferit daune după un atac al unei drone ucrainene în cursul nopții, au declarat luni oficiali din regiunea Krasnodar.
Resturi de la o dronă doborâtă au declanșat un incendiu la rafinărie, care a fost între timp izolat, a transmis administrația regională pe Telegram.
Nu este clar la acest moment nici dacă rafinăria este operațională, nici ce pagube au fost provocate de lovitură.
Un clip neverificat apărut pe rețelele de socializare arată momentul în care o dronă lovește rafinăria.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite, şi este de aşteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar faţă de acest turneu, care nu a avut girul UE.
- Rusia monitorizează cu atenţie situaţia din SUA, după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială, dar prioritatea rămâne „operaţiunea militară specială” din Ucraina, a transmis duminică seară Kremlinul.
- Zelenski a afirmat luni că respectă decizia „dură, dar puternică” a președintelui Biden de a pune capăt campaniei pentru obținerea unui nou mandat.
- Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-un interviu că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui cel mai probabil să organizeze un referendum public înainte de a accepta un eventual compromis teritorial cu Rusia.
- Două bombardiere strategice B-52 Stratofortress de la o bază americană au aterizat, duminică, în țara noastră, potrivit Forțelor Aeriene Române.
- Moscova a anunțat duminică faptul că forțele sale au capturat două sate de pe linia frontului din Ucraina, Andriivka în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov.
- Prețurile ridicate și o penurie de energie ar putea afecta Ungaria în termen de „săptămâni” după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează țara.
- Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că avioane de luptă rusești MiG-29 și MiG-31 au împiedicat bombardierele strategice americane В-52Н să încalce frontiera de stat deasupra Mării Barents.
- FOTO Un an de la distrugerea hidrocentralei Nova Kahovka. Cum arată locul din Ucraina în care înainte era un lac de acumulare: „Un miracol”.
––-
Cele mai importante informații de duminică privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro