Sari direct la conținut

Jocurile de război au dezvăluit o vulnerabilitate majoră a armatei SUA în cazul unui conflict prelungit cu China sau Rusia

HotNews.ro
Jocurile de război au dezvăluit o vulnerabilitate majoră a armatei SUA în cazul unui conflict prelungit cu China sau Rusia
Piloți americani, în timpul exercițiului militar Arctic Defender 2024. FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Un nou raport privind capacitatea apărării naționale a SUA a admis că Pentagonul și-ar putea epuiza munițiile în „trei până la patru săptămâni” într-un eventual război prelungit cu China, scrie publicația Business Insider.

Un raport de 114 pagini, publicat luni de o comisie bipartizană numită de Congres, avertizează că SUA nu sunt pregătite pentru un conflict susținut cu China sau Rusia, cu atât mai puțin cu ambele în același timp.

Multe dintre evaluări se bazează pe materiale publicate anterior. Însă analiza sintetizează o serie de constatări noi și zeci de mărturii ale oficialilor într-o recomandare formală și urgentă care cere guvernului să crească cheltuielile de apărare și să își eficientizeze forțele.

Stocurile de muniție sunt în mod special deficitare, observă raportul comisiei formate din opt persoane, care a inclus un general în retragere, o fostă membră a Congresului și un fost ambasador.

Autorii citează un alt raport din 2022 realizat de doi analiști de la Centrul pentru securitate națională americană, care a avertizat că SUA nu dispun de suficiente arme pentru a „încetini și respinge o invazie” din partea unor puteri precum China.

Noua analiză observă că acest deficit a persistat chiar și după ce SUA au intensificat recent producția de arme pentru a aproviziona Ucraina.

„Ca urmare, jocurile de război publice și neclasificate sugerează că, într-un conflict cu China, Statele Unite și-ar epuiza în mare parte stocurile de muniții în doar trei-patru săptămâni”, se arată în raport.

Mai mult, unele muniții importante, cum ar fi rachetele antinavă, s-ar putea termina și mai repede – în doar câteva zile, avertizează comisia.

Raportul mai afirmă că stocurile aliaților SUA reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Drept exemplu, ei citează un raport din 2022 al Royal United Services Institute privind războiul din Ucraina.

Acel raport spunea că, „la apogeul luptelor din Donbas, Rusia folosea în două zile mai multă muniție decât are în stoc întreaga armată britanică”.

Industria de apărare „extrem de inadecvată”

Comisia însărcinată cu elaborarea raportului mai avertizează că producția de apărare în ansamblu este într-o stare proastă, afirmând că industria nu are capacitatea de a satisface nevoile naționale nici măcar pe timp de pace.

„Producția industrială a SUA este extrem de inadecvată pentru a furniza echipamentele, tehnologia și munițiile necesare în prezent, cu atât mai puțin în condițiile unui conflict între mari puteri”, se arată în raport.

În general, autorii raportului avertizează cu privire la o serie de deficiențe, inclusiv lipsa unor stimulente mai bune pentru carieră în vederea recrutării de personal militar, un proces de cercetare și dezvoltare „bizantin” și un Departament al Apărării lent și birocratic.

„Schimbările fundamentale în ceea ce privește amenințările și tehnologia necesită schimbări fundamentale în modul în care funcționează Departamentul Apărării”, se arată în raport.

Ce presupun reformele necesare

Comisia propune și câteva schimbări majore ale modului în care SUA planifică apărarea.

Una dintre acestea este o strategie bazată pe „toate elementele puterii naționale”, care încorporează sectoarele privat și civil.

Această reformă reflectă, în principiu, ceea ce a făcut China cu propria sa industrie de apărare – valorificarea companiilor civile și a conglomeratelor de stat care pot colabora cu armata și se pot pregăti pentru război.

O altă strategie este „construcția forței în mai multe teatre”, care vizează abordarea simultană a conflictelor la scară largă împotriva mai multor puteri mondiale.

Această strategie reprezintă un pas înainte față de ideea mai tradițională a „construcției cu două războaie”, conform căreia SUA trebuie să fie pregătite să poarte războaie împotriva a două amenințări regionale, precum Iranul sau Coreea de Nord.

Raportul subliniază, de asemenea, că publicul american nu este la curent cu amenințările la adresa țării și a aliaților săi, afirmând că majoritatea americanilor nu înțeleg modul în care un război major ar putea afecta fiecare aspect al vieții lor – de la aprovizionarea cu apă și energie electrică la serviciile de internet.

„Este nevoie urgentă de o „chemare la arme” bipartizană, astfel încât Statele Unite să poată face schimbări majore și investiții semnificative acum, în loc să aștepte următorul Pearl Harbor sau 11 septembrie”, concluzionează analiza.

INTERVIURILE HotNews.ro