Sari direct la conținut

Ne amăgim… Un avertisment ca un duș cu apă rece pentru România, când vine vorba de resursele pe care ne vom putea baza în viitorul apropiat

Hidrocentrala, Foto: Shutterstock
Hidrocentrala, Foto: Shutterstock

Nevoia de a produce și de a folosi energie verde crește peste tot, în condițiile în care vom fi, până în 2030, 8,5 miliarde de oameni, care vom consuma și mai mult din resursele planetei. Tranziția spre regenerabile nu se poate face fără a ne proteja apele – o resursă valoroasă, care se împuținează.

Hidroenergia e una dintre cele mai vechi și mai puternice surse din mixul regenerabilelor. Dar cât de importantă va mai fi ea în plăcinta energetică a viitorului, în contextul în care cifrele arată că hidrocentralele vin cu un impact din ce în ce mai mare asupra mediului?

Se estimează că potențialul hidroenergetic european va scădea cu 7-12% până în 2070. Balcanii par să fi cea mai vulnerabilă regiune, cu o pierdere de aproximativ 5-20% din mixul hidro care intră în totalul producției naționale de energie electrică, până în 2050. Tot până atunci, în România se așteaptă o scădere de până la o treime.

Citește integral pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro