Sari direct la conținut

Recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu, suspendată prin hotărâre definitivă a instanței

HotNews.ro
Dan Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel București menține decizia Tribunalului de suspendare a executării sentinţei prin care instanţa hotărâse recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în 2014 la 10 de ani de închisoare pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul a fost calculat la aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român a reușit să recupereze mică parte.

DNA a atacat decizia luată în 24 mai de Tribunalul București privind suspendarea procedurilor de recuperare a prejudiciului în dosarul fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu. Marți, Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația procurorilor DNA.

Hotârârea este definitivă. G4Media scrie că decizia de la Curtea de Apel Bucureşti a fost luată de un complet format din judecătoarele Ana Elena Dobre şi Ramona Feurdean.

Decizia vine în dosarul în care Tribunalul Bucureşti a admis în principiu, în februarie, cererea de revizuire a deciziei de condamnare din dosarul lui Dan Voiculescu, formulată de unul dintre inculpaţii condamnaţi, fostul şef AVAS Jean Cătălin Sandu.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, în august 2014, la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, cu un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român a reușit să recupereze mică parte.

Trei ani mai târziu, în iulie 2017, el a fost eliberat condiţionat în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.

La ieşirea din închisoare, Dan Voiculescu a susținut că nu există niciun prejudiciu în acest dosar, iar decizia instanţei din august 2014 ”va fi demontată de justiţie”. El a susținut în repetate rânduri că a fost condamnat prin „telepatie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins în 2022 drept inadmisibile cererile depuse de Dan Voiculescu cu privire la condamnarea sa pentru spălare de bani şi la confiscarea bunurilor sale.

Cererile către CEDO au fost formulate într-un prim caz de către Dan Voiculescu, iar în al doilea caz de către fiicele sale, Camelia Rodica Voiculescu şi Corina Mirela Voiculescu, şi de Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii S.A. şi Grupul Industrial Voiculescu şi Compania S.A.

INTERVIURILE HotNews.ro