Sari direct la conținut

Societatea Română de ATI cere intervenția Avocatului Poporului în cazul Sf. Pantelimon: „Solicităm o analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumția de nevinovăție”

HotNews.ro
Societatea Română de ATI cere intervenția Avocatului Poporului în cazul Sf. Pantelimon: „Solicităm o analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumția de nevinovăție”
Aparatură de terapie intensivă - FOTO: Axel Heimken / AFP / Profimedia

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă cere intervenția Avocatului Poporului, „prin mijloace legale specifice”, în cazul Spitalului Sf. Pantelimon. Într-o scrisoare semnată de membrii Senatului Societății, aceștia își exprimă îngrijorarea că „acest caz marchează profund societatea românească și ridică legitime îngrijorări cu privire la respectarea drepturilor cetățenești”.

Societatea Română de ATI cere intervenția Avocatul Poporului, „prin mijloace legale specifice, în următoarele subiecte care considerăm că sunt de domeniul drepturilor omului, a drepturilor cetățenești”:

1. „O analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumția de nevinovăție al persoanelor acuzate și arestate în dosarul de la Spitalul Sf. Pantelimon”.

2. „O analiză a necesității urgente de completare a vidului legislativ actual cu prevederi legate de îngrijirea pacienților la sfârșitul vieții”. SRATI precizează că a propus, în anul 2009, în cadul Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.500 „aceste reglementrări, după model european, dar un scandal mediatic în context politic a determinat scoaterea acestora din forma finală a Ordinului”.

3. „O analiză a necesității urgente a unei reglememtări legale a obligativității prezenței experților medicali de diferite specialități în cadrul comisiei de expertiză medico-legală, alături de experții în medicină legală. Lipsa acestei reglementări cu caracter de obligativitate ne situează ca o tristă excepție de la situația pe plan european și creează riscul ca rapoartele de expertiză să nu fie complete, având în vedere complexitatea fiecărei specialități medicale și, practic, imposibilitatea ca o singură specialitate medicală (medicina legală) să poată acoperi toate cunoștințele și expertiza celorlalte.”

Scrisoarea către Avocatul Poporului este semnată de 35 de medici, membri ai Senatului Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă, în frunte cu Șerban Bubenek, președintele SRATI, și Dorel Săndesc, prim-vicepreședinte.

Societatea Română de ATI a contestat încă de la început expertiza INML și acuzațiile procurorilor din dosarul Sf. Pantelimon.

La începutul acestei săptămâni, Colegiul Medicilor a lansat, printr-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, președintele instituției, și Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, un nou atac la adresa medicilor legiști în legătură cu ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Colegiul Medicilor consideră că medicii legiști care au trimis punctul lor de vedere procurorilor care instrumentează acest caz au „încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție”.

INTERVIURILE HotNews.ro