Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 915: Cel puțin 7 morți după atacul rusesc cu peste 200 de rachete și drone / Barajul unei hidrocentrale din Kiev a fost lovit / Polonia caută o dronă care i-a invadat spațiul aerian

LIVE Război în Ucraina, ziua 915: Cel puțin 7 morți după atacul rusesc cu peste 200 de rachete și drone / Barajul unei hidrocentrale din Kiev a fost lovit / Polonia caută o dronă care i-a invadat spațiul aerian
Atac masiv al Rusiei asupra Harkov Foto: Titov Yevhen/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a atacat luni Ucraina cu peste 200 de rachete și drone, ucigând șapte persoane și lovind instalații energetice la nivel național, a spus Kievul, în timp ce Polonia, membru NATO, a raportat că probabil că o dronă a intrat în spațiul său aerian.

Sinteza zilei:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone în atacul masiv de luni asupra Ucrainei.
  • Forțele aeriene au doborât 102 din 127 de rachete primite și 99 din 109 drone, a declarat comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk pe Telegram
  • Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei și una dintre vocile puternice ale Kievului, spune într-un interviu pentru corespondenta HotNews în Republica Moldova, Oxana Bodnar, că „nu Ucraina sau Europa, ci Rusia va ieși din acest conflict ca un stat complet diferit. Rusia nu va mai exista în forma actuală, cu siguranță, oricine ar încerca să ne convingă de contrariul”.
  • Ucraina susține că rușii au lovit luni barajul hidrocentralei din Kiev, care, dacă s-ar prăbuși, o mare parte din capitala țării va fi inundată, relatează presa internațională. 
  • Un incendiu a avut loc luni la rafinăria rusă de petrol Omsk, cea mai mare din țară, ucigând un muncitor și rănind alți șase.
  • Polonia a spus că probabil o dronă a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei. NATO a reacționat după ce spațiul aerian al Poloniei a fost încălcat

Alerta de săptămâna trecută de la baza aeriană NATO din Geilenkirchen, Germania, care găzduiește flota de avioane de supraveghere AWACS a Alianței Occidentale, s-a datorat unei potențiale amenințări cu drone, a declarat luni o sursă de securitate, scrie Reuters. Presa germană vorbește despre un posibil act al sabotorilor ruși.

NATO a reacționat după ce spațiul aerian al Poloniei a fost încălcat luni dimineața, relatează Reuters.

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite în mai multe rânduri pe teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah. 

„Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a adăugat acesta.

Ucraina pregătește un răspuns cu arme de producție proprie la atacul rusesc masiv cu drone și rachete din 26 august, a scris ministrul Apărării Rustem Umerov pe Facebook, relatează Kyiv Independent.

Rusia a lansat pe 26 august cel mai mare atac asupra Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, folosind 127 de rachete și 109 drone.

Forțele ruse au vizat 15 regiuni, distrugând infrastructura civilă și energetică. Cel puțin șapte persoane au fost ucise, iar 47 au suferit răni, inclusiv patru copii, potrivit Serviciului de Stat de Urgență.

Ivan Lyubysh-Kirdey, jurnalist ucrainean care lucrează pentru Reuters, se află în stare critică în urma unui atac cu rachete care a avut loc sâmbătă asupra unui hotel din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, a anunțat luni agenția de presă.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), va vizita centrala nucleară Kursk din Rusia pe 27 august pe fondul riscurilor de siguranță asociate cu incursiunea în curs a Ucrainei, potrivit declarației sale, scrie Kyiv Independent.

Centrala nucleară Kursk este situată la aproape 80 de kilometri de orașul Sudja, care a fost capturat de forțele ucrainene la mijlocul lunii august, în timpul incursiunii Kievului în regiunea Kursk.

Pe 9 august, AIEA a cerut Ucrainei și Rusiei să „exercite o reținere maximă” pentru a evita un accident nuclear cu potențiale consecințe radiologice grave.

Grossi a spus că, după „nivelurile crescute de activitate militară” din apropierea centralei nucleare Kursk, a urmărit îndeaproape evoluțiile de pe teren.

Singura modalitate de a confirma siguranța unei centrale nucleare este să o viziteze pentru a-i evalua starea, a adăugat Grossi.

„Siguranța și securitatea instalațiilor nucleare nu trebuie, în niciun caz, să fie puse în pericol”, a spus Grossi.

Mercenarii Wagner operează doar în Belarus și Africa și nu mai luptă alături de armata rusă în Ucraina, a susținut grupul într-o declarație pe Telegram, relatează Kyiv Independent.

Polonia susține că cel mai probabil o dronă i-a încălcat spațiul aerian, în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei

Comandantul forțelor aeriene ucrainene a declarat că forțele țării au doborât 102 din 127 de rachete și 99 din 109 drone lansate de Rusia într-un atac masiv de luni, relatează Reuters.
Mîkola Oleșciuk a numit atacul combinat „cel mai mare atac aerian” de până acum.

Polonia a spus că probabil o dronă a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei, adăugând că obiectul ar fi aterizat pe teritoriul polonez și că în acest moment căutările sunt în curs, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone în atacul masiv de luni asupra Ucrainei.
„Multe pagube în sectorul energetic”, a spus el pe Telegram.

Șapte persoane au ajuns la spital, dintre care una în stare gravă, după un incendiu la rafinăria din Omsk, a declarat luni guvernatorul local, deși uzina a spus că funcționează normal și că planurile de producție nu vor fi afectate, relatează Reuters. 

„Incendiul de la rafinăria Omsk este sub control. Sistemul automat de siguranță al uzinei a detectat un incendiu la echipamentele tehnologice… Compania funcționează ca de obicei”, se arată într-un comunicat al rafinăriei – cea mai mare din Rusia.

Barajul hidrocentralei din Kiev a fost lovit de atacul masiv al Rusiei

Un oficial al ministerului ucrainean de externe a declarat că un atac rusesc de luni a vizat o hidrocentrală din regiunea Kiev.

„Atacul rusesc de astăzi… a vizat infrastructura civilă a Ucrainei, inclusiv Centrala Hidroelectrică din Kiev”, a scris Andrii Sibiha la X, potrivit Reuters.

Totodată, Timofii Milovanov, consilier la Biroul Președintelui, a spus că barajul Hidrocentralei a fost lovit  în urma unui atac masiv de rachete.

Corespondenta HotNews în Republica Moldova, Oxana Bodnar, a realizat un interviu video cu Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei și una dintre vocile puternice ale Kievului. El spune că „nu Ucraina sau Europa, ci Rusia va ieși din acest conflict ca un stat complet diferit. Rusia nu va mai exista în forma actuală, cu siguranță, oricine ar încerca să ne convingă de contrariul”.

„Un obiect” a zburat luni în spațiul aerian polonez în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei și probabil a aterizat pe teritoriul polonez, a relatat agenția de presă de stat PAP, citând comandamentul operațional al armatei poloneze.

PAP a raportat că sunt în curs de desfășurare căutări pentru a găsi „obiectul”, care nu a fost o rachetă.

O explozie s-a produs la rafinăria petrolieră din Omsk, potrivit publica’iilor locale citate de Meduza. Potrivit autorităților ruse, explozia a provocat un incendiu pe o întindere de 1.000 de metri pătrați.

Potrivit canalului de Telegram „112”, doi muncitori au fost răniți în urma exploziei. Canalul „Baza” scrie că unitatea AVT-11, concepută pentru a separa petrolul în fracțiuni și prelucrarea lui ulterioară, a explodat la uzină.

Cel puțin patru persoane au fost rănite după ce drone ucrainene au atacat luni dimineață regiunea rusă Saratov, a precizat guvernatorul regional Roman Busargin într-un mesaj postat pe Telegram.

Dronele au avariat, de asemenea, mai multe clădiri și au provocat restricții de zbor în regiune.

„O femeie a fost spitalizată în stare gravă”, a precizat guverntorul. „Doctorii luptă să-i salveze viața”.

Dronele au vizat Saratov și Engel, care găzduiește o bază a forțelor aeriene ruse.

Facilități energetice din patru regiuni ale Ucrainei au fost lovite în atacul masiv al Rusiei de luni dimineață. Autoritățile din Zaporojie, Sumî, Rivne și Liov au precizat că infrastructura energetică din aceste regiuni au fost țintite de Rusia.

Zone din Kiev, fără curent după atacul de dimineață

Unele zone din Kiev au rămas fără curent sau apă ca urmare a atacurilor rusești din această dimineață, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

Cel mai mare producător privat de energie electrică din Ucraina, DTEK, a precizat că introduce pene de urgență ca urmare a atacului masiv al Rusiei din această dimineață.

NATO a relocat din Italia în România, în județul Tulcea, un radar american de ultimă generație, a declarat secretarul general adjunct al alianței nord-atlantice, Mircea Geoană, explicând, la Digi 24, că este de așteptat ca radarul să rămână în țara noastră până în luna februarie, în contextul atacurilor Rusiei pe Dunăre.

Rusia a ridicat 11 bombardiere strategice TU-95 pentru a ataca Ucraina în această dimineață, transmite aviația ucraineană care confirmă că teritoriul ucrainean a fost vizat de mai multe rachete rusești.

Comandamentul operațional al armatei poloneze a anunțat că aeronave poloneze și ale statelor aliate au fost activate pentru a interveni după ce unele atacuri rusești au vizat zone din Ucraina aflate la granița cu Polonia.

Ucraina a capturat cel puțin 247 de soldați ruși în cursul incursiunii declanșate în 6 august asupra regiunii ruse Kursk, potrivit unei analize făcută de Washington Post.

Analiza a fost făcută după ce publicația americană a verificat 130 de poze și filmări, majoritatea făcute de soldații ucraineni și publicate pe rețelele de socializare, dar și imagini ale unui fotograf Washington Post care a primit acces la un penitenciar unde Ucraina ține prizonierii de război.

Noi explozii au fost auzite luni dimineață în apropiere de capitala Kiev, relatează Reuters care citează martori. Potrivit acestora, exploziile au fost similare cu cele auzite când apărarea antiaeriană funcționează.

Exploziile s-au produs într-un moment în care Kiev și mai multe regiuni din Ucraina erau sub alertă de atac aerian.

Autoritățile ucrainene au spus că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone în această dimineață. Potrivit guvernatorului regiunii Kiev, până la 10 drone au fost distruse.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de duminică, ziua 914 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro