Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 914: Forţele ucrainene mai cuceresc două localităţi din Rusia / Belarus concentrează forțe și echipamente la granița cu Ucraina / Kievul a prezentat primele imagini cu cea mai nouă armă a sa / Ce spune Zelenski că i-a transmis Trump

LIVE Război în Ucraina, ziua 914: Forţele ucrainene mai cuceresc două localităţi din Rusia / Belarus concentrează forțe și echipamente la granița cu Ucraina / Kievul a prezentat primele imagini cu cea mai nouă armă a sa / Ce spune Zelenski că i-a transmis Trump
Război în Ucraina: Soldați ucraineni ghidează o dronă asupra pozițiilor ruse, în regiunea Harkov (Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia)

Ucraina continuă să depășească liniile roșii ale Rusiei, iar Putin continuă să cedeze, scrie Washington Post care subliniază cât de iluzorii sunt aceste linii roșii pe care Moscova a pus atât de des accent, fără a reacționa când au fost depășite.Zelenski a spus duminică că sunt în curs negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția cu privire la un al doilea summit de pace, îafirmația fiind făcută într-o conversație cu jurnaliști indieni postată duminică pe conturile sale de socializare.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 914, LIVETEXT:

Ucraina preia controlul două localități din regiunea rusă Kursk

Forțele ucrainene au avansat până la 3 kilometri în regiunea rusă Kursk, preluând controlul asupra a încă două așezări, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară de duminică, potrivit Reuters.

Kievul spune că că Belarus concentrează un număr semnificativ de forțe și echipamente la granița cu Ucraina, „sub pretextul unor exerciții militare”.

MAE ucrainean precizează într-un comunicat că forțele pentru operațiuni speciale din Belarus se numără printre cele desfășurate la frontieră.

Totodată, echipamentul trimis de Minsk în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev.

Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina, spune Zelenski

Zelenski îi dă o replică dură lui Modi: Diplomație, dar „nu în detrimentul a 30% din teritoriul nostru”

Ucraina este angajată în favoarea păcii, dar nu în detrimentul renunțării la teritoriul său, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mass-media indiene, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a vorbit cu premierul indian Narendra Modi despre necesitatea încheierii războiului din Rusia în timpul vizitei istorice a acestuia din urmă la Kiev, la 23 august.

Cine este Pavel Durov, fondatorul discret al Telegram. Omul care a sfidat FSB-ul lui Putin

Arestat sâmbătă la coborârea din avion pe aeroportul Bourget de lângă Paris, miliardarul franco-rus Pavel Durov este un libertarian declarat, propovăduitor al confidențialității pe internet, dar controversat pentru refuzul de a modera în orice fel rețeaua de Telegram, scrie France Presse.

„Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina. Fostul președinte susține că vrea să pună capăt conflictului” – afirmă Volodimir Zelenski

Într-un interviu acordat unor ziariști indieni, Volodimir Zelenski a afirmat că a avut o conversație cu Donald Trump în care acesta și-a arătat sprijinul pentru Ucraina și a afirmat că vrea să pună capăt războiului ruso-ucrainean.

Discuţii pentru un al doilea summit de pace

Ucraina a publicat primele imagini cu noua sa dronă-rachetă Palianytsia / Ce vrea să lovească Kievul cu ea

Forţele militare ucranene se laudă cu o nouă armă proiectată să lovească aerodromurile militare rusești și să „distrugă potențialul ofensiv al inamicului”. Numele noii arme, Palianytsia, este extrem de simbolic – pe lângă faptul că se referă la un tip de pâine tradițională ucraineană, cuvântul „palianytsia” este foarte greu de pronunțat corect pentru ruși.

Prima utilizare cu succes a noii arme a fost confirmată sâmbătă de președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său de Ziua Independenței, iar un nou videoclip postat pe rețelele sale de socializare duminică a furnizat detalii suplimentare despre proiect.

Donald Trump i-a spus lui Zelenski că susţine o Ucraină liberă”

Fostul președinte american Donald Trump şi-a afirmat sprijinul său pentru Ucraina într-o conversație cu Volodimir Zelenski și a spus că dorește să oprească războiul cu Rusia, a declarat președintele ucrainean reporterilor indieni într-un interviu postat duminică pe canalul său de social media, potrivit reuters.

Zelenski a spus că sunt în curs negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția cu privire la un al doilea summit de pace, îafirmația fiind făcută într-o conversație cu jurnaliști indieni postată duminică pe conturile sale de socializare, transmite Reuters,

Zelenski a declarat că i-a transmis premierului indian Narendra Modi că va sprijini India să găzduiască al doilea summit privind pacea, dar a adăugat că Ucraina nu îl poate organiza într-o țară care nu a semnat comunicatul summitului anterior.

Papa condamnă interzicerea de către Kiev a bisericii afiliate Moscovei

Un clip apărut duminică pe rețelele de socializare arată cum o dronă de tip Shahed rusească a fost doborâtă de mitraliorul din ușa unui elicopter militar ucrainean.

„Noi nu ne atingem de Biserici”: Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care are legături cu Moscova.

„Gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă”, a declarat Francisc la o zi după ce Zelenski a promulgat o lege care interzice Biserica Ortodoxă legată de Moscova, o decizie denunțată de Rusia drept «persecuție». (AFP)

Reacția lui Dmitri Medvedev la arestarea șefului Telegram: „A calculat greșit”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că Pavel Durov, fondatorul de origine rusă al aplicației de mesagerie Telegram, a calculat greșit fugind din Rusia și crezând că nu va trebui să coopereze niciodată cu serviciile de securitate din străinătate.

Câte ținte militare ar putea lovi ucrainenii în Rusia dacă ar avea voie să folosească ATACMS

Loviturile ucrainene cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din ariergarda rusă sunt cruciale pentru degradarea capacităților militare ale Moscovei în întregul teatru de operațiuni, iar ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident ar permite forțelor ucrainene să lovească o gamă largă de ținte importante care susțin efortul de război al Rusiei, notează think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Ucraina continuă să depășească liniile roșii ale Rusiei”

Ucraina continuă să depășească liniile roșii ale Rusiei, iar Putin continuă să cedeze, scrie Washington Post într-un articol în care subliniază cât de iluzorii sunt aceste linii roșii pe care Moscova a pus atât de des accent, fără a reacționa când au fost depășite.

Incursiunea fulgerătoare a Kievului în Kursk, în vestul Rusiei, din această lună, a trecut prin linia cea mai roșie dintre toate – un atac terestru direct asupra Rusiei – însă răspunsul lui Putin a fost până acum surprinzător de pasiv și mut, în contrast puternic cu retorica sa de la începutul războiului.

În prima zi a invaziei, în februarie 2022, Putin a avertizat că orice țară care stă în calea Rusiei se va confrunta cu consecințe „cum nu ați mai văzut niciodată în întreaga voastră istorie”, o amenințare care părea îndreptată către țările care ar putea înarma Ucraina.

Dacă integritatea teritorială a Rusiei ar fi amenințată, „vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu este o cacealma”, a spus el câteva luni mai târziu, în septembrie. „Cetățenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate – subliniez din nou acest lucru – cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, făcând o referire clară la armele nucleare ale Rusiei.

Ambasada Rusiei în Franța a solicitat acces consular pentru miliardarul de origine rusă Pavel Durov și a cerut ca drepturile acestuia să fie asigurate, a relatat duminică agenția rusă de presă de stat TASS.

Ambasada a afirmat că Franța a „evitat până acum dialogul” cu privire la situația lui Durov. Diplomații ruși sunt în contact cu avocatul lui Durov, a precizat ambasada.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1190 soldați, 5 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 47 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 92 diferite vehicule și 17 echipamente speciale.

Ruşii au lovit un hotel din Kramatorsk. Jurnaliști Reuters printre victime

Rusia a lansat peste noapte mai multe rachete și drone care au vizat nordul și estul Ucrainei, a declarat duminică armata de la Kiev, sistemele de apărare antiaeriană reuşind să le distrugă pe majoritatea înainte să-și atingă țintele, potrivit AFP.

Atacul a vizat regiunile de frontieră ale Ucrainei din Cernihiv, Şumî, Harkov și Donețk, potrivit Forțelor aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Majoritatea rachetelor nu și-au atins țintele”, spun oficialii ucraineni, adăugând că Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander-M, o rachetă de croazieră Iskander-K și șase rachete aeriene ghidate. Aceasta nu a precizat câte rachete au fost distruse.

China și-a declarat „nemulțumirea puternică” și „opoziția fermă” față de noile sancțiuni americane împotriva companiilor chineze pentru legăturile lor cu Moscova, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului.

Beijingul „îndeamnă Statele Unite să înceteze imediat practicile sale negative și va lua măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Vineri, Washingtonul a anunțat o nouă serie de sancțiuni vizând 400 de entități și persoane din Rusia, Belarus, China și alte țări, inclusiv aproximativ 60 de companii din domeniul tehnologiei apărării care oferă „produse și servicii care permit Rusiei să își sprijine efortul de război” în Ucraina. (AFP)

Ucraina: Ruşii au lovit un hotel din Kramatorsk: 2 jurnaliști răniți, unul dispărut.

Doi jurnaliști au fost răniți și un al treilea a dispărut sub dărâmături în urma unei lovituri rusești asupra unui hotel din Kramatorsk, în estul Ucrainei, sâmbătă seara, au anunțat autoritățile regionale.

Miliardarul rus Pavel Durov, arestat în Franța

Cinci civili au murit și alți 12 au fost răniți în bombardamente ucrainene asupra orașului Rakitnoye din regiunea Belgorod din Rusia, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul țării.

Printre răniți se numără trei copii, a afirmat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters, care precizează că nu a putut verifica în mod independent informația, iar Ucraina nu a reacționat până acum la aceste afirmații.

Suprinzătoarea arestare în Franța a fondatorului Telegram, al optulea cel mai bogat rus.

Pavel Durov, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, după ce anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție contra sa pentru diverse infracțiuni.

„Omul de peste tot”. Ziaristul spaniol care a spionat opoziția rusă pentru Kremlin.

La începutul lunii, Rusiei i-au fost returnați opt cetățeni – un asasin, câțiva hackeri și agenți sub acoperire – ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri dintre ruși și Occident care a avut loc vreodată. Unul dintre spioni era Pavel Rubțov (42 de ani).

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de sâmbătă, ziua 913 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro