Sari direct la conținut

„Încerc să trăiesc cu detașare, dar nu este ușor”. Cum a încercat un clan din Italia să intimideze o activistă

HotNews.ro
„Încerc să trăiesc cu detașare, dar nu este ușor”. Cum a încercat un clan din Italia să intimideze o activistă
Activista Tiziana Ronzio, din Roma, Italia. Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Clanul Casamonica, parte a crimei organizate în stil mafiot care activează în Roma și în jurul său, este bănuit că, duminică, a lăsat un sicriu negru în fața casei unei activiste anti-mafia din Italia, scrie CNN, citând poliția din Italia. 

Activista, Tiziana Ronzio, este președinta grupării anti-mafie Toripiubella, numită după cartierul Tor Bella Monaca, unde se aflau principalele vile ale familiei Casamonica, până când au fost demolate în 2018 și 2019.

Poliția a găsit decorațiuni strălucitoare, inclusiv tigri de porțelan în mărime naturală, folosiți pentru a ascunde numerar, piscine cu diamante căptușite, cu cai aurii și tavane cu oglinzi aurite în multe dintre locuințe, în timpul demolării. Ei au găsit, de asemenea, câteva tone de droguri, a spus poliția, inclusiv heroină și cocaină. În 2022, doi membri ai familiei au fost condamnați pentru tentativa de a trafica șapte tone de cocaină din Columbia.

Sicriul găsit în fața casei

Sicriul a fost găsit duminică în fața reședinței lui Ronzio din Roma, în cartierul Tor Bella Monaca.

Ronzio a spus duminică după-amiază că a văzut sicriul și că oamenii i-au trimis fotografii cu el, dar că nu și-a dat seama imediat că este menit să fie o amenințare pentru ea.

Ea a spus că amenințarea este una „prostească” și nu o va opri, însă a recunoscut că grupul său, care sesizează neregulile făcute de clanul Casamonica, a fost „destabilizat”. 

„Nu îmi este frică, merg înainte”, a spus Ronzio presei locale. „Sunt gesturi stupide care ne înfurie și mai mult și ne dorim să luptăm.”

„Încerc să trăiesc cu detașare, dar nu este ușor”

Între timp, poliția de la Roma a declarat luni pentru CNN că sicriul este examinat pentru amprente. Ronzio a denunțat mai mulți membri ai clanului în trecut. Ea spune că a mai trecut prin acte de intimidare, inclusiv amenințări scrise, dar și fecale lăsate la ușa sa. 

„Încerc să trăiesc cu detașare, dar nu este ușor – trăiesc aceste lucruri de parcă nu m-ar preocupa, să merg înainte”, a spus ea, adăugând: „Este greu să trăiești în același loc cu oamenii pe care îi raportezi la poliție”, a spus ea.

În timp ce casa și biroul lui Ronzio au fost sparte de mai multe ori, ea a declarat pentru ziarul La Repubblica că „nu în fiecare zi găsești un sicriu acasă”.

„Se poate întâmpla ca o persoană necivilizată să lase o piesă de mobilier, o canapea, dar nu un sicriu”, a spus ea. 

Primarul din Roma: „Cu siguranță nu se va opri în fața intimidării”

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, și-a afirmat aprecierea și solidaritatea față de activistă.  

„Munca prețioasă pe care o desfășoară de ani de zile împreună cu mulți alți cetățeni onești din Tor Bella Monaca cu siguranță nu se va opri în fața intimidării. Orașul și administrația sa vor continua să fie alături de Tiziana în sprijinul angajamentului ei zilnic pentru legalitate și justiție”, a scris primarul pe X, fosta Twitter. 

Tobia Zevi, consilierul Romei pentru patrimoniu și politici locative și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ronzio.

Clanul Casamonica

Clanul Casamonica a fost identificat pentru prima dată ca un grup în stil mafiot de către Direcția de Investigații Antimafie din Italia, sau DIA, în anii 1970. Principalele familii au provenit ca grupuri de nomazi sinti care au ajuns în capitală din provinciile rurale italiene după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceștia sunt cel mai adesea asociați cu șantajul și cămătăria, dar au fost și implicați în amenințări precum cea împotriva lui Ronzio – și în cazuri de crimă. Se crede că există aproximativ 1.000 de membri. 

Grupul a mai apărut în presă și în 2015, când autoritățile de la Roma le-au permis cumva să organizeze o înmormântare fastuoasă pentru patriarhul familiei, Vittorio Casamonica, care a inclus o trăsură trasă de cai pentru sicriul său și un elicopter care a aruncat petale de trandafir peste cartierul Tor Bella Monaca.

În 2019, în cadrul unui proces împotriva a 40 de membri ai familiei Casamonica acuzați de asociere mafiotă, trafic și trafic de droguri, șantaj, camătă și deținere ilegală de arme, un informator a mărturisit că una dintre șefele clanului a încercat să-l omoare.

„M-au amenințat că mă dizolvă în acid”, a spus Fazzari despre Liliana Casamonica, șefa uneia dintre familiile din clan.

INTERVIURILE HotNews.ro