Sari direct la conținut

Superbul Hipodrom Floreasca, „grădina Bucureștiului”, care a devenit cartier de lux

HotNews.ro
Concurs de echitatie pe hipodromul Baneasa, 1951 / FOTO Agerpres
Concurs de echitatie pe hipodromul Baneasa, 1951 / FOTO Agerpres

Într-un top al celor mai scumpe cartiere din București, Floreasca-Dorobanți ocupă locul III, cu un preț mediu care se apropie de 2.300 de euro pe metru pătrat.

Floreasca este acel cartier în care străzile au  nume de compozitori, mai toate blocurile au doar trei și patru etaje și erau casele pe care le  care primeau „în repartiție” muncitorii fruntași și nomenclatura de partid de rangul doi.

Floreasca a fost inițial moșie boierească întinsă, cu livezi și grădini cât vezi cu ochii; cartier cu case foarte scumpe, cu arhitectură neoromânească, la care aveau acces doar funcționarii de top, în perioada interbelică, dar și cu cocioabele și bolnavii de tuberculoză păe care îi adăposteau pe lângă gropile de nisip pentru cărămizi.

La început de secol XX, Societatea Comunală pentru Locuințe Ieftine își propune îmbunătățirea condițiilor de locuire a muncitorilor bucureșteni și începe să construiască pentru ei case în tot Bucureștiul, după principiile orașului-grădină, idee socialistă și utopică, inspirată de marile orașe ale Europei. 

După ceal de-al doilea Război Monduial, pe „groapa cea mare” din Ștefan cel Mare s-a ridicat un hipodrom (apoi, aici s-a construit apoi Stadionul Dinamo, de unde și numele de „echipa din groapă”)

Hipodromul Floreasca avea de trei clădiri separate, care erau conectate prin coridoare și pasaje de trecere. 

Citește, pe B365.ro, de ce hipodromul din Floareasca  n-a avut parte de prea multă glorie.

INTERVIURILE HotNews.ro