Sari direct la conținut

Harap-Alb inspirat din Renaștere, măști și portrete care se șterg, în albumul familiei Sainciuc-Rusu Ciobanu / galerie foto

HotNews.ro
Portretele familiei Sainciuc – Rusu Ciobanu / FOTO: curatorial.ro
Portretele familiei Sainciuc – Rusu Ciobanu / FOTO: curatorial.ro

Cea mai importantă familie de artiști din stânga Prutului se prezintă într-o primă expoziție care reunește în afara căminului creații de mare valoare sentimentală. Fiecare dintre ei s-a afirmat în genul său de artă. Pictorița Valentina Rusu Ciobanu este unul dintre întemeietorii artei contemporane basarabene, Glebus Sainciuc s-a afirmat drept creator de măști din papier mâché și performer, și fiul lor Lică Sainciuc, ca ilustrator de carte și pictor.

Prima dată în București lucrările Valentinei Rusu Ciobanu au putut fi văzute într-o expoziție aniversară – la centenar, în 2020 – la Palatul Suțu, iar Asociația Arbor, care promovează arta basarabeană, a mai prezentat lucrări ale artistei și ale lui Glebus Sainciuc anul acesta la Muzeul Național al Țăranului Român, în expoziția „Culorile «dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960”.

Familia are un patrimoniu imens – de la lucrări de artă plastică la fotografii, înregistrări video și obiecte.

La galeria Arbor.Art.Room este deschisă expoziția „Album de familie «Sainciuc Rusu Ciobanu»”, o prezentare restrânsă, însă edificatoare, a creației și vieții familiei. Sunt redați în lucrări părinții lui Glebus Sainciuc, artistul însuși, Valentina Rusu Ciobanu și Lică Sainciuc, din colecția căruia sunt expuse și două desene din 1953 și 1954, pe când era copil. Le stau alături și două fiice ale acestuia din urmă, Ileana și Maria.

Citește continuarea pe curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro