Sari direct la conținut

VIDEO Valeriu Gheorghiță: 81,5% dintre îmbolnăvirile de COVID-19 și 92,6% dintre decese, la persoane nevaccinate / Creștere a numărului de cazuri la românii sub 40 de ani

HotNews.ro
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres

În România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri de COVID-19, iar analiza efectuată de Institutul Național de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni din luna iulie arată că 81,5% se înregistrează la persoane nevaccinate, iar 92,6% dintre decese la persoanele nevaccinate, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Analiza pe grupe de vârstă arată o tendință de creștere în mod deosebit la persoane tinere, cu vârsta sub 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani, mai spune Valeriu Gheorghiță.

19 decese la pacienți cu tulpina Delta, unul singur la o persoană vaccinată

Tendința de scădere a mediei de vârstă se observă și în cazul deceselor, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

​România a înregistrat până acum 313 cazuri de infectare confirmate cu tulpina indiană Delta și 19 decese în rândul pacienților infectați cu această tulpină, dintre care un singur deces la o persoană vaccinată cu schemă completă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cea mai mare rată de vaccinare, în București – 48%

Rata de acoperire vaccinală în rândul populației eligibile – cu vârsta peste 12 ani – este în jur de 30%.

Peste 5,07 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar dintre aceștia, peste 95% s-au vaccinat cu schema completă.

Dintre românii vaccinați, 1,1 milioane sunt persoane din mediul rural, vaccinate cu schema completă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile – cu vârsta peste 12 ani – este în București, unde 48% din populația eligibilă s-a vaccinat.

Tulpina Delta, confirmată la 96% dintre probele secvențiate în ultima săptămână

Vaccinarea cu schema completă își menține eficiența în ceea ce privește prevenirea cazurilor de îmbolnăviri grave și de spitalizare, mai spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță face apel la accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare „pentru că în felul acesta, putem evita decese, cazuri grave și spitalizări.” „Știm din datele publicate din viața reală, din Marea Britanie, din Israel, că vaccinarea cu schemă completă își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Dacă o persoană este vaccinată cu schemă completă și este testată pozitiv, datele publicate recent în Singapore ne arată că durata evoluției bolii, la persoanele vaccinate complet infectate cu tulpina Delta, este mai scurtă, simptomatologia este mai ușoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mai bune, iar încărcătura virală este într-adevăr similară cu persoanele nevaccinate, dar scăderea acestei încărcături virale este mult mai accelerată la persoanele vaccinate cu schemă completă, ceea ce înseamnă că fereastra de contagiozitate este mai scurtă, iar riscul de transmitere a infecției este mai mic, a mai explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește secvențierile, dintre probele secvențiate în ultima săptămână (53 în total), 96% au ieșit pozitive pentru varianta Delta, în condițiile în care în săptămâna precedentă vorbeam despre o pondere de 89%, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea pe grupe de vârstă

Cea mai mare acoperire vaccinală pe grupe de vârstă este la grupa 60-69 de ani – 38,5%

Grupa de vârstă 50-59 de ani – 36,7%

Persoanele peste 80 de ani – 19%

Tineri între 16 și 19 ani – peste 144.690 vaccinați – aproape 18%

Tineri între 12 și 15 ani – peste 29.400 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză – 3,5% (vaccinarea tinerilor între 12-15 ani a început mai târziu decât cea a tinerilor între 16-19 ani – n.red.).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro