Un samsar care nu și-a declarat veniturile, pus de ANAF să plătească TVA, impozit pe venit, CAS și CASS
Un samsar care a vândut în perioada 2017 – 2022 mașini la mâna a doua a fost controlat de ANAF, conform unui document consultat de HotNews.ro care face referire la verificările din luna martie 2024. Inspectorii, din analiza realizată, au observat că nu și-a declarat niciodată veniturile, adică nu a depus Declarația unică.
În plus, având în vedere că activitatea este una care are continuitate, ar fi trebuit, de exemplu, să-și facă o firmă ori PFA.
Așadar, Fiscul i-a impus să plătească impozit pe venit, CAS și CASS, la care se adaugă, bineînțeles, dobânzi și penalități de întârziere.
Pe lângă asta, din analiza documentelor primite de la Direcția Generală de Taxe și Impozite, Fiscul a constatat că în iunie 2022 a depășit plafonul de scutire pentru plata TVA. Așadar, a obținut venituri mai mari de 300.000 lei.
Trebuia ca în 10 zile să depună o cerere la ANAF pentru ca de la 1 august 2022 să plăteacă TVA. Prin urmare, inspectorii i-au impus să plătească și TVA aferentă sumelor respective.
Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA de 19%.
La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.
De precizat că dacă nu a plătit din iunie până acum, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub.
Reamintim că ANAF a mai controlat samsari, dar la cererea Curții de Conturi. De exemplu, în 2022 Curtea de Conturi a constatat că anumite persoane au vândut în 2022 mai mult de 50 de autoturisme second hand „din patrimoniul personal” și nu s-au declarat plătitori de TVA, deși au depășit plafonul de scutire de 300.000 lei.
Este vorba despre 7 persoane, dintre care una a fost verificată de ANAF Sector 1 (DFRFP București – Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice). De la acea persoană s-au recuperat 52.260 pentru tranzacțiile realizate în perioada 2017 – 2022.
„Din verificarea efectuată cu privire la persoanele fizice declarate ca fiind plătitoare de impozit pe venit din activități independente având ca obiect de activitate comerț cu autoturisme, s-a constatat că organul fiscal nu a procedat la identificarea contribuabililor care realizează venituri din vânzarea autoturismelor”, spune Curtea de Conturi.
Referindu-se la cele 6 persoane care au realizat fiecare peste 50 de tranzacții cu mașini second-hand, dar nu au fost verificate de ANAF, motivul invocat de Curtea de Conturi este faptul că „organele fiscale nu și-au exercitat rolul activ”.
Acele persoane ar fi trebuit să plătească, pe lângă TVA, și celelalte taxe care cumulat s-ar ridica la 187.514 lei, conform documentului menționat, suma fiind aferentă anului 2022.
Recomandarea Curții de Conturi a fost ca directorul general al DGRFP București să dispună structurii subordonate să stabilească pentru acele persoane obligațiile reale: TVA, impozit pe activități independente, precum și contribuțiile sociale datorate, respectiv înregistrarea creanțelor și urmărirea încasării.
Sursă foto: Dreamstime.com
Citește și:
O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA
Un român care a vândut fiare vechi în Franța, pus de ANAF să plătească impozit pe venit, CAS și CASS
Ai vândut terenuri? Atenție la TVA. Ce a pățit un român controlat de ANAF