Sari direct la conținut

Alertă în Mehedinți. 90 de persoane au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară / Ministerul Sănătății anunță controale la firma de catering și în școli

Autospecială SMURD. Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com
Autospecială SMURD. Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Echipajele de ambulanță au intervenit în patru localități din Mehedinți (Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița) după ce zeci de copii și adulți au început să aibă stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară, scriu News.ro și Biziday. În total, 90 de persoane au ajuns la spital miercuri din cauza unei toxiinfecții care a avut ca sursă probabilă preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății susține că sursa posibilă a toxiinfecției sunt preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering. În total, 90 de persoane au ajuns la spital.

La Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu grețuri, vărsături și astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și 7 persoane la Spitalul Municipal Băilești.

Formele de boală sunt ușoare și medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienți au fost externați, iar alți bolnavi urmează să fie externați în această seară.

Ministerul Sănătății a anunțat totodată că Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a informat DSVSA Mehedinți cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară, precum și prestatorul de servicii. 

„Au fost inițiate controale atât la firma de catering, cât și în unitățile de învățământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienți. Vom reveni cu informații suplimentare privind rezultatele anchetei epidemiologice”, arată comunicatul MS.

77 de copii au ajuns până acum la Spitalul Județean de Urgență din Drobeta-Turnu Severin, a declarat, pentru HotNews.ro, directoarea medicală a unității, Elena Bololoi.

Șase copii au fost lăsați să plece acasă în urma consultațiilor.

Internați în spital vor rămâne în jur de zece copii, conform informațiilor de până acum. Aceștia au vârste mai mici și este indicat să fie în continuare supravegheați de medici.

Directoarea medicală, Elena Bololoi, de la Spitalul de Urgență din Drobeta-Turnu Severin a spus, la Digi24, că la spital au ajuns până acum 65 de copii.

„Suntem pregătiți și pentru aproximativ 100 de copii, așa am fost informați că s-ar putea să se prezinte în UPU. Prezintă simptomatologie de toxiinfecție alimentară, cu vărsături. Deja ne-am organizat în cazul în care aceștia vor necesita internare”, a declarat ea.

Ea spune că medicii fac față în acest moment în tratarea copiilor. În plus, medici din alte județe sunt pregătiți să preia cazuri dacă numărul acestora va crește, conform acesteia.

„Ne-am organizat extrem de repede. Facem față în momentul de față. Dacă numărul crește mai mult decât am preconizat noi pentru internare, sunt pregătiți colegii din Slatina, Craiova, să preia copii. Doar un adult a fost adus cu ambulanța, a fost redirecționat la boli infecțioase. Simtpomele sunt la început. Copiii vor avea nevoie de supraveghere, după care vom stabili dacă se agravează sau pleacă spre casă”, a declarat la Digi24 Elena Bololoi.

Inspectorul școlar general din Mehedinți, Ion Alin Tomescu, a spus, pentru Europa FM, că din informațiile sale copiii nu au făcut o formă gravă de toxiinfecție alimentară.

„În sudul județului, la școlile Salcia, Vlădaia, Oprișor până la acest moment avem unii dintre copii au mers la dispensarul din localitate. Am stat de vorbă cu medicul din zonă și mi-a zis că nu este o formă gravă cu deshidratare, dar într-adevăr este o toxiinfecție alimentară, probabil de la masa caldă care s-a distribuit în școli”, a spus inspectorul.

El a spus că cei mici au mâncat paste cu sos și „posibil sosul acela să fi creat probleme, dar vom vedea în urma analizelor”.

Inspectorul a declarat că toate școlile au aceeași firmă de catering care oferă mâncarea în cadrul programului „O masă sănătoasă”.

Numărul copiilor care se simt rău a crescut la 70, conform celei mai recente informări a ISU Mehedinți.

În acest moment intervin 5 echipaje SMURD, 2 autospeciale de transport personal și vicitime multiple, 6 ambulanțe SAJ, 1 microbuz școlar.

ISU Mehedinți a cerut sprijin de la inspectoratele pentru situații de urgență din alte județe. Urmează să intervină în acest caz:

– 2 autospeciale de transport personal şi victime multiple cu 2 paramedici şi un microbuz din cadrul ISU Caraş-Severin;

– 2 autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul ISU Dolj;

– 1 autospecială de transport personal şi victime multiple cu 2 paramedici din cadrul ISU Gorj;

– 2 echipaje de prim ajutor din cadrul ISU Gorj.

Foto: ISU Mehedinți

Copiii au mâncat macaroane cu carne, primite în cadrul programului „O masă sănătoasă”, conform Știrile ProTV.

46 de copii și doi profesori sunt internați la spital pentru investigații mai amănunțite, în timp ce firma de catering care a furnizat mâncarea este verificată de Direcția de Sănătate Publică (DSP), conform aceleiași surse.

Numărul copiilor care se simt rău a crescut la 69, a anunțat IGSU. Lor li se adaugă și doi adulți.

Autoritățile au solicitat ajutor și de la ISU Dolj, ISU Gorj și ISU Caraș-Severin, pentru a interveni cu autospeciale de transport victime multiple și un microbuz.

IGSU nu a oferit detalii despre starea de sănătate a copiilor și nici informații despre cauza intoxicației.

În acest moment, intervin cinci echipaje SMURD, două autospeciale de transport personal și victime multiple, șase ambulanțe SAJ și un microbuz școlar, scrie Biziday.

Planul roșu a fost activat la ora 14:15, după ce un apel la 112 a alertat auritoțile, conform ISU Mehedinți, citat de News.ro. 

„Mai mulţi minori acuză stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară”, a transmis instituția. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis că 53 de minori și un adult se simt rău, iar în sprijinul acestora au fost trimise mai multe echipaje de prim-ajutor. 

Nu este clar, pentru moment, ce alimente au consumat copiii, care au vârste cuprinse între 5 și 14 ani.

În cele patru localități intervin patru echipaje SMURD și două autospeciale de transport victime multiple, conform IGSU.

INTERVIURILE HotNews.ro