Sari direct la conținut

O istorie fabuloasă: Parcul Tineretului, făcut cu eforturi gigantice pe fosta groapă de gunoi Valea Plângerii – Cocioc, cel mai toxic teren din București

O istorie fabuloasă: Parcul Tineretului, făcut cu eforturi gigantice pe fosta groapă de gunoi Valea Plângerii – Cocioc, cel mai toxic teren din București
Șantierul Parcului Tineretului din Capitală în 1965 (AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA)

Acolo unde acum e Parcul Tineretului din București era „Cociocul” sau Valea Plângerii, care își merita numele din plin.

Până la începutul anilor ’60, pe acest vast teritoriu de aproape 100 de hectare se afla o imensă groapă de gunoi pentru resturi menajere și industriale. Peisajul dezolant era compus din masive depozite de gunoi, unele adevărate dealuri toxice înalte de 12-14 metri. Era un amestec de mlaștină, bălți, smârcuri mereu inundate, dealul Piscului, alături de cocioabe umile, îngrămădite unele în altele. Era favela Bucureștiului.

Solul era îmbibat de resturile provenite de la numeroasele tăbăcarii de lângă fostul Abator central al Bucureștiului de pe Calea Văcărești. Vegetația nu aveam cum să supraviețuiască aici.

Dar Parcul Tineretului a fost prevăzut, încă din anul 1935, în schița de sistematizare a Bucureștiului.

Citește, pe B365.ro, despre una dintre cele mai spectaculoase transformări urbane, opera arhitectului peisagist Valentin Donose, cel care a proiectat toate marile parcuri din capitală între anii 1958 și până la pensionarea sa, în 1992. Și un interviu luat de jurnalista Antoaneta Dohotariu Ancăi Stănescu Donose, conferențiar arhitect la catedra de Peisagistică din cadrul Facultății de Horticultură, fiica arhitectului Valentin Donose.

INTERVIURILE HotNews.ro