Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 969: Nou atac rusesc de amploare cu rachete și drone / „O țintă de mici dimensiuni” a trecut prin spațiul aerian românesc / Jumătate din obuzele trase de ruși vin din Coreea de Nord

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 969: Nou atac rusesc de amploare cu rachete și drone / „O țintă de mici dimensiuni” a trecut prin spațiul aerian românesc / Jumătate din obuzele trase de ruși vin din Coreea de Nord
Soldați ruși cu un mortier autopropulsat în Ucraina: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Rusia a desfășurat peste noapte un nou atac de amploare cu drone și rachete, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care au transmis mai multe alerte privind drone, rachete de croazieră și activitatea aviației tactice ruse, fiind vizate mai multe regiuni ucrainene, inclusiv regiunile sudice Nikolaev și Odesa. „O țintă aeriană de mici dimensiuni” a ajuns și în spațiul aerian românesc, potrivit MApN, care a adăugat că aceasta a intrat pe teritoriul național până la o adâncime de 19 kilometri.

Evenimentele de vineri, ziua 969 a războiului din Ucraina, LIVE:

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că în această noapte au detectat 98 de drone Shahed și de alte tipuri nespecificate și 6 rachete ghidate X-59/69 lansate de aviația rusă de deasupra Mării Negre.

Până sâmbătă, la ora 12:00, 4 rachete ghidate fuseseră doboorâte, la fel și 42 de drone rusești care au fost anihilate în regiunile Odesa, Sumî, Cerkasî, Kiev, Kirovohrad, Cernihiv, Poltava, Nikolaev și Herson.

„46 de drone rusești sunt în prezent dispărute (de pe radar), iar informațiile privind cele doborâte sunt în curs de clarificare și actualizare. Mai multe drone inamice se află încă în spațiul aerian ucrainean. Activitatea de luptă continuă!”, au mai spus forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat pe Telegram la ora 12:40.

„Aceasta trebuie să fie linia roșie pentru SUA și NATO”. Apel din Congresul american către Joe Biden să transmită Rusiei un mesaj „absolut clar și fără echivoc”.

Șeful puternicei Comisii pentru Informații a Camerei Reprezentaților din SUA, Mike Turner, a trimis președintelui Joe Biden o scrisoare oficială în care îi solicită imediat clarificări clasificate privind posibila implicare a militarilor nord-coreeni în războiul din Ucraina, după ce Kievul și Seulul au spus că acest lucru se va întâmpla curând.

Rusiei trebuie să i se transmită clar și fără echivoc că acest lucru ar însemna depășirea unei linii roșii a NATO și a Statelor Unite, a spus republicanul Mike Turner.

Kievul, acuzat că încearcă să controleze industria media

„Te trimitem pe front”, i-a spus bărbatul cu glugă. Autoritățile de la Kiev, în fața unor acuzații grave.

Autoritățile de la Kiev sunt acuzate că au încercat să controleze industria media a țării pe fondul războiului Rusiei și că au lucrat pentru a suprima informațiile critice ale jurnaliștilor, unele linii de influențare a opiniei publice venind din partea Administrației Prezidențiale.

Ministrul francez de externe a declarat că țara sa este deschisă ideii unei invitații imediate pentru Ucraina de a adera la NATO, dar că discuțiile pe această temă vor continua cu aliații.

„În ceea ce privește invitația pentru Ucraina de a adera la NATO, suntem deschiși și este o discuție pe care o avem cu partenerii noștri”, a declarat Jean-Noel Barrot în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean Andrii Sybiha. (Reuters)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că declarațiile președintelui american Joe Biden privind deschiderea Washingtonului pentru discuții cu Rusia privind armele nucleare sunt menite să ajute campania electorală prezidențială a lui Kamala Harris, transmite TASS.

Lavrov a mai spus că, indiferent de rezultatul alegerilor, Statele Unite vor privi Rusia cel puțin ca pe un concurent.

Jumătate din obuzele trase de ruși vin din Coreea de Nord

Rolul real al Coreei de Nord în războiul Rusia – Ucraina. Numărul uriaș care copleșește.

Jumătate din cele aproximativ 10.000 de obuze trase de ruși zilnic de când a început conflictul în Ucraina vin din țara dictatorului Kim Jong Un, potrivit site-ului de știri independent Meduza.

REPORTAJ Înaintea alegerilor, pe străzile Chișinăului, discuțiile despre integrarea europeană și viitorul președinte ajung la sărăcie și prețurile mari.

Importanța celor două scrutinuri de duminică, 20 octombrie, a fost sesizată inclusiv de presa internațională, mai ales în contextul în care au apărut tot mai multe dovezi că rușii au alocat resurse consistente pentru a influența rezultatele, atât ale referendumului cât și a votului la prezidențiale.

Kremlinul salută deschiderea cancelarului german Olaf Scholz pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

Cu toate acestea, a spus Peskov, Moscova nu a primit încă nicio propunere pentru astfel de discuții din partea Germaniei sau a oricărei alte țări occidentale.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1380 soldați, 8 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 38 diferite vehicule și 25 echipamente speciale.

„O țintă de mici dimensiuni” a trecut prin spațiul aerian românesc

O rachetă rusească a lovit un cartier rezidențial din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră azi-noapte, declanșând un incendiu, dar fără a provoca victime, potrivit autorităților locale.

Canalul oficial Telegram al orașului a anunțat că o clădire cu trei etaje și alte 10 case private au suferit pagube. Serviciile de urgență au intervenit la fața locului.

Alertă aeriană declanșată azi-noapte după ce „o țintă aeriană de mici dimensiuni” a intrat în zona Gura Portiței / Patru avioane de luptă au fost ridicate.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

Nou schimb de prizonieri, intermediat de Emiratele Arabe Unite

Rusia şi Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, în cadrul unui acord intermediat de Emiratele Arabe Unite.

Rusia şi Ucraina au efectuat, vineri, un nou schimb de prizonieri de război, fiecare parte aducând acasă 95 de prizonieri în cadrul unui acord în care Emiratele Arabe Unite au acţionat ca mediator.

Biden şi principalii aliaţi europeni spun că vor sprijini Ucraina să obţină o „pace justă şi durabilă”.

Preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer s-au angajat să „continue să sprijine Ucraina în eforturile sale de a asigura o pace justă şi durabilă, bazată pe dreptul internaţional, inclusiv pe Carta Naţiunilor Unite, şi pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, într-un comunicat difuzat la Berlin, unde cei patru lideri s-au întâlnit cu ocazia unei vizite a lui Joe Biden.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de vineri, ziua 968 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro


INTERVIURILE HotNews.ro