Alegeri prezidențiale anulate, a decis Curtea Constituțională / Probleme la închiderea secțiilor de vot din diaspora / Noua dată a alegerilor / Calcule pentru un nou candidat surpriză din partea unei coaliții democratice
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, prin decizia fără precedent luată de Curtea Constituțională vineri, conform comunicatului CCR. Hotărârea vine cu două zile înaintea turului 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora votează deja. Primul tur fusese validat de CCR după o săptămână, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
- Repetarea procesului înseamnă că se pot înscrie alți candidați. A aparut un nume nou, pe care PNL, USR, dar și alte partide l-ar vrea drept candidat: Nicușor Dan, primarul Capitalei, au spus surse politice pentru HotNews.
Principalele informații, după decizia fără precedent a CCR, LIVETEXT pe HotNews:
Cum își motivează CCR decizia de a anula alegerile
Lidera USR, Elena Lasconi, a transmis vineri seară un scurt mesaj pe pagina ei de Facebook, în care a afirmat că va continua să apere democrația și că nu va renunța la „lupta cea dreaptă pentru a îndrepta” ceea ce „a distrus un sistem corupt în 35 de ani”.
Călin Georgescu, candidatul independent de dreapta radicală care după primul tur de scrutin a intrat în turul 2 pe prima poziție, face apel vineri seară la BEC și AEP să „respecte democrația” și să lase ca „votul să se desfășoare” în continuare, pentru că decizia CCR de anulare a algerilor prezidențiale, deși obligatorie, „nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare”.
În motivarea deciziei sale de anulare a alegerilor prezidențiale, publicată vineri seară, Curtea Constituțională arată că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi, astfel că trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
CCR spune în motivarea deciziei de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale că președintele Klaus Iohannis rămâne în funcție „până la depunerea jurământului de președintele nou-ales”, în ciuda faptului că mandatul acestuia se încheie pe 21 decembrie.
Motivarea deciziei CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale: ”Alegătorii au fost dezinformați” / Procesul electoral a fost viciat. Au fost încălcări ale legislației care au distorsionat caracterul liber și corect al votului cetățenilor
Soluția pentru o democrație sănătoasă era să avem alegeri duminică. Soluția pentru o societate construită în jurul valorilor pro-europene era să câștige Elena Lasconi. Dar asta era treaba votanților. Nu-ți elimini adversarul din cursă cu deciziile Curții Constituționale.
Putem avea democrație câștigată cu mijloace nedemocratice?
Ministerul Afacerilor Interne dezminte informația că banii pentru activitatea desfășurată în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie vor fi retrași.
„Informația privind existența unei ordonanțe de urgență care să vizeze anularea sau retragerea sumelor primite de angajații Ministerului Afacerilor Interne pentru activitățile desfășurate în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie ESTE FALSĂ”, arată un comunicat al MAI.
Ministerul Afacerilor Interne NU a propus, NU a inițiat, NU are în intenție să inițieze și NU susține un astfel de act normativ.
Sumele aferente misiunilor executate de angajații MAI vor fi achitate, conform calendarului stabilit inițial, subliniază MAI.
„Facem apel la reprezentanții mass-media și la cetățeni să nu propage astfel de informații, vădit false și produse cu intenția clară de a dezinforma”, spun reprezentanții MAI.
Probleme la închiderea secțiilor de vot din diaspora, semnalate de membrii secțiilor
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că decizia de vineri a Curţii Constituţionale era normală şi că nu vede niciun motiv pentru care coaliţia partidelor proeuropene să nu funcţioneze în continuare. În privinţa alegerilor prezidenţiale, spune că acestea vor fi, cel mai probabil, în primăvară, că unele partide vor avea alţi candidaţi şi că Diana Şoşoacă şi Călin Georgescu nu vor mai candida.
La două ore după ce Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat închiderea secțiilor de votare din diaspora, sistemul nu le permite membrilor din secții închiderea votului: „Nu pot actualiza sistemul pentru închiderea secției”.
Preşedinta Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Şoşoacă, afirmă că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale „este o lovitură de stat”, „o luptă a serviciilor secrete româneşti şi străine”, pentru că „se urmăreşte că România să intre în război”.
Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, fondatorul partidului DREPT, îi cere primarului Capitalei Nicușor Dan să candideze independent la președinția României, pe fondul anulării primului tur al alegerilor, și a făcut apel la liderii PSD, USR, PNL și la celelalte partide de centru-dreapta să îl sprijine pe acesta.
Partidul SENS, care nu a reușit să treacă de pragul necesar intrării în Parlament, a cerut anularea alegerilor parlamentare pentru fraudă electorală în cazul formațiunii de dreapta radicală POT (Partidul Oamenilor Tineri). Totodată, formațiunea spune că decizia CCR arată că „suntem un stâlp al democrației în Europa de Est și că niciun actor extern nu poate să se implice în politica internă a României”.
Klaus Iohannis: Rămân în funcție până când va fi ales un nou președinte
Președintele Klaus Iohannis a explicat că el va rămâne în funcție până la alegerea unui nou șef de stat: „Eu rămân aici până când va fi ales un nou președinte”.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacționat după decizia Curții Constituționale de vineri privind anularea alegerilor prezidențiale, afirmând că ea crede „în justiția din România” și că are încredere că „orice demers este fundamentat”. „Și va fi foarte important ca românii să afle tot adevărul despre ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat Alina Gorghiu, potrivit căreia „este esenţial ca alegerile prezidenţiale să fie libere şi corecte”.
Președintele CCR, Marian Enache, pentru cititorii HotNews: Alegerile prezidențiale vor fi reluate de la zero, începând cu strângere de semnături pentru candidaturi
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, exclude aplicarea alineatului 3 al articolului 83 din Constituţia României, care prevede că mandatul preşedintelui Klaus Iohannis ar putea fi prelungit prin lege organică în caz de stare de urgenţă, după decizia de vineri a CCR privind anularea alegerilor prezidențiale.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunțat, vineri, pe Facebook, că va emite o nouă decizie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale după ce Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegerile prezidențiale.
Socialiștii Europeni, al doilea cel mai mare grup din Parlamentul European, salută decizia CCR: „Procesul democratic trebuie să fie ferit de influențe din afara țării”
Fritz cere partidelor pro-europene să o susțină pe Elena Lasconi când se vor relua alegerile
BEC a decis oprirea votării în diaspora, la trei ore de la decizia CCR.
Liderul formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, a comentat vineri în termeni duri decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, afirmând că CCR „a distrus democrația din România” și că hotărârea „are caracterul unei lovituri de stat”, cerând Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să declanșeze o anchetă penală contra judecătorilor constituționali.
Prim-vicepreşedintele USR Dominic Fritz a cerut partidelor pro-europene să o susțină pe Elena Lasconi când alegerile prezidențiale se vor relua ca urmare a deciziei CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.
Fostul lider PNL Crin Antonescu spune, după decizia de vineri a CCR, că este „întru totul corect ca lucrurile să se reia de la zero” alegerile prezidențiale. El a declarat că nu poate înțelege reacția Elenei Lasconi la nivel politic și că nu vede o „mare problemă” ca Klaus Iohannis „să mai stea 3 luni” în funcție.
Decizia CCR de anulare a alegerilor are un singur precedent în Occident. În statele din Africa sau America de Sud e ceva comun
Austria a anulat în 2016 al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din cauza unor nereguli mai degrabă tehnice, legate de numărarea voturilor. Este un caz izolat pentru Europa în istoria recentă. Astfel de situații de anulare a alegerilor – așa cum se întâmplă acum în România – sunt mai degrabă comune în state din Africa, America de Sud și Asia.
Partidul REPER a anunțat că a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare. Formațiunea a subliniat că motivele care au dus la decizia CCR de vineri sunt valabile și pentru alegerile parlamentare.
DIICOT anunță dosar penal în baza documentelor declasificate din CSAT
Pe grupul președinților de secție din secțiile de votare din Marea Britanie oamenilor din teren li s-a transmis să ceară agenților de pază să fie „pregătiți de orice potențiale tensiuni”, conform surselor HotNews.ro.
Decizia Curţii Constituţionale privind anularea alegerilor prezidenţiale este una fără precedent, iar instituţiile statului trebuie să vină cu mai multe informaţii referitoare la „dosarul Georgescu” pentru a restabili încrederea cetăţenilor, consideră liderul UDMR, Kelemen Hunor.
DIICOT anunță că în baza documentelor desecretizate din Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind campania lui Călin Georgescu a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbare a funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
„Decizia pe care Curtea Constituțională a adoptat-o este una serioasă și pe care trebuie să o respectăm”, a transmis, vineri, pe Facebook, Partidului Național Liberal (PNL), după ce CCR a hotărât anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Ce spune SNSPA, prima instituție care a sesizat CCR ppentru a cere anularea alegerilor prezidențiale
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a salutat decizia luată vineri de Curtea Constituţională a României, de anulare a întregului proces electoral privind alegerile prezidențiale.
Prim-vicepreşedintele AUR Marius Dorin Lulea a echivalat vineri seara decizia fără precedent a CCR de a anula alegerile prezidențiale cu o lovitură de stat, susținând că în momentul de față „orice scenariu” este posibil în România.
Fostul senator USR Vlad Alexandrescu, care a candidat acum pe lista partidului DREPT pentru Senat, a anunțat că formațiunea sa va cere în instanță și anularea alegerilor parlamentare din 1 decembrie.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, spune că „a pariat” pe faptul că CCR va trebui să anuleze întreg procesul electoral, „în lumina informațiilor de la CSAT”. El a declarat vineri că alegerile prezidențiale ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna martie.
În diaspora, votarea continuă deși CCR a anulat alegerile
Votul se continuă și în aceste momente în diaspora, chiar dacă CCR a anulat alegerile. „Oamenii încă vin la vot”, a spus, pentru HotNews.ro, Vlad Zaha, care este membru într-o comisie de votare din Marea Britanie
Reacția lui Cristian Terheș, fostul candidat la președinție care a depus pentru a doua oară sesizare către CCR de a anula alegerile prezidențiale. El denunță „un atac la suveranitatea României” prin vicierea primului tur.
Nicolae Ciucă despre decizia CCR: „Este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul țări”
Fostul ministru român de externe Teodor Baconschi a transmis un mesaj după ce CCR a luat vineri decizia fără precedent de a anula alegerile prezidențiale, fostul oficial spunând că România va deveni un caz de manual în ceea ce privește daunele provocate de Rusia. El a avut un mesaj și pentru „băieții din servicii”.
Biroul Electoral Central urmează să se reunească în ședință în această seară pentru a stabili pașii de urmat după decizia CCR, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai instituției. BEC va trebui să dea o decizie pentru a opri votarea din străinătate, acolo secțiile s-au deschis de la ora 01:00 ora României.
Sebastian Burduja: „Este o reacţie firească a unui stat care dovedeşte că are instituţii care încă funcţionează”
Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu a comentat, vineri, pe Facebook: „Românii au fost batjocoriți mai întâi de guvern, apoi de instituțiile care trebuiau să asigure corectitudinea alegerilor, apoi chiar dreptul lor de a alege cine îi conduce a fost suspendat de CCR”.
Klaus Iohannis, prima ieșire publică după decizia fără precedent a CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cine sunt cei 9 judecători constituționali care au decis anularea primului tur al prezidențialelor
„Haotic/Dramatic”: decizia de anulare a alegerilor din România este pe prima pagină a publicațiilor internaționale
După decizia Curții Constituționale (CCR) de anulare a întregului proces electoral privind alegerile prezidențiale, primul pas este ca Executivul să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui, a explicat vineri fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu.
Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie 2024. Ce prevede Constituția?
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, pentru Hotnews.ro: „Nu comentăm decizia CCR din România”.
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT) care l-a susținut pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale a avut o primă reacție vineri după-amiaza, dând asigurări că decizia fără precedent a CCR de a anula rezultatele din primul tur nu va schimba câștigătorul final.
Cei 9 judecători ai Curții Constituționale care au decis reluarea procesului electoral pentru alegerea Președintelui României.
Ciolacu: Anularea alegerilor, singura soluție corectă. Lasconi: Au călcat în picioare democrația
Elena Lasconi: Astăzi, statul român a călcat în picioare democrația. Condamn cu tărie ce au făcut azi, au distrus 35 de ani de democrație.
Prima reacție a liderului PSD, Marcel Ciolacu: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a reacționat după decizia CCR de a anula, vineri, turul întâi al alegerilor prezidențiale. El a precizat însă că, „din perspectivă democratică, dacă a existat o ingerenta în procesul electoral, este o decizie corectă”.
Călin Georgescu va susține o declarație de presă la ora 21.00, a fost anunțul de pe grupul de presă al celui care câștigase primul tur al alegerilor. Anca Alexandrescu a anunțat pe Facebook că Georgescu va fi în direct la Realitatea Plus, la ora 21.00.
Liderul AUR, apel către simpatizanți să nu iasă în stradă
Prima reacție de la AUR: George Simion le cere simpatizanților să NU iasă în stradă
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat vineri că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale dată de Curtea Constituțională este „ileaglă” și că această hotărâre reprezintă „a treia lovitură de stat în șase luni” dată de instanța supremă.
Elena Lasconi va susține declarații de presă în scurt timp, după decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
CCR: „Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate”
CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
„Curtea anulează în temeiul 146, litera f din Constituție”, spune Curtea Constituțională, „întregul proces electoral, cu privire la alegerea președintelui României”.
Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate, a mai spus Curtea, în comunicatul oferit publicității vineri, 6 decembrie 2024, ora 15.
Curtea a invocat în comunicat competența sa constituțională. Art 146, litera f din Constituție precizează că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui”. Din comunicat, rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.
În cursul zilei de joi, Curtea a primit patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Ce spusese Curtea joi
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Sesizările au venit după ce desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
Ce spune MAE în privința votului din diaspora
Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu votul din diaspora, unde oamenii sunt la vot, și până la 15 au votat deja 33.000 de cetățeni (dublu față de prima zi a turului 1), purtătorul de cuvânt al MAE a spus: ”Trebuie o decizie BEC care să pună în practică decizia CCR”.
Comunicatul integral al CCR:
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Sesizările la CCR au fost făcute după ce Adminitrația Prezidențială a desecretizat miercuri documentele din ședința CSAT. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
Parchetul General a anunțat joi că s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT privind campania candidatului Călin Georgescu și investighează posibile fapte de corupere a alegătorilor și de spălare de bani. Procurorul general a înaintat documentele către DIICOT care a precizat, într-un comunicat de presă, că analizează documentele declasificate pentru a stabili dacă se impune declanșarea unei investigații penale.