Sari direct la conținut

VIDEO proiectele UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respinse și de Senat / Șoșoacă: O să punem din nou opincile pe Parlamentul din Budapesta, să vă iasă din cap fumurile

HotNews.ro
Diana Șoșoacă în plen , Foto: Inquam Photos / George Calin
Diana Șoșoacă în plen , Foto: Inquam Photos / George Calin

Senatul a respins, vineri, în calitate de for decizional, cele trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc iniţiate de UDMR și respinse cu o zi în urmă și de către deputați, iar şedinţa a fost una tensionată. Diana Şoşoacă a mers la tribună cu o pereche de opinici și a acuzat o tentativă de lovitură de stat: „O să punem din nou opincile pe Parlamentul din Budapesta, domnilor de la UDMR, domnule Orban, să vă iasă din cap fumurile de autoguvernare. Dacă nu vă place în România, plecați în Ungaria, unde nu vi se dă nici dreptul de a candida acolo”.

Şedinţa plenului Senatului s-a desfăşurat în format hibrid, fizic şi online.

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc, care a întrunit 104 voturi în favoarea respingerii şi opt voturi împotrivă, conform Agerpres, prevede „autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestuia.

Majoritatea senatorilor care au luat cuvântul de la tribuna Senatului – PSD, PNL, USR, AUR şi neafiliaţi – şi-au anunţat votul împotriva acestor proiecte, considerându-le neconstituţionale.

Reprezentantul UDMR Lorand Turos a susţinut însă că formele de autonomii propuse sunt răspândite în Uniunea Europeană. Niciun senator UDMR nu a fost prezent fizic la şedinţa de plen de vineri a Senatului, ultima din acest an.

„Un model federal pe criterii politice de natură etnică”

Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat că „România este un stat unitar, nu federal”, iar cele trei proiecte de lege promovează „un model federal pe criterii politice de natură etnică”:

  • „Asta este o chestiune de fond foarte gravă, ceea ce contravine Constituţiei României.
  • Aceste tipuri de structuri propuse (…) înseamnă în realitate promovarea acelei viziuni de separare segregaţionistă pe motive de natură politică şi etnică şi care este în contradicţie cu modelele consacrate european şi cu modul în care funcţionează statul român. (…)
  • Eu încă sper la acel tip de finalizare a descentralizării prin deplasarea de competenţe şi resurse, care să permită o dezvoltare reală a României pe criterii însă administrative şi economice şi nu de natură etnică”.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a susţinut că aceste proiecte sunt legate de competiţia internă din UDMR, în contextul în care 2024 este an electoral:

  • „În niciun caz nu poţi să vii în Parlamentul României cu o propunere de regionalizare pe criterii etnice, în momentul în care România este un stat naţional unitar, în momentul în care Constituţia României garantează drepturi individuale fiecărei comunităţi naţionale care are posibilitatea să folosească limba în cultură, să folosească limba în administraţie, în condiţiile legii, să beneficieze de toate drepturile şi remediile pe care statul român le oferă minorităţilor naţionale, nu înţeleg de ce ai veni cu o asemenea propunere”.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a acuzat că cele trei proiecte „alcătuiesc un atac triplu împotriva statului naţional consfinţit de Constituţie”: ”AUR nu este de acord ca România să fie regionalizată”.

Senatorul UDMR Lorand Turos a pledat, într-o intervenţie online, pentru o amplă dezbatere privind statutul minorităţilor:

  • „Autonomia culturală a minorităţilor naţionale nu înseamnă altceva decât respectarea principiului subsidiarităţii şi în cazul minorităţilor naţionale, în privinţa păstrării limbii, identităţii, religiei, a tradiţiilor care definesc minoritatea respectivă.
  • Aceste forme de autonomii sunt răspândite în Uniunea Europeană. Cu puţine excepţii, printre care şi România, în fiecare ţară a Uniunii unde trăiesc minorităţi naţionale autohtone, statul garantează prin lege drepturile minorităţilor atât individuale, cât şi colective”.

Șoșoacă a acuzat o tentativă de lovitură de stat

Diana Şoşoacă a mers la tribună cu o pereche de opinici și a acuzat o tentativă de lovitură de stat: „O să punem din nou opincile pe Parlamentul din Budapesta, domnilor de la UDMR, domnule Orban, să vă iasă din cap fumurile de autoguvernare. Dacă nu vă place în România, plecați în Ungaria, unde nu vi se dă nici dreptul de a candida acolo”.

  • „Să le spunem secuilor că nu sunt maghiari, nu au fost niciodată maghiari, au fost maghiarizaţi forţat, austro-ungarii au maghiarizat forţat. Secuiul nu are nicio legătură cu maghiarul.
  • Aceste proiecte au fost depuse cu două zile înainte de Crăciun pentru că se deschide posibilitatea de a schimba Constituţia pentru a regionaliza România, dar nu pe criterii etnice (…)
  • Ştiţi cum se fac aceste lucruri, prin lovitură de stat. Aşa s-a schimbat Constituţia, prin lovitură de stat şi în 1989. Vreau să întreb şi eu PSD-ul de când România a ajuns să fie jucată la masa de poker a politicii româneşti, de când românii trebuie să asiste la această cacealma pentru că sunt nişte ordine de undeva din plan european că se doreşte regionalizarea ţărilor. Avem nişte interese să punem în discuţie Constituţia României?”, a acuzat senatoarea.

Și deputații au respins joi cele trei proiecte ale UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a comunităţii maghiare din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro