Cați bani încasează statul din dividende suplimentare
Guvernul încearcă, în ultima perioadă, să obțină venituri din fel de fel de surse pentru a nu ajunge în situația depășirii deficitului bugetar. Noua rectificare bugetară arată câteva cifre despre care HotNews.ro a scris pe 30 iulie. Atunci estimam că statul ar putea încasa din dividende suplimentare încă aproximativ 2 miliarde lei. Bineînțeles, luasem în calcul dividende suplimentare mai mici, gândindu-ne că nu vor stoarce la maxim companiile, iar restul de bani să vină din dividende trimestriale.
Guvernul estimase, în proiectul de buget, că în acest an va incasa 3,59 miliarde lei. Această sumă se pare că va urca la circa 5,5 miliarde lei, având în vedere dividendele suplimentare, cerute luna aceasta. Atunci am spus că în total statul va lua în acest an 5-6 miliarde lei.
Vezi textul din 30 iulie aici.
Nota de fundamentare a noii rectificării arată că au fost reestimate veniturile din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat cu +1,912 miliarde lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017 conform Ordonanței Guvernului nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, din distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la “rezultatul reportat” și “alte rezerve’’.
Ce s-a intamplat luna aceasta:
- Guvernul obligă Nuclearelectrica să scotocească prin toate conturile pentru a găsi și mai mulți bani de dividende suplimentare. Inițial, Nuclearelectrica a anunțat că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, fiind convocată o ședință AGA pe 10 decembrie. Însă, statul român, prin Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar, nu s-a mulțumit cu această sumă și cere companiei mai mult: 485,4 milioane lei. Ministerul cere ca plata dividendelor să fie făcută rapid, pe 28 decembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de finalul anului. Reamintim că toate companiile profitabile cu capital de stat sunt obligate de guvern să distribuie dividende suplimentare, pentru a acoperi deficitul bugetar. Și Romgaz este obligată să distribuie mai mult decât a fundamentat.
- Consiliul de Administrație al Romgaz a fundamentat, săptămâna trecută, suma de 501 de milioane de lei pe care o poate distribui sub formă de dividende suplimentare, calculele ținând cont de programul de investiții. Atât a considerat conducerea companiei că poate distribui, în urma unei solicitări a Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, de a repartiza sume din rezerve sub formă de dividende suplimentare. Însă, statul român nu s-a mulțumit cu cele 500 de milioane de lei și a cerut încă 215 milioane de lei, la o valoare pe acțiune de 1,86 lei. În aceste condiții, societatea va identifica sursele pentru acoperirea sumei cerute de acționarul majoritar.
- Compania Transgaz este a treia companie, după Nuclearelectrica și Romgaz, care anunță că este obligată de Guvern să distribuie dividende suplimentare pe final de an. Acționarii companiei vor discuta în ședința AGA din 3 decembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, distribuirea dividendelor suplimentare, însă nu este precizată și suma. Reamintim că societățile cu capital de stat sunt stoarse de rezervele pe care le au, Guvernul încercând în acest fel să acopere deficitul bugetar, chiar cu riscul de a pune în pericol investițiile companiilor.
- Exact cum era de așteptat, Hidroelectrica a anunțat joi că acționarii vor discuta în ședința AGA din 19 decembrie distribuirea a 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare. Ministerul Energiei, acționarul majoritar al companiei, a solicitat să fie repartizate sume din rezerve. Reamintim că și alte companii de stat profitabile sunt forțate de Guvern să distribuie sub formă de dividende sume mari din rezerve, chiar cu prețul de a pune în pericol investiții importante. Până acum au anunțat că vor scoate bani din rezerve companiile Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz și Hidroelectrica.