Isărescu, despre programul "Investește în tine": Am fost premier și știu cum e cu programele astea: intenții bune, rezultate slabe
De la jumătatea lunii octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 – 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei, ca urmare a demarării programului guvernamental ”Investește în tine”.
„Banii împrumutaţi pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Aşadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite”, a spus premierul Viorica Dăncilă la ceremonia de lansare a programului.
Programul guvernamental a fost implementate și va fi monitorizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Dacă solicitanții sunt și salariați, ei vor putea solicita suplimentar 20.000 de lei, pe lângă creditul inițial. De asemenea, anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.
Riscul cel mai mare este ca persoanele care accesează „Investește în tine” să nu investească în ele, să investească în altceva, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, precizând că acesta e riscul cu toate programele.
„Mă laud și eu puțin că văd că nu mă mai laudă nimeni. Am fost premier și știu cum e cu programele astea: intenții bune, rezultate slabe. Să dea Domnul să fie. Trebuie să te uiți acolo la șurubăraia programului, la lucruri care par mici dar care pot să determine o tendință. Buturuga mică răstoarnă carul mare. Deci poți să ai intenții bune ș dintr-o trăsnaie care nu e bine înșurubată acolo să iasă altceva”, a spus Isărescu.
;
El este de părere că băncile ar trebui să atragă specialiști care știu stă citească un bilanț, în vederea susținerii economiei reale.
„(Încurajez băncile n.r.) să intre în economia reală. Nu o spunem de un an, de doi. O spunem de multă vreme. Parcă stau așa și nu-și pregătesc salriații și… nu mă deranjează pe mine, e urât din partea lor. „Nu ne lasă Banca Națională” (spun băncile n.r.) sau mai trec și în partea cealaltă „ne împinge Banca Națională”. Îi împingem în ecomomia reală că acolo e treaba lor. Undeva vor să-și plaseze banii? Bineînțeles că e mai greu și trebuie să-și găsească specialiști. Revin pe ideea: să citim un bilanț nu e chiar așa ușor, a vedea diferența între o fotografie și un flux. Sunt economiști mari care fac confuzii în contabilitate între bilanț și cont și flux”, a precizat guvernatorul BNR.
;
El recunoaște că este mai ușor pentru bănci să se îndrepte spre „Investește în tine” pentru că există garanția statului.
„Eu cred că interesul celor trei: stat, bancă și antreprenorul acela care vrea să se dezvolte este să iasă o poveste de succes. Atunci ei trebuie să conlucreze”, a mai afirmat Isărescu.
Citește mai multe aici: