Premierul Dăncilă a înlocuit 13 din cei 15 membri ai societății civile din CES. Surse: Motivul este adoptarea mai rapidă a proiectelor. Fost membru CES: Secretarul general al Guvernului ne spunea că "solicitarea de a închide ochii" pe legea pensiilor este o rugăminte a ministrului Lia Olguța Vasilescu
Guvernul a înlocuit aproape toți reprezentanții societății civile din Consiliului Economic și Social (CES) printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă. Societatea civilă încearcă să înțeleagă dacă a fost o „fărâmă de transparență în această procedură”. Surse apropiate CES susțin că motivul este adoptarea mai rapidă a proiectelor Guvernului, pentru că de multe ori se întârzia deoarece membrii trebuiau să studieze legea înainte de a da un aviz.
„De acum, totul va fi mai fluid, mai rapid. Un membru primește 3.000 de lei pe lună dacă participă la toate cele patru ședințe, iar dacă lipsește la una, primește, bineînțeles, mai puțin”, au spus sursele citate.
UPDATE Pro România: Este inadmisibil ca acești oameni să afle din Monitorul Oficial că au fost dați afară.
UPDATE 2 Ministerul Muncii: Unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului
UPDATE 3 RO+:Dăncilă declara, cu profesionalismul caracteristic, că „reduce“ democrația în mai. Se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte.
UPDATE 4 PNL: Acest guvern de strânsură prin astfel de acțiuni deturnează România de la drumul ei democratic și o aruncă într-o aventură periculoasă a autocrației.
UPDATE 5 Ministerul Muncii revine: Unii membri ai CES, până astăzi, nu citiseră nici măcar Legea de funcționare a CES
UPDATE 6 Un membru CES la Digi FM: Secretarul General al Guvernului ne spunea că solicitarea de a închide ochii pe legea pensiilor este o rugăminte a doamnei ministru
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) critică ferm modul în care procesul legislativ tocmai a fost văduvit de expertiza specialiștilor practicieni care au contribuit semnificativ la diminuarea pe cât posibil a erorilor conținute de proiectele de lege discutate în cadrul Consiliul Economic și Social (CES).
UPLR atrage atenția cu privire la gravitatea eliminării peste noapte a oricărei reprezentări relevante din rândul societății civile din CES, a profesiilor liberale. Utilitatea în cadrul procesului legislativ al prezentei profesiilor liberale s-a concretizat și în cazul recentei ordonanțe de urgență care a modificat legea insolvenței.
„Vedem pe zi ce trece această răbdare din ce în ce mai redusă a Guvernului cu privire la necesitățile democrației de consultare și colaborare, cu mecanisme de control și de echilibrare (checks and balances), cu un timp minim alocat transparenței decizionale și dialogului dintre instituții și specialiștii din domeniu. Si prin eliminarea oricaror reprezentanți ai profesiilor liberale din CES ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ din România”, a declarat Adrian Vascu, președinte UPLR, potrivit unui comunicat de presă.
-
Pe ce criterii au decis că acele asociații sunt reprezentative pentru societatea civilă și nu, de exemplu, profesiile liberale care sunt sute de mii de membri în clasa de mijloc, este o întrebare legitimă.
Miercuri, 11 octombrie 2018, premierul României a semnat decizia prin care au fost înlocuiți peste noapte 13 dintre cei 15 membrii ai Consiliul Economic și Social. Practic, au mai rămas Facias și Asociația Municipiilor din România.
Conform Uniunii, precedenta componență a CES-ului a fost decisă de Guvernul Ponta în 2015 cu un mandat de 4 ani. Consiliul Economic și Social are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. Ultima întrunire a CES înainte de publicarea deciziei premierului Dăncilă în Monitorul Oficial de înlocuire a 13 dintre cei 15 membri a fost proiectul de lege privind sistemul de pensii.
Cine a înlocuit membrii actuali:
ArtEd
Asociația Națională a Surzilor din România
Asociația Help Autism
Asociația Reninco România
Asociația Nevăzătorilor din România
Asociația Totul pentru Tine
Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne
Uniunea Națională a Studenților din România
Asociația Telefonul Copilului
Fundația Cartea Călătoare Focșani
Asociația Națională de Boli Rare România
Asociața Tandem
Asociația Partida Romilor „Pro Europa”
Anterior, reprezentanții societății civile în CES erau:
Asociația Municipiilor din România
Academia de Advocacy
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului
HR Club România
Uniunea Profesiilor Liberale din România
Federația ONG-urilor pentru Copil
Uniunea Studenților din România
Consiliul Tineretului din România
ASSOC – Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială
ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România
UCECOM – Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești
Fundația Agenția de Dezvoltare Împreună
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – OMENIA
Asociația C4C Communication for Community
Reacția Pro România
Schimbarea peste noapte a reprezentanților societății civile din Consiliul Economic și Social de către prim-ministrul Viorica Dăncilă este un demers abuziv care dovedește încă o dată
lipsa de transparență și de respect a Guvernului față de lege și de principiile de funcționare corectă a statului de drept.
”Este inadmisibil ca acești oameni să afle din Monitorul Oficial că au fost dați afară. Solicit guvernului Dăncilă un răspuns clar și argumentat cu privire la motivele care au stat la baza
unei astfel de decizii. Este un atac brutal la adresa unei instituții care exprimă puncte de vedere obiective cu privire la activitatea Guvernului și o încercare de suprimare a oricărei
voci care ar putea atrage atenția asupra măsurilor iraționale și iresponsabile ale Executivului. În acest ritm, ne putem trezi că Viorica Dăncilă va desființa cu totul Consiliului Economic și
Social dacă va considera că nu îi servește propriilor interese”, a declarat deputatul Gabriela Podașcă.
Vechii reprezentanți ai societății civile în plenul CES fuseseră numiți în 2015, pentru un mandat de 4 ani, pe baza unei proceduri transparente de selecție care a avut la bază patru
criterii: reprezentativitatea, domeniul de activitate, importanța și recunoașterea socială a activității desfășurate, precum și reputația dovedite de un dosar de candidatură și de scrisori
de susținere.
Pe de altă parte, numirea noilor membri ai societății civile a fost făcută fără un proces transparent de consultare și dialog fiind încălcate tocmai principiile CES ca organism consultativ al Parlamentului și Guvernului.
”Este încă o dovadă a modului autocrat în care Liviu Dragnea înțelege dialogul social: atunci când nu poate cumpăra susținători, se folosește de pârghiile puterii pentru a-i elimina pe toți
cei care îi sunt incomozi. Mi-e teamă că acest demers de înlocuire a unor persoane cu altele se dorește a fi de fapt o încercare de divizare și de slabire a societății civile”, a spus Podașcă.
Reacția Ministerului Muncii
Propunerea de înlocuire a unor membri ai Consiliului Economic și Social (CES) a fost formulată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, către Guvernul României, încă din data de 22 iunie, așa cum reiese și din Monitorul Oficial, si nu peste noapte, după cum susțin unii dintre cei înlocuiți. Decizia a fost luată de către Guvern în data de 11 octombrie, deci, nicidecum, peste noapte.
Procedura a fost pe deplin respectată, în condițiile în care legea prevede că Guvernul își poate înlocui oricând reprezentanții în CES, așa cum, de altfel, o pot face si sindicatele și patronatele. De altfel, sindicatele și patronatele și-au înlocuit din membri chiar în acest an.
La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora. MMJS nu a făcut altceva decât să dea curs acestor din urmă solicitări și să înainteze propunerile către Guvernul României.
Printre noii membri propusi de MMJS în CES se numără reprezentanți ai unor asociații și organizatii cu o veche și apreciată activitate în România, precum Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Asociația Help Autism, Asociația Telefonul Copilului, Asociatia Partida Romilor Pro Europa, Uniunea Națională a Studenților din România, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din MAI.
Între timp, ministerul a mai venit cu o poziție:
Într-un final, un anume membru CES (Gelu Duminică n.r.) s-a prins că schimbarea sa este legală, după ce, de dimineață, ca și alții ca el, care nu citiseră legea, gen fostul ministru al Muncii, Pislaru, amenintau cu procese și plângeri penale.
Ciudat e cum Cioloș a ajuns sa susțină public oameni numiți și susținuți de Ponta!
Altfel, încearcă sa lege înlocuirea lor de Legea Pensiilor, în condițiile in care MMJS a făcut propunerea de schimbare încă din data de 22 Iunie, iar proiectul de Lege a pensiilor s-a discutat in CES in Octombrie!
Și văd ca ei, “marii” ONG-isti, iau un derâdere singurul ONG din România care a publicat mii de cărți in limbajul Braille, care are parteneriate cu cinci universități și care e reprezentat in CES de un profesor universitar.
Nu in ultimul rând, să nu uitam că în toate țările din UE din CES fac parte sindicatele, patronatele și Guvernul, iar actualul Guvern al României a înțeles să lase tot ONG-iști să îl reprezinte în CES, și nu orice organizații de apartament, ci pe cele mai vechi, reprezentative și admirate. Cam atât despre acei membri ai CES care, până astăzi, nu citiseră nici măcar Legea de funcționare a CES!
Gelu Duminică, acum fost membru CES, a declarat la Digi FM:
„Organizațiile care criticau guvernul au fost înlocuite cu altele care să nu-l mai critice. Noi știam că lucrul ăsta ne e promis. Uite că s-a întâmplat așa, peste noapte, că s-a publicat la ora 11 seara în Monitor. La un moment dat, chiar secretarul general al Guvernului (Toni Greblă – n.r.) ne spunea că solicitarea de a închide ochii (la legea pensiilor n.r.), cu ghilimele de rigoare, este o rugăminte a doamnei ministru (Lia Olguța Vasilescu). Ne spunea că la urma urmei pot găsi și alte organizații. Nu au fost amenințări fățișe însă voalat au fost, adică: voi ne întrebați de unde scoatem banii pe o lege? Păi îi scoatem, treaba noastră”.
„Marți am respins (legea pensiilor n.r.), că nu avea toate avizele. Cei de la Ministerul Muncii s-au supărat groaznic. Ministerul Justiției nu dăduse avizul. Am făcut ședință extraordinară miercuri și le-am spus: Oameni buni, aveți o lege cu impact de 2 miliarde de euro în primul an. Patru în al doilea. Șase în al treilea. De unde îi scoateți? Nu ați făcut nici o analiză. Răspunsul ministerului a fost Nu ne întrebați pe noi, întrebați ministerul Finanțelor. Și mă întreba domnul Teodorovici odată: Ce vrei, domnu’ Duminică, să nu mai mărim?”
„Chiar dacă nu este ilegală, profund imorală și etalon pentru apucăturile de tiran ale actualului Guvern este, fără putință de tăgadă”.
Reacția Mișcarea România Împreună
Mișcarea România Împreună (RO+) condamnă cu fermitate modul în care Guvernul PSD-ALDE a decis să mutileze Consiliul Economic și Social (CES).
Doamna prim-ministru Dăncilă declara, cu profesionalismul caracteristic, că „reduce“ democrația în mai. Se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte. Joi, 11 octombrie, prin Decizia prim-ministrului Nr. 273, au fost schimbați 13 din cei 15 reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Economic și Social (CES).
Fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență, experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați au fost înlocuiți pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern. Adică să își îndeplinească rolul în cadrul CES.
„Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai societății civile. România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare. Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism. România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Dragoș Pîslaru.
Mișcarea România Împreună (RO+) susține dialogul social ca un factor de îmbunătățire și legitimare adițională a actului de guvernare și a procesului legislativ și va promova meritocrația în toate pozițiile de reprezentare.
Reacția PNL
Doamnă Dăncilă, domnule Dragnea, opriți-vă!
Modul bezmetic prin care PSD, prin elita intelectualității lor nimerită în guvern, înțelege să măcelărească toată munca și toate eforturile unei țări întregi din ultimii douăzeci de ani a trecut de orice limită. Într-un dispreț total față de statul de drept, PSD-ul lui Liviu Dragnea nu scapă nici o zi fără măcar o acțiune în afara legii și a regulilor de bună guvernare.
Printr-o decizie fără precedent, în fapt, un abuz grosolan, Viorica Vasilica Dăncilă a schimbat componența Consiliului Economic și Social, o instituție autonomă, un organism consultativ care dă avize pentru legile elaborate de Parlament şi de Guvernul României în domeniile de specialitate stabilite prin Legea 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social. 13 din cei 15 membri ai CES au aflat azi din Monitorul Oficial al Romniei că au fost înlocuiți cu un an înainte de terminarea mandatului care urma să se încheie în 2019.
„Partidul Național Liberal condamnă ferm modul în care acest guvern de strânsură prin, astfel de acțiuni, deturnează România de la drumul ei democratic și o aruncă într-o aventură periculoasă a autocrației. Totodată ne exprimăm disponibilitatea de a acorda asisitență juridică, în eventualitatea în care va dori să atace acest act administrativ în instanță, oricărui membru care a fost exclus”, a declarat deputatul PNLPavel Popescu,