Lucrezi în IT, construcții, agricultură sau industria alimentară? Ce se întâmplă cu salariul tău de la 1 noiembrie
Facilitățile din IT, construcții, agricultură sau industria alimentară sunt modificate începând de astăzi – 1 noiembrie 2023. În cazul multor persoane înseamnă venituri mai mici dacă firmele la care lucrează nu le majorează sumele. Practic, se duc mai mulți bani către stat.
De precizat că de la 1 noiembrie avem și o modificare a salariilor minime pentru construcții, agricultură și industria alimentară, dar toți acei bani se vor duce la stat. Angajații plătiți astfel vor primi aceiași bani în mână.
Adică salariul minim net în construcții va fi tot de 3.150 lei, iar cel din agricultură și industria alimentară de 3.436 lei. Motivul este legat de faptul că acum acei salariați trebuie să plătească CASS (modificare introdusă prin Legea 296/2023). Au rămas doar cu scutire la impozitul pe venit.
Conform datelor Ministerului Muncii, 423.110 salariați din acele sectoare vor aceiași bani din noiembrie, chiar dacă li se mărește brutul. Adică majorarea e doar pentru stat, ca să încaseze mai mult.
De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor, a precizat Guvernul.
Ce angajați din construcții, agricultură și industria alimentară vor avea salarii mai mici
Evident, nu toți angajații din construcții agricultură și industria alimentară sunt plătiți cu salariul minim. Dacă excludem pe cei cu salariul minim, aproximativ 350.000 – 400.000 au până în 10.000 de lei. Pentru acești angajați înseamnă o scădere a salariului, dacă firma cu le compensează sumele care se duc la stat (acel 10% de la CASS).
Câștigul salarial mediu brut în august (cele mai recente date) pe domeniul construcțiilor se ridica la aproape 6.000 lei brut. Să presupunem că o persoană era plătită cu acea sumă, ceea ce însemna că avea în mână 4.725 lei.
De la 1 noiembrie va primi 4.125 lei, deci cu 600 lei mai puțin.
2. În agricultură, câștigul salarial mediu brut se ridica la circa 5.500 lei brut, ceea ce înseamnă că un salariat plătit cu cea sumă lua în mână 4.331 lei. De la 1 noiembrie va primi 3.781 lei, deci cu 550 lei mai puțin.
Ideal ar fi fost ca aceste scutiri introduse prin OUG 114/2018 să nu existe pentru a nu fi situații ca cele de astăzi. De aceea scutirile nu sunt bune: atunci când se retrag apar nemulțumiri.
Ideea e că cineva trebuie să plătească „factura”. Pentru serviciile de sănătate pe care le-au folosit, au plătit toți ceilalți angajați din economie. Ministerul Finanțelor a menționat frecvent în rapoarte că bugetul este afectat. Banii care nu se încasează, se împrumută. Deci vor fi plătite la aceste facilități în viitor.
În IT, unii angajați vor avea un net mai mare iar alții mai mic
Modificările fiscale ce țin de sectorul IT sunt ceva mai complexe decât în domeniile enumerate mai sus. Când ne referim la acest domeniu, vorbim strict de salariați.
La un moment dat un secretar de stat din Ministerul Finanțelor spunea că sunt aproximativ 90.000 de angajați. Ulterior au mai fost introduși în legislație și IT-știi bugetari, probabil mai sunt câteva mii în plus pe lângă ceilalți.
Restul lucrează prin PFA și microîntreprinderi (și aici sunt modificări, dar intră în vigoare de la 1 ianuarie – probabil multe persoane fizice autorizate vor migra către microîntreprinderi).
Salariul mediu brut în luna august pentru IT-știi salariați se ridica la 14.453 lei. Asta însemnă că primeau în mână (net) 9.392 lei.
După modificările fiscale, începând din noiembrie vor primi 9.466 lei. Adică vor avea o mică creștere salarială.
Totuși, dacă cineva câștiga 20.000 lei, atunci în loc de 13.000 lei, va primi 12.706 lei. Adică va avea parte de o scădere a venitului.
Pare ciudat, dar nu e, dacă ne uităm pe modificările fiscale. Se întâmplă asta din cauza a două lucruri:
1. IT-știi sunt scutiți de impozit pe venit doar pentru 10.000 de lei, ce este peste această sumă este impozitat cu 10%
2. IT-știi sunt scutiți automat de contribuția la Pilonul II de pensii de 3,75% pentru 10.000 de lei. Suma ce depășește valoarea are un CAS normal de 25% (în loc de 21,25%).
Totuși, dacă IT-știi doresc să cotizeze în continuare la Pilonul II pentru cei 10.000 de lei și depun o cerere la angajator, vor lua un salariu net mai mic. Da, vor fi afectați ulterior la pensie, dar aici este vorba despre cunoștințele financiare ale fiecăruia, perspectivele personale asupra viitorului și nevoia curentă de bani. Pot opta ca acei bani să-i transfere la un Pilon III, ori către un fond de investiții dacă gândesc pe termen lung.
Vezi și: Scutirea la Pilonul II pentru IT-ști: fiscaliștii au interpretări diferite / Ce trebuie să știi