Sari direct la conținut

Gabriel Biriș, despre proiectul de modificare a Legii insolvenței: Fiscul va nenoroci companii românești, chiar dacă nu are dreptate

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Hotnews
Gabriel Biris, Foto: Hotnews

​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) emite, de obicei, decizii de impunere pe sume „astronomice”, pe care contribuabilii le contestă, iar în urma noilor modificări Fiscul va bloca conturile, va executa silit firmele, iar dacă în instanță câștigă contribuabilul, este prea târziu, reiese din declarațiile lui Gabriel Biriș, partener Biriș-Goran.

„Ce mă îngrijorează cel mai tare este prevederea că nu mai poți intra în insolvență dacă Fiscul este creditor cu mai mult de 50%. În practică, avem foarte multe situații în care vine Fiscul, trântește o decizie de impunere pe niște sume astronomice, milioane, zeci de milioane, pe care contribuabilul o contestă. Contribuabilul are opțiunea să obțină o scrisoare de garanție și să suspende executarea și să se ducă în instanță să obțină suspendarea executări deciziei, ca să nu-i blocheze conturile. Scrisoarea de garanție, de cele mai mutle ori, nu este opțiune pentru că nu există lichiditate. Te duci în instanță, iar acolo, ca să obții suspendarea executării este foarte dificil. În momentul în care nu obții suspendarea în niciun fel, se intră în insolvență până când se judecă contestația, iar de multe ori contribuabilii câștigă în instanță. Este singura opțiune ca să poată continua activitatea”, a spus Biriș, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, dacă opțiunea asta dispare, înseamnă că „Fiscul va nenorici companii românești chiar dacă Fiscul nu are dreptate”.

„Astea nu sunt creanțe certe ale ANAF-ului, până în momentul în care au o decizie definitivă și irevocabilă, iar în insolvență ele sunt înscrise sub condiție. Practic ce va face? Va bloca conturile, va executa silit și firma va muri, va intra în faliment. După care, câștigi în instanță degeaba, că pacientul e mort. Prevederea asta ar fi funcționat foarte bine dacă venea la pachet cu o altă prevedere, anume când contribuabilul contestă o decizie de impunere, să se suspende de drept executarea deciziei până când se judecă și să nu mai fie nevoie de alte formalități. ANAF și sistemul ar avea un interes să se judece mai repede, în felul acesta”, a mai arătat avocatul.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro