Antreprenori: Subvențiile pentru firmele care angajează șomeri fac parte dintr-un program realizat cu fonduri europene, lucru nemenționat de Olguța Vasilescu
Anunțul ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, privind subvențiile pentru firmele care angajează șomeri și asistați social a fost un mod de a deturna atenția de la loviturile guvernamentale, susțin antreprenorii. Mai mult, ei spun că este vorba, de fapt, de un program realizat cu fonduri europene, lucru nemenționat de ministru în cadrul declarației de presă susținută la Palatul Victoria. Pe lângă acest lucru, întreprinzătorii spun că statul are mai multe programe asemănătoare, dar ANOFM nu le poate implementa, fiind firme care nici după un an și jumătate nu au mai primit banii promiși.
- Ministerul Muncii nu va publica proiectul de Ordonanță de Urgență la transparență decizională pentru că nu este obligat, conform reprezentanților instituției.
Patru nemulțumiri ale mediului de afaceri:
- Ministerul a blocat plata subvențiilor deja existente
- Antreprenorii privați nu trebuie stimulați prin subvenții, ci prin taxe și impozite
- ANOFM și AJOFM-urile nu au capacitatea administrativă de implementare a acestor scheme
- Ministerul nu spune ce obiective are prin acest proiect, respectiv indicatorii pentru a se măsura impactul
„Acest anunț al ministrului Muncii este praf în ochi pentru a deturna atenția de la loviturile guvernamentale care au loc în Justiție și în plan economic, în contextul creșterii inflației, reducerii investițiilor și adâncirii deficitului bugetar”, a declarat Claudiu Vrînceanu, consultant de business și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, pentru HotNews.ro
- În primul rând, mărirea subvenției la angajatori pentru angajarea șomerilor și a beneficiarilor de ajutor social este o măsură necredibilă în contextul în care conducerea ministerului Muncii a blocat plata subvențiilor deja existente de la începutul anului încoace.
- Spre exemplu, AJOFM Ilfov are sute de cereri neprocestate. Antreprenorii și investitorii care au angajat șomeri și beneficiari de ajutor social, fiind stimulati de subvenție, nu au primit nici un leu și nici nu vor primi, căci banii sunt încasați începând din ziua aprobării convenției, și nu a angajării.
„În al doilea rand, din punct de vedere al logicii economice, antreprenorii privați nu trebuie stimulați prin subvenții, caci acestea sunt suportate tot de aceștia, prin taxe și impozite. Antreprenorii și investitorii au nevoie, de fapt, de predictibilitate și de respectarea angajamentelor, așa cum nu se întâmplă astăzi, de exemplu, în sistemul de pensii private, unde amenințările cu blocarea Pilonului II sunt tot mai periculoase”, a precizat Vrînceanu.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România este de părere că ministrul Muncii nu s-a exprimat bine, fiind vorba despre subvenții pentru salarii și nu pentru firme.
„În primul rând, ar trebui să vedem care este eficiența celorlalte (scheme n.r.) pe care ANOFM și AJOFM-urile le-au avut la dispoziție până acum privind angajarea șomerilor, ucenicilor, schemele de ucenicie și așa mai departe pentru că acolo avem o problemă. Acele scheme nu ajung la angajator. Felul în care ele sunt construite și implementate de către ANOFM și AJOFM și capacitatea lor administrativă de implementare a acestor scheme nu le face foarte eficiente. Eu nu zic de schemă în sine, pentru că schemele sunt bune de susținere a creării de noi locuri de muncă, ci de modul în care ele sunt implementate”, a spus Jianu.
- După o perioadă o să o auzim pe doamna Olguța Vasilescu că firmele nu accesează schemele. Păi nu le accesează pentru că ele sunt foarte slab implementate de către ANOFM. Nu ajung informațiile la ei, modalitatea în care sunt puse în practică sunt extrem de dificile.
- La Slobozia mi-a spus o doamnă că a beneficiat de schema de ucenicie și așteaptă banii de un an și jumătate pentru mai mulți ucenici pe care i-a angajat. Singura ei soluție este să dea statul în judecată.
„Aici avem o problemă. Schema anunțată de dânsa nu schimbă niciun fel de paradigmă. Dacă voia să nu mai susțină șomajul, schimba legea, precum persoanele care sunt apte de muncă să nu primească niciun fel de ajutor social. Schema anunțată este din fonduri europene, din Programul Operațional Capital Uman, nu e din bugetul de stat. Nu am văzut ce obiective au, ce indicatori, ca să știm și noi ce măsurăm. Nu se accesează schema dacă angjatorii accesează o astfel de schemă și banii se întorc peste o jumătate de an sau sunt blocaje. 90% din firme habar nu au de schemele astea”, explicat oficialul CNIPMMR.