Greșeala pe care a făcut-o o femeie care a devenit antreprenor / Ce putem învăța din controalele recente ale ANAF
Mulți români încep afaceri, chiar începând ca persoane fizice. Sunt cazuri în care nu-și declară veniturile în primul an de activitate, chiar dacă nu s-au înregistrat oficial.
HotNews.ro a discutat zilele trecute cu diverși avocați care ajută persoanele în diverse litigii cu ANAF.
*Pentru a păstra confidențialitatea, nu vom utiliza numele și unele detalii legate de activitatea desfășurată
O mamă care a devenit mic antreprenor, dar căreia ANAF nu i-a recunoscut materia primă. Care este motivul
În 2020, mama unei fetițe din București (mamă singură) a rămas fără loc de muncă, chiar dacă autoritățile se lăudau la vremea respectivă că nu vor fi astfel de cazuri, deoarece au introdus șomajul tehnic suportat de stat.
Realitatea a fost că au existat persoane rămase fără activitate, deoarece antreprenorii au crezut că statul nu-și va onora obligațiile asumate. Pur și simplu a fost o lipsă de încredere.
Rămasă fără loc de muncă, doamna respectivă s-a reprofilat. A descoperit o nouă pasiune. Și-a cumpărat o mașină de cusut, instrumente, materia primă necesară și a început să producă diverse obiecte practice pentru uz casnic.
Promovarea și-a făcut-o pe rețelele de socializare și, spre surprinderea ei, a avut succes.
În 2021 a decis să vândă ca persoană fizică autorizată, doar că a făcut o greșeală: nu și-a declarat veniturile pe 2020.
Având în vedere că și-a înregistrat oficial activitatea, este clară buna credință. Pur și simplu, nu a știut că trebuie să declare veniturile din primul an. Nu toată lumea cunoaște legislația fiscală și nu a avut cine să o consilieze.
În 2022 a fost controlată de ANAF, iar inspectorii au informat-o asupra taxelor pe care trebuie să le plătească, inclusiv TVA-ul aferent deoarece depășise plafonul de 300.000 lei, plus penalitățile de întârziere.
ANAF nu i-a recunoscut drept cheltuieli deductibile decât mașina de cusut și alte câteva instrumente. În schimb, nu a luat în considerare și materia primă pe care o achiziționa. Fiscul s-a uitat doar la venituri.
De ce?
Pentru că nu avea documentele care să ateste de unde a cumpărat acele materiale.
Oricât de mult a încercat doamna respectivă să le explice că ea are nevoie de materie primă ca să producă, nu a putut să-i convingă pe inspectori.
Evident, ea a contestat decizia ANAF, dar cum se va finaliza, rămâne de văzut.
Când ai o afacere ce ține de manufactură, trebuie să iei în considerare că deși plafonul de TVA pare greu de atins, dacă îți merge cât de cât bine o să-l depășești. Produsul tău conține și valoarea materialului, pe lângă adaosul comercial.
Grandomania, bucuria ANAF: te lovește când crezi că nu te vede
Un alt caz datează din acest an. O domnișoară figura ca angajată la o firmă din București, cu salariul minim: secretară la o microîntreprindere.
Nimic deosebit până aici.
Ea mai are o activitate, de câțiva ani, în zona de înfrumusețare la domiciliu. Activitatea îi merge nu bine, ci foarte bine. Pune pe rețelele de socializare poze cu reușitele ei în materie de beauty.
Comenzile de servicii curg. Are așa de multe, încât unele cliente își fac rezervare pentru anul viitor: doamnele s-au programat din timp.
Ei bine, domnișoara în cauză a început să se laude pe rețelele de socializare cu o casă pe care o construiește într-o zonă destul de scumpă din București. Se filma arătând ce vilă își face.
ANAF se uită pe rețelele de socializare, lucru confirmat oficial chiar și anul trecut. Văzând imaginile, inspectorii au chemat-o la o discuție deoarece aveau o nedumerire: din ce venituri ai construit casa dacă tu ai un salariu de circa 2.000 de lei?
Bineînțeles, Fiscul a informat-o despre sumele pe care trebuie să le plătească. Urmărind activitatea de pe rețelele de socializare, a văzut care era, de fapt, activitatea ei.
Mare grijă la vânzările pe site-uri gen OLX
Multe persoane nu știu, deși HotNews.ro a scris încă de anul trecut, dacă vinzi prin site-uri de genul OLX, curierii sunt obligați să transmită informațiile la ANAF.
Anul acesta s-a modificat Codul de procedură fiscală. Înainte de control, inspectorii trimit o notificare de conformare.
Dacă rezolvi lucrurile la timp, în cele 30 de zile menționate în „scrisoarea primită”, totul „va fi dat uitării”.
Unele persoane desfășurau activitate comercială în adevăratul sens al cuvântului: precum vânzarea de diverse carcase pentru telefoane. Așadar, în acele cazuri sunt justificate sumele suplimentare pe care le-a stabilit ANAF.
Fiind vorba despre cumpărare (de pe diverse site-uri, din China de multe ori) și revânzare pe piața românească cu un adaos comercial, este clar că se depășește foarte ușor și plafonul de TVA. Sumele stabilite de plată de ANAF sunt destul de mari, mai ales că vorbim și despre accesorii.
Veniturile din videochat: atenție la ce aveți de plătit dacă faceți asta
HotNews.ro a prezentat un caz anul acesta despre o persoană din Timișoara care are venituri din videochat.
Redăm mai jos povestea, dar pentru mai multe detalii vezi: Videochatul: de la cameră, până la plata pensiilor și salariilor bugetarilor. Cazul videochatistei din Timișoara cu venituri de peste 1 milion
În 2021 venituri de 1,2 milioane lei din videochat. A încercat să procedeze legal, adică să-și plătească impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la pensie.
A depus în 2022 cunoscutul formular (D212 – Declarația unică) și a făcut plata. În total: 129.600 lei virați la buget.
A stat liniștită, știind că totul este în regulă. Se pare că nu era. În 2023, inspectorii ANAF au început să se uite peste ce-a declarat și virat și au constatat că ar fi trebuit să plătească și TVA, deoarece depășise plafonul de 300.000 de lei.
Într-un fel, inspectorii „se simțeau prost” știind că trebuie să o informeze că trebuie să mai plătească bani.
Trebuia să se înregistreze în scop de TVA. Inspectorii considerau că ar fi fost mai bine să fie premiată pentru că și-a declarat veniturile.
Dar… legea-i lege, așa că va fi respectată. Va trebui să plătească și TVA: încă 171.000 lei, la care se vor adăuga dobânzi și penalități pentru că nu a plătit la timp (nu a știut legislația). Adică încă vreo 50.000 de lei.
Ce trebuie să înveți din cazurile în care ANAF a verificat persoane fizice
1. Dacă ai început o activitate, declară în anul următor, până pe 25 mai, veniturile la ANAF (Declarația unică 212).
2. Dacă serviciile tale constau și în folosirea unor produse pe care le achiziționezi, păstrează facturile. Vei avea nevoie să justifici cheltuielile.
3. Ai avut venituri mai mari de 300.000 lei? Atunci nu uita că trebuie să plătești și TVA.
4. Nu încerca să ascunzi veniturile: mai devreme sau mai târziu, dacă ai de gând să achiziționezi ceva scump (mașină – casă), ANAF o să vadă și, cel mai probabil, nu o să scapi de plată.
5. Ai primit notificare de conformare de la ANAF? Cel mai bine este să răspunzi: încearcă să rezolvi problema înainte de a fi introdus într-un control. Se poate să fie doar o neînțelegere și să scapi de eventuala executare silită și poprire.