Sari direct la conținut

Participarea minorilor la păcănele / Șeful ONJN: Mărim drastic contravenția, să nu se mai poată da avertisment

HotNews.ro
Jocuri de noroc, Foto: Inquam Photos / George Călin
Jocuri de noroc, Foto: Inquam Photos / George Călin

Sunt în medie 4-5 suspendări de activitate a operatorilor de jocuri de noroc, de la o lună la 6 luni, pentru participarea minorilor la jocuri de noroc, susține Mihail-Silviu Pocora, vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN (care are atribuții de președinte).

“După cum știți, minorilor nu li se permite accesul în sălile unde se desfășoară jocuri de noroc. Știm că sunt probleme, dar prin programul informatic și baza de date pe care o avem în vedere, orice participant trebuie să scaneze actul de indentitate”, a spus Pocora.

În momentul acela, spune el, „operatorul nu mai are nicio scuză că a intrat, că nu a văzut casierul, nu a observat, a prezentat un act de identitate fals. Când apropie de scaner actul de identitate, apare X sau permis”.

Potrivit acestuia, ONJN are în vedere să mărească drastic contravenția “și să nu se mai poată da avertisment pentru acest tip de încălcare a legii”.

„Mă gândesc la o amendă între 50.000 și 100.000 lei, fără jumătate din minim în 15 zile. Atunci operatorii își vor pune problema dacă vor mai accepta accesul minorilor sau nu”, a explicat el.

El a făcut referire și la proiectul privint taxarea operatorilor de jocuri de noroc.

“Am majorat garanțiile pentru a elimina riscul de neplată al acestor taxe de licență, de viciu, substanțiale care vor veni la bugetul de stat”, spune el.

A precizat că s-au pus limite în ceea ce înseamnă publicitatea.

“Nu o să mai avem pe panouri (publicitare n.r.) obiecte, valori, bunuri care să îndemne participanții la această activitate, către jocuri de noroc”, a explicat Pocora.

“Mergea la bar, mai vedea o păcănea și se îndemna să mai bage 10 lei”

De asemenea, a amintit că prin acest proiect a fost exclusă activitatea de jocuri de noroc din spațiul unde se comercializează băuturi alcoolice.

„Vă dați seama. În mediul rural, într-un bar se ducea cineva să servească o bere, mai vedea o păcănea, se îndemna să mai bage și 10 lei la acel aparat ca să obțină un câștig.”

Prin această ordonanță, spune el, „avem posibilitatea să creem o bază de date la nivel de oficiu în care orice participant la jocurile de noroc poate să facă o cerere de autoexcludere. Aceasta nu va fi pentru o zi, două, trei, ci pentru 6 luni”.

În context, vezi:DOCUMENT Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc: toate modificările pe care le vrea Guvernul, de la creșterea taxelor, la interdicțiile din sălile de jocuri – PROIECT OUG

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro