Ministerul Economiei: Curtea Europeana de Justitie a decis ca Romania a incalcat dreptul UE, prin neluarea unor masuri pentru prevenirea poluarii de la Moldova Noua
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat, in urma cu putin timp, o hotarare prin care constata ca Romania a incalcat dreptul UE, prin neluarea masurilor necesare in scopul prevenirii poluarii cu praf de pe suprafata iazului Bosneag-extindere, aflat in proprietatea privata a statului si in administrarea SC Moldomin SA Moldova Noua, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, in acest moment nu se aplica sanctiuni pecuniare. In 2014, Comisia Europeana a introdus o actiune in justitie impotriva Romaniei pentru incalcarea legislatiei UE privind deseurile miniere in cazul unui iaz de decatare al Moldomin de la Moldova Noua.
Ministerul Economiei sustine ca alaturi Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va depune toate eforturile pentru implementarea rapida a unei solutii in ceea ce priveste iazul Bosneag-extindere.
„In acest sens, adaptam cadrul legislativ pentru a raspunde corespunzator obligatiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmarim cu atentie procesul de implementare a unei solutii, in ceea ce priveste iazul Bosneag-extindere si vom demara o analiza menita sa clarifice responsabilitatea situatiei prezente. De asemenea, vom purta un dialog strans cu reprezentantii Comisiei Europene, astfel incat sa evitam declansarea unei actiuni in constatarea neexecutarii hotararii pronuntate si impunerea unor sanctiuni pecuniare. Precizam ca la acest moment nu se aplica sanctiuni pecuniare”, se mai arata in comunicat.
Cauza are ca obiect o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor consacrate de dreptul UE, si anume art. 4 si 13 alin. (2) din Directiva privind gestionarea deseurilor din industriile extractive 2006/21/CE in ceea ce priveste iazul Bosneag-extindere.
In octombrie 2014, Comisia Europeana arata ca problema este iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru si zinc din Moldova Noua, Romania, si care este, in prezent, aproape complet abandonat, arata executivul comunitar. „Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu”, avertiza Comisia. Potrivit acesteia, Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa „progresele au fost insuficiente”.
„Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia introduce o actiune impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid”, a precizat Comisia Europeana. Guvernul roman sustinea ca Moldomin nu mai este sub controlul statului, fiind in lichidare.