Cum s-a finalizat o licitatie IT demarata de DNA si ce spun procurorii despre participarea la procedura a unei firme care ar fi controlata de Sebastian Ghita
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a atribuit prin licitatie, in data de 30 iunie, doua contracte pentru achizitia de echipamente IT – servere, statii de lucru fixe si mobile si echipamente firewall, catre firmele Trend Import Export si Webspot, valoarea finala cu TVA a contractelor depasind 450.000 de euro, conform datelor publicate in aceasta luna in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Printre ofertanti s-a numarat si Asesoft Technologies, firma care, potrivit procurorilor, ar fi controlata si in prezent, in mod indirect, de deputatul Sebastian Ghita, trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu.
Cele doua contracte atribuite la sfarsitul lunii iunie de catre DNA au o valoare cumulata cu TVA de 1.990.487 lei (peste 450.000 de euro).
Estimarea initiala a contractului, care este impartit pe mai multe loturi, a fost de peste 2,49 milioane lei (peste 560.000 de euro), finantat din fonduri bugetare, dupa cum HotNews.ro a scris aici.
Criteriul de atribuire a fost „pretul cel mai scazut”. Vezi atasat si caietul de sarcini al licitatiei.
Contractul de achizitie a fost impartit in 4 loturi:
Lot 1 – server
Lot 2 – statii de lucru – 240 buc.
Lot 3 – statii de lucru mobile – 65 buc
Lot 4 – echipamente firewall
- Cine sunt actionarii celor doua firma castigatoare
Contractul aferent primelor trei loturi a fost castigat de firma Trend Import Export SRL, iar lotul cu echipamente firewall a fost atribuit catre Webspot SRL.
Actionarii Trend Import Export SRL, conform datelor de la Registrul Comertului, sunt:
– Anghel Ilie – 33% din actiuni
– Ionasek Alexandru – 33% din actiuni
– Iliescu Tudor – 34% din actiuni.
Conform datelor de pe site-ul propriu, Trend Import Export are ca parteneri comerciali pe Hewlett Packard (HP), Microsoft, Lenovo, Oracle, AVG si iiView.
Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, Trend Import Export a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri neta de peste 30,7 milioane lei si un profit de circa 370.000 lei. Firma are un numar mediu de 28 de salariati.
Actionarii Webspot SRL sunt:
– Mitroi – Nasta Liliana – 10% din actiuni
– Mitroi – Nasta Mircea – 90% din actiuni
La Ministerul de Finante, aceasta companie nu are afisate date despre afacerile demarate.
- Cine a mai depus oferte la aceasta licitatie si de ce spun procurorii DNA ca Asesoft Technologies avea toate drepturile de a participa la licitatie
Datele din SEAP mai arata ca, in afara de Trend Import Export si Webspot, in cadrul acestei licitatii au mai depus oferte si:
1. Asesoft Technologies SRL (care a licitat pentru loturile 1,2, 3, 4)
2. Expertissa HQ SRL (care a licitat pentru loturile 2 si 3)
3. Telekom Romania Mobile Communications (n.a fostul Cosmote care a licitat pentru loturile 2 si 3)
4. Pragma Computers SRL
5. Master Technology Systems SRL
Asesoft Technologies face parte din grupul Asesoft International, fondat de catre deputatul Sebastian Ghita, care in luna iulie din acest an a fost trimis in judecata de DNA pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu.
In rechizitoriul DNA se arata ca deputatul, aflat la primul mandat, a cesionat partile sociale pe care le detinea ca actionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie detinuta in totalitate de el.
In conditiile in care numele firmei Asesoft apare intr-un dosar penal, HotNews.ro a adresat mai multe intrebari catre DNA pentru a afla daca participarea unei astfel de firme la o licitatie publica este posibila.
- Intrebare HotNews.ro: Sebastian Ghita mai detine in prezent controlul companiei offshore din Cipru?
Raspunsul DNA: Potrivit rechizitoriului din dosarul nr. 90/P/2015, ‘Conform informarii transmise de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost infiintate de Ghita Sebastian Aurelian si s-au remarcat prin capacitatea de a obtine contracte banoase cu statul, in domeniul IT. In august 2012, Ghita Sebastian Aurelian si-a vandut toate participatiile detinute in societatile comerciale, ca urmare a obtinerii calitatii de deputat in Parlamentul Romaniei. Cu toate acestea, indirect, controleaza si in prezent aceste societati, prin intermediul rudelor si prietenilor.
Pana la data de 14.02.2011, S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA l-a avut ca actionar majoritar pe Ghita Sebastian Aurelian, pentru ca, dupa aceasta data, sa-si cesioneze partile sociale catre (…) LTD Cipru, companie de tip offshore detinuta 100% de Ghita Sebastian Aurelian. (…).’
- Intrebare HotNews.ro: Firma Asesoft Technologies si grupul Asesoft International au vreo calitate procesuala in dosarul deputatului Sebastian Ghita?
Raspuns DNA: „Cele doua firme nu au, in acest moment, calitate procesuala in dosare aflate in instrumentare la DNA”.
Intrebari HotNews.ro:
- – A contat in vreun fel in cadrul acestei licitatii ca firma Asesoft Technologies figureaza intr-un dosar penal?
- – Daca nu are o calitate procesuala, Asesoft Technologies ar fi putut castiga licitatia DNA?
Raspunsuri DNA: „Potrivit art. 180 si 181 din OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind drepturile si obligatiile societatilor comerciale participante la licitatii publice, faptul ca o societate comerciala ar avea calitate procesuala in dosare penale in care nu s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de condamnare, nu reprezinta motiv de respingere a participarii la licitatie„.
- Intrebare HotNews.ro: De ce ati respins oferta Asesoft?
Raspunsul DNA: „Motivele respingerii ofertei Asesoft Tehnologies au fost comunicate reprezentantului legal al societatii, acesta fiind singurul in masura sa decida asupra publicitatii continutului documentului respectiv. Pana la expirarea termenului legal de depunere a contestatiilor, societatea comerciala respectiva nu a depus nicio contestatie”.
- Pentru detalii privind acuzatiile aduse de procurorii DNA lui Sebastian Ghita citeste si: Sebastian Ghita a cesionat actiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care il detine tot el – rechizitoriu