Un studiu Google arata cat de dependenti sunt romanii de smartphone si cat de diferiti suntem de alte popoare din regiune
Odata ce intra in contact cu un smartphone si internetul mobil, romanul trece printr-o metamorfoza si se transforma in “Homo Smartphonicus”. Smartphone-ul devine o parte a lui, un asistent de care nu se desparte niciodata, o poarta catre stiri, socializare, distractie si orice forma de comunicare. Romanii se uita pe telefon si in timp ce stau la „bere” cu prietenii, se folosesc de smartphone ca sa adoarma si nu ar concepe sa plece din casa fara el. Nu la fel de dependenti sunt ungurii si slovacii, arata studiul Google “Internetul mobil in viata de zi cu zi” realizat de IQS Online, in luna mai 2015, pe 800 de utilizatori de internet mobil, cu varste peste 15 ani, din Romania, Ungaria, Cehia si Slovaia.
Obiceiuri matinale
Accesatul internetului de pe smartphone este un obicei intrat in rutina matinala a lui Homo Smartphonicus. Aproape 60% dintre utilizatorii de internet mobil fac acest lucru dimineata, pana sa plece de acasa. Mai mult, o treime isi verifica smartphone-ul imediat dupa ce se trezesc.
Homo Smartphonicus a luat micul dejun si pleaca de acasa. Telefonul este asistentul fara de care nu iese din casa. Smartphone-ul, portofelul si cheile sunt, in aceasta ordine, cele mai importante trei lucruri pe care Homo Smartphonicus verifica sa nu le fi uitat acasa. Nu aceleasi sunt obiceiurile in Ungaria, Cehia si Slovacia: aici portofelul, si nu smartphone-ul, este pe locul intai intre lucrurile fara de care nu pleci de acasa. Şi daca, totusi, uiti smartphone-ul acasa? “Nu este posibil”, raspund 56% dintre romanii din categoria Homo Smartphonicus, in timp ce 11% spun ca, chiar daca s-ar intampla acest lucru, s-ar intoarce de oriunde dupa el.
Ziua in ritm de ringtone
Homo Smartphonicus isi incepe ziua pe telefon si continua la fel, dependent de conexiunea de internet mobil si instrumentele pe care i le ofera smartphone-ul. 43% spun ca utilizeaza smartphone-ul (in alt scop decat a telefona) oricand in timpul zilei, in timp ce aproape jumatate (47%) spun ca verifica smartphone-ul de cateva ori pe zi. Ponderea celor care utilizeaza smartphone-ul doar in timpul liber este foarte mica: doar 5%.
Smartphone-ul este intotdeauna usor accesibil: majoritatea il tin in buzunar sau in geanta (54%) sau la indemana (42%) – pe birou sau pe masa pe care mananca. 51% dintre respondenti verfica orice notificare a telefonului sau, daca nu pe toate, cel putin pe cele mai importante (44%). Cele mai importante aplicatii/functii cu alerte sonore de pe telefonul lui Homo Smartphonicus din Romania sunt: SMS-ul (84%), aplicatia de Facebook (64%), e-mail-ul (59%), aplicatiile de comunicare, precum Skype sau WhatsApp (52%), si jocurile (22%).
Social media este distractia principala a lui Homo Smartphonicus din Romania. Daca luam ca reper alertele sonore, Facebook este a doua aplicatie/functie ca importanta de pe telefonul lui, dupa SMS. In cazul reprezentantilor Homo Smartphonicus din Ungaria, Cehia si Slovacia, Facebook este de abia pe locul 3, dupa SMS si e-mail. Mai mult, cele mai utilizate tipuri de aplicatii de catre Homo Smartphonicus din Romania sunt cele pentru social media. Nu la fel stau lucrurile la omologii sai din zona: aplicatiile de prognoza a vremii sunt cele mai utilizate in Ungaria, in timp ce pentru cehi si slovaci aplicatiile de fotografie sunt pe primul loc.
Cu prietenii, dar conectat
Dupa-amiaza Homo Smartphonicus iese cu prietenii la bar sau la restaurant. Chiar si aici, Homo Smartphonicus nu poate sta departe de telefon. Cei mai multi dintre romanii utilizatori de internet mobil (36%) spun ca verifica smartphone-ul de fiecare data cand primesc o notificare, atunci cand sunt la intalnire cu prietenii. Mai putin de o treime (31%) isi verifica smartphone-ul o data sau de doua ori (cand ajung si cand pleaca), in timp ce aproape un sfert (23%) nu se ating de smartphone cand ies cu prietenii. In alte tari, obiceiurile Homo Smartphonicus difera.
Colegii lui din Ungaria, Cehia si Slovacia procedeaza diferit cand ies cu prietenii: cea mai mare parte a celor din Ungaria nu-si verifica smartphone-ul deloc, in timp ce in Cehia si Slovacia obiceiul cel mai intalnit este sa verifici smartphone-ul cand ajungi si cand pleci.
Inainte de culcare
Homo Smartphonicus se desparte de prieteni si ajunge acasa. Trei sferturi dintre reprezentantii Homo Smartphonicus spun ca locul smartphone-ului este chiar langa pat. De ce? In primul rand pentru ca joaca rolul de ceas desteptator (81%), insa aproape jumatate (44%) intra pe internet de pe smartphone sau tableta inainte de a adormi – pentru a-si citi mailurile, sa se joace, sa verifice statusurile de pe social media etc.
Se culca, dar nu poate sa adoarma. Cum isi trateaza insomnia? Tot cu smartphone-ul. Majoritatea (51%) reprezentantilor Homo Smartphonicus din Romania spun ca atunci cand nu pot dormi isi folosesc smartphone-ul. Este principalul “medicament” impotriva insomniei, peste televizor (47%), stat in pat (29%) sau citit (20%). Nu la fel se trateaza restul reprezentantilor genului Homo Smartphonicus din celelalte tari. In Ungaria, “medicamentul” preferat pentru insomnie este televizorul, iar cehii si slovacii stau intinsi in pat, asteptand sa adoarma.
Despre studiu
Studiul Google “Internetul mobil in viata de zi cu zi” a fost realizat de IQS Online, in luna mai 2015, pe 800 de utilizatori de internet mobil, cu varste peste 15 ani, din Romania, Ungaria, Cehia si Slovaia. 95% dintre acestia utilizeaza smartphone-ul, iar 54% tableta. Marea majoritate (79%) a utilizatorilor de internet mobil se conecteaza atat prin Wi-Fi, cat si prin servicii de internet mobil de la furnizorul de servicii de telecomunicatii la care sunt clienti. Doar 8% se conecteaza la internet de pe dispozitive mobile doar prin retele Wi-Fi gratuite, in timp ce doar abonamentul de date mobile este utilizat de 12%. Potrivit studiuluiConsumer Barometer, 46% dintre romani au smartphone, iar 23% au tableta.