Sari direct la conținut

17 milioane de euro intr-o platforma de tip cloud pentru institutiile publice din Romania. Marea intrebare e daca o va folosi cineva

HotNews.ro

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a atribuit prin licitatie la sfarsitul anului trecut un contract de peste 17 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, catre asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys, pentru realizarea unei platforme de tip cloud pentru institutiile publice din Romania, care ar trebui finalizata la sfarsitul acestui an. Teoretic, server-e virtualizate si alte servicii de tip cloud ar putea fi folosite gratuit de institutiile publice. Practic insa, desi mai sunt sase luni pana la finalizare, in afara de ICI, nu se stie inca cine o va folosi si nici nu este vreo reglementare care sa oblige institutiile sa-si reduca cheltuielile IT prin folosirea acestei platforme.

ICI-PRO – un proiect dat ca exemplu in Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020

Introducerea serviciilor de tip cloud este prevazuta de autoritatile romane in Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020, un document strategic adoptat prin Hotarare de Guvern in luna aprilie din acest an si care a fost o conditie ex-ante pentru accesarea de catre Romania a celor peste 30 de miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune care i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020.

In acest document, proiectul ICI este dat ca exemplu:

  • „In acest moment, Romania se afla in curs de implementare a proiectului ‘Infrastructura de tip Cloud pentru institutiile publice din Romania’, lansat in aprilie 2014 de catre ICI (Institutul National de cercetare-dezvoltare in Informatica)”.

Contractul pentru realizarea ICI-PRO a fost semnat in 22 decembrie 2014

Oficialii ICI au precizat pentru HotNews.ro ca licitatia pentru acest proiect s-a incheiat in luna decembrie 2014.

„Contractul a fost semnat in data de 22 decembrie 2014 la sediul ICI Bucuresti. Valoarea contractului este de peste 61,01 milioane lei la care se adauga 14,64 milioane lei TVA. Consortiul declarat castigator a fost UTI Grup (lider al Asocierii), impreuna cu Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services (firme asociate). (..) Conform contractului, in luna decembrie 2015, sistemul Cloud Computing va putea fi functional. Mentionam ca proiectul ICI-PRO nu are ca obiect realizarea unui Cloud guvernamental”, a declarat pentru HotNews.ro Neculai Andrei, director de proiect in cadrul ICI.

Datele din SEAP mai arata insa ca in aceasta asocierea declara castigatoare, mai exista si doi subcontractanti: Siveco Romania si Romsys.

La licitatie a mai depus oferta consortiul format din Star Storage (lider asociere, ofertant asociat), Indra Sistemas (Spania, ofertand asociat), Civitas Systems (jude]ul Dolj, ofertant asociat), Regia Autonoma RASIROM (ofertant asociat), European Funds Invest (ofertant asociat), Softline International (subcontractant) si Swift Instal Construct (subcontractant), conform unei stiri Mediafax, citata de Wall-Street.ro

  • (Vezi atasat documentul din SEAP cu ofertele depuse pentru acest proiect).

Pentru ca mai sunt doar cateva luni pana cand acest proiect ar trebui sa fie functional, HotNews.ro a incercat sa afle ce institutii publice vor folosi pana la urma acest serviciu si de ce anumite servicii par sa dubleze altele existente deja.

ICI nu a indicat nici un minister sau institutie publica despre care s-ar sti sigur ca va folosi aceasta platforma, precizand doar ca:

  • „in acest moment ICI are in derulare o serie de actiuni de incheiere a unor protocoale bilaterale cu institutii publice, privind utilizarea serviciilor ICIPRO (de exemplu Biblioteca Centrala Universitara – Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara – Timisoara, Academia de Studii Economice – Bucuresti, Universitatea Ovidius – Constanta).

Va prezentam mai jos integral raspunsurile oferite de ICI la intrebarile si problemele semnalate de HotNews.ro:

„ICI a incercat sa clarifice obiectul acestui proiect prin insusi numele proiectului: ICIPRO – Infrastructura de tip Cloud pentru Institutiile Publice din Romania.

Implementarea acestui proiect presupune realizarea unei platforme de tip Cloud care sa puna la dispozitia institutiilor doritoare din Romania urmatoarele servicii: Infrastructura ca serviciu (laaS -Infrastructure as a Service), Platforma ca serviciu (PaaS – Platform as a Service), dar si alte servicii cum ar fi Serviciul Date Deschise si Serviciul Biblioteca Virtuala.

Un concept fundamental al modelului Cloud Computing este acela ea prin acest model tehnologia informatiei este pusa la dispozitia utilizatorilor sub forma de servicii (asa cum, prin analogie, tehnologia de comunicatii este pusa la dispozitia utilizatorilor sub forma de servicii de telefonie/voce, servicii de date etc.), utilizate sub forma unor subscriptii periodice (asa cum serviciile de telefonie sunt utilizate sub forma de abonament lunar).

Data fiind natura finantarii proiectului (98% din fonduri investite in proiect sunt puse la dispozitie de UE prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice), ICI va fi in masura, in urma implementarii proiectului, sa puna la dispozitia institutiilor publice serviciile prevazute in proiect fare costuri de achizitie/utilizare, din perspectiva acestora.

  • Intrebare HotNews.ro: „Inteleg ca ICI va putea sa ofere aceste servicii de virtualizare, dar cum veti convinge institutiile publice centrale si locale sa foloseasca serviciile si sa nu mai risipeasca bani in achizitii IT?”

Raspuns ICI:

Intai ar trebui clarificat un aspect: ICI nu va oferi servicii de virtualizare, ci tehnologie a informatiei (server-e, spatiu de stocare date etc.) virtualizata, sub forma unei platforme de servicii de tip cloud.

Pentru ca oferta de servicii de tip Cloud sa fie convingatoare, ICI are in vedere urmatoarele:

1. serviciile se vor baza pe o platforma tehnologica performanta, sigura, moderna si actuala implementata si operata intr-un mod profesionist;

2. serviciile de tip cloud vor putea fi folosite gratuit, fapt facilitat de faptul ca UE finanteaza 98% din investitia in aceasta platforma

3. platforma cloud ICIPRO (deci si serviciile pe care aceasta le pune la dispozitia institutiilor publice) este gazduita integral in Romania iar datele si aplicatiile gazduite de aceasta platforma nu pot fi afectate (intrerupte) prin decizii arbitrare ale unor entitati private;

4. adoptarea modelului Cloud Computing in administratia publica este un domeniu major de actiune prevazut in Strategia Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania 2020 elaborate si publicata de Ministerul Societatii Informationale; de asemenea, acest model de utilizare a tehnologiei informatiei constituie subiectul unei strategii elaborate si publicate de Comisia Europeana strategie la care Romania trebuje sa se alinieze; din perspectiva ICI, adoptarea modelului Cloud Computing in administratia publics din Romania este doar o chestiune de timp.

  • Intrebare HotNews.ro: Ati stabilit inainte de a demara si atribui acest contract ce institutii publice centrale si locale vor beneficia de acest proiect?

Raspuns ICI:

Platforma ICIPRO este un cloud institutional dedicat activitatilor specifice ICI, in curs de implementare si nu are o destinatie dedicata (una sau mai multe institutii nominalizate), ea se adreseaza tuturor institutiilor publice din Romania care doresc sa foloseasca servicii cloud. In urma implementarii platformei ICIPRO, institutiile publice din Romania vor avea optiunea de a utiliza servicii de tip cloud, incluzand infrastructura ca serviciu (de ex. server-e virtuale, spatiu de stocare date etc.) bazate pe aceasta platforma. ICI are in vedere o serie de actiuni prin care sa atraga institutii publice catre utilizarea serviciilor din platforma ICIPRO, actiuni prezentate Intr-un raspuns la o intrebare de mai jos.

Trebuie mentionat faptul ca ICI insusi va fi unul dintre utilizatorii acestei platforme, avand in vedere migrarea unor aplicatii si servicii proprii, care acum ruleaza pe infrastructuri uzate fizic si moral, catre platforma ICIPRO.

  • Intrebare HotNews.ro: Care sunt ministerele, agentille si publice despre care aveti certitudinea ca vor  folosi platforma de cloud a ICI?”

Raspuns ICI:

La acest moment exista acorduri cu institutiile publice care si-au exprimat dorinta de a utiliza serviciile puse la dispozitie prin platforma ICIPRO. Sunt demarate actiuni de incheiere a unor protocoale prin care anumite institutii sa beneficieze de servicii bazate pe platforma ICIPRO. De asemenea, ICI are in vedere o serie de actiuni prin care sa atraga institutii publice catre utilizarea serviciilor din platforma ICIPRO, actiuni prezentate intr-un raspuns la o intrebare de mai jos precum si propunerea de a se legifera aceste aspecte.

  • Intrebare HotNews.ro: Vor fi cumva obligate anumite institutii sa treaca pe platforma de cloud a lCl?

Raspuns ICI:

In viziunea ICI, institutiile publice nu vor fi obligate sa treaca pe platforma cloud ICIPRO, decat printr-un cadru legislativ adecvat. ICI isi propune sa ofere optiunea de a utiliza servicii cloud din platforma ICIPRO de catre institutiile publice, fare costuri de utilizare.

  • Intrebare HotNews.ro: Ce va face ICI cu toata infrastructura de tip cloud ICI-PRO daca institutiile publice nu vor opta pentru aceasta, cata vreme nu exista nici o obligatie legala? La ce ii va folosi? Ce proiecte va implementa?

Raspuns ICI:

ICI ia in considerare sustinerea elaborarii si aplicarii unor acte normative (de ex. hotarare de guvern, ordin al Ministrului Societatii Informationale, etc.), acte normative care sa faciliteze, pe de o parte, adoptarea modelului Cloud Computing in Administratia Publica din Romania. Astfel, ICI incearca sa reduca impactul lipsei la momentul actual a unor acte normative in acest sens.

ICI are propriile colectii de date pe care le va stoca in cloud si pe baza experientei castigate in calitate de institut national, va asigura cunostintele necesare pentru dezvoltarea acestuia in Romania.

De altfel, ICI este implicat in mai multe proiecte europene care presupun utilizarea acestei tehnologii, dintre care amintim: Cloud for Europe, proiect condus de Fraunhofer Germania.

Totodata ICI are in vedere o serie de actiuni prin care sa informeze institutiile publice despre platforma/serviciile ICIPRO. Efortul de convingere a institutiilor publice sa utilizeze astfel se servicii se va baza pe argumentele indicate mai sus (a se vedea raspunsul Ia Intrebarea 1).

  • Intrebare HotNews.ro: Exista vreun plan pentru promovarea si atragerea institutiilor publice pentru a folosi ICI-PRO?

Raspuns ICI:

ICI are in vedere o serie de actiuni pentru promovarea si atragerea institutiilor publice pentru a folosi serviciile bazate pe platforma ICIPRO:

– actiuni de informare, prin participarea la evenimente de profit adresate institutiilor publice (de ex. Gala Administratiei Publice), prin evenimente de presa;

– actiuni de initiere a unor protocoale bilaterale cu o serie de institutii publice pentru utilizarea serviciilor ICIPRO;

– actiuni de implicare a Ministerului Societatii Informationale si a Consiliului Tehnico-Economic in popularizarea platformei ICIPRO si in evidentierea optiunii ICIPRO in achizitiile ulterioare de infrastructure IT in institutiile publice din Romania.

  • Intrebare HotNews.ro: Nu considerati ca este o mare problema faptul ca implementati un project de 17 milioane de euro fara sa stiti cat de folosit si cine il va folosi mai exact?”

Raspuns ICI:

Orice initiativa de implementare a unei platforme de servicii de tip cloud, fie ea in mediul privat sau in administratia publica necesita o investitie initiala in construirea unei platforme convingatoare din punct de vedere tehnic, fara sa existe in mod necesar certitudinea asupra (identitatii) utilizatorilor serviciilor de tip cloud. Prin analogie, o companie/institutie publica ce doreste sa ofere servicii de telefonie, trebuie sa investeasca in implementarea unei retele de telefonie convingatoare inainte de a avea certitudinea asupra (identitatii) utilizatorilor.

Exista la nivelul UE o serie de studii care arata ca Romania este mult in urma mediei UE in privinta adoptarii modelului Cloud Computing in Administratia Publica. ICI are convingerea ca adoptarea modelului Cloud Computing in cadrul administratiei publice din Romania este doar o chestiune de timp, iar proiectul/platforma ICIPRO nu fac decat sa sustina si sa grabeasca acest proces.

  • Intrebare HotNews.ro: Prin implementarea serviciului Date Deschise, nu considerati ca dublati un serviciu care exista deja, respectiv data.gov.ro?

Raspuns ICI:

ICI are in vedere realizarea unei federalizari intre Serviciul Date Deschise prevazut in cadrul platformei ICIPRO. Aceste doua implementari se bazeaza pe tehnologii similare, care permit federalizarea intre mai multe instante.

  • Intrebare HotNews.ro (cu privire Ia  Serviciul  Biblioteca Virtuala): Carei institutii publice i se adreseaza mai exact acest serviciu? De unde stiti ca este nevoie de un astfel de serviciu? Aveti o lista de institutii publice pe care le yeti contacta pentru a folosi acest serviciu? Care sunt acelea?”

Raspuns ICI:

Serviciul Biblioteca Virtuala ca de altfel toate serviciile privind informarea documentara, nu are identificati explicit beneficiarii.

Nivelul de informatizare al multor institutii publice din Romania, cu precadere institutii care tin de administratia locala”, de tip biblioteci, este deficitar. Exista institutii cu bugete reduse pentru tehnologia informatiei (de ex. primariile din mediul rural, muzee, institutii de invatamant si cercetare etc.) pentru care investitiile in solutii de biblioteca virtuala sunt inca inabordabile. Astfel de institutii, dar si altele, vor avea optiunea de a implementa si utiliza fara costuri arhive electronice de documente bazate pe Serviciul Biblioteca Virtuala din cadrul platformei ICIPRO.

In acest moment ICI are in derulare o serie de actiuni de incheiere a unor protocoale bilaterale cu institutii publice, privind utilizarea serviciilor ICIPRO (de exemplu Biblioteca Centrala Universitara – Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara – Timisoara, Academia de Studii Economice – Bucuresti, Universitatea Ovidius – Constanta).

  • Intrebare HotNews.ro (cu privire la Platforma de Interoperabilitate): Ce institutii publice vor folosi mai exact platforma de interoperabilitate? Ati incheiat niste protocoale anterior acestei licitatii”

Raspuns ICI:

Platforma de Interoperabilitate, ca de altfel toate serviciile bazate pe platforma ICIPRO, va putea fi folosita in toate contextele unde este nevoie de interoperabilitate.

Existenta acestei platforme de interoperabilitate in cadrul platformei ICIPRO va permite ICI se” puny la dispozitia institutiilor care vor opta pentru utilizarea serviciilor ICIPRO un mecanism standardizat de interoperabilitate intre aplicatii/servicii web, acest lucru contribuind la oferta de Platforma ca Serviciu PaaS (Platform as a Service). Orice aplicatie care va rula in cloud-ul ICIPRO va putea utiliza platforma de interoperabilitate pentru a schimba mesaje intr-un mod standardizat cu alte aplicatii, gazduite de platforma ICIPRO sau nu.

  • Intrebare HotNews.ro (cu privire la Platforma de Management al utilizatorilor): Ce institutii publice stiti sigur ca vor folosi aceste servicii?

Raspuns ICI:

Existenta acestei platforme de interoperabilitate in cadrul platformei ICIPRO va permite ICI sa puna la dispozitia institutiilor care vor opta pentru utilizarea serviciilor ICIPRO un mecanism standardizat de gestiune si de autentificare a utilizatorilor (exemplul bibliotecilor). Orice aplicatie care va rula in cloud-ul ICIPRO va putea utiliza Platforma de Management al utilizatorilor pentru gestiunea acestora si a accesului acestora la aplicatie. Mai mult decat atat, aceasta tehnologie va putea facilita integrarea dintre mecanismele interne de management al utilizatorilor din cadrul institutiilor publice cu serviciile gazduite de platforma ICIPRO”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro