Samsung promite investitii in standardizarea tehnologiei de incarcare wireless a smartphone-urilor
Bateriile smartphone-urilor performante tin mult mai putin decat si-ar dori posesorii lor, astfel ca posibilitatea de a le incarca fara cabluri este una tentanta. Samsung anunta investitii in domeniul incarcarii wireless si promite ca va sustine standardizarea tehnologiei din domeniu. Dispozitivele cu incarcare wireless devin mai mici, mai ieftine si au tot mai putine componente, iar Samsung spune ca in 2015 va lansa noi dispozitive care sa suporte incarcarea fara cabluri.
In ultimii ani, incarcarea wireless a luat amploare in piata electronicelor, in special in cazul smartphone-urilor si accesoriilor pentru smartphone-uri. Aceasta tehnologie continua sa fie extinsa pentru alte dispozitive, aparate electronice, spatii publice si chiar autovehicule, pe masura ce marile companii incearca sa renunte la cabluri de alimentare si sa ofere mai multa mobilitate.
Pana acum, dispozitivele comerciale au folosit metoda de incarcare electromagnetica prin inductie, ceea ce presupune conectarea unui dispozitiv la un sistem de incarcare fizic.
Beneficiile utilizatorilor si solutiile industriei
Principalul beneficiu este lipsa cablurilor de alimentare care se incurca, se strica si se pierd foarte usor. Utilizatorii pot folosi sisteme de incarcare wireless care sa ii elibereze de nevoia de a avea mereu cate un cablu de alimentare pentru fiecare dispozitiv pe care il detin. Obiectivul a fost dezvoltarea unui sistem pentru incarcare wireless, care sa se fie compatibil cu toate dispozitivele pe care utilizatorii le detin deja si cu toate cele pe care acestia le vor achizitiona in viitor.
Pana acum, multe companii din industrie si-au reunit eforturile pentru a pune bazele unor organizatii care standardizeze aceasta tehnologie. In prezent exista trei astfel de organizatii: The Wireless Power Consortium (WPC) si interfata sa Qi standard, the Power Matters Alliance (PMA) si the Alliance for Wireless Power (A4WP), Samsung facand parte din toate aceste grupuri.
Dispozitivele de incarcare wireless cu interfata Qi standard sunt deja integrate in unele restaurante McDonalds din Londra, iar statiile de incarcare dezvoltate de PMA pot fi gasite in multe cafenele Starbucks din SUA.
In luna ianuarie, organizatiile PMA si A4WP au anuntat ca se vor concentra pe dezvoltarea functiilor wireless pentru o varietate mai mare de dispozitive. In curand, restaurante, aeroporturi, spatii publice, autovehicule, dar si casele utilizatorilor vor fi echipate cu aceste tehnologii care le vor permite utilizatorilor sa se elibereze de cablurile de alimentare.
Promisiunea Samsung
La sfarsitul anilor 2000, Samsung a creat o echipa speciala care sa se concentreze exclusiv pe cercetarea si dezvoltarea tehnologiei de alimentare wireless. Obiectivul a fost dezvoltarea unei tehnologii care sa fie la indemana utilizatorilor si de care acestia sa se poata bucura in voie, insa au intampinat si obstacole, printre care marimea si pretul componentelor necesare pentru acest echipament.
Eforturile au dus la lansarea in 2011 a primului dispozitiv de incarcare wireless pentru Droid Charge (SCH-i510) in SUA. De atunci, Samsung a inceput sa comercializeze noi dispozitive de incarcare wireless ca accesorii ale smartphone-urilor de top, precum Galaxy S4 si Galaxy Note 3, Galaxy S5 si Galaxy Note 4.
Cel mai important factor care a permis dezvoltarea si comercializarea acestei tehnologii a fost reducerea costurilor componentelor si a materialelor prin colaborarea strategica cu furnizori si companii care dezvolta piesele necesare.
Primele versiuni ale dispozitivelor de incarcare wireless pentru smartphone-ul GALAXY S4 contineau aproximativ 80 de componente, pe cand cele pentru Galaxy S5 contin aproximativ 50 de piese, iar echipa de dezvoltare vrea sa reduca in continuare numarul.
Dispozitivele cu incarcare wireless au inceput sa fie lansate pe piata in urma cu aproximativ zece ani, timp in care marimea componentelor din astfel de dispozitive a fost redusa pana la o zecime din marimea initiala, iar odata cu marimea au fost reduse si costurile acestor dispozitive.
Tehnologia de incarcare wireless a devenit si foarte rapida. In urma cu trei ani, aceasta avea o eficienta de doar 20-30% din puterea alimentarii prin cablu, insa pana in prezent Samsung a reusit sa dubleze viteza.
Anul trecut au fost lansate componente care puteau suporta mai multe standarde pe un singur chip. Tinand cont de faptul ca este nevoie de aproximativ 6 pana la 12 luni pentru a integra noi componente si a le lansa pe piata, Samsung se asteapta sa lanseze in decursul acestui an o serie de astfel de dizpozitive de incarcare wireless.
Multe companii din diferite industrii, precum cele ale electronicelor de consum, semiconductoarelor, serviciilor mobile si multe altele si-au concentrat eforturile si lucreaza impreuna pentru dezvoltarea ecosistemului alimentarii wireless.
Este de asteptat ca anul 2015 sa fie unul important pentru dezvoltarea tehnologiei de incarcare wireless, pe masura ce multe astfel de statii de incarcare vor fi integrate in spatii publice.