Fratii Micula au pus sechestru pe actiunile OMV Petrom si au blocat conturi ale Finantelor. Actiunile Petrom ar putea fi oricand vandute in contul a 82 milioane de euro. PLUS Cum incearca Guvernul sa dezinformeze
Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, au reusit sa instituie, prin executor judecatoresc, sechestru pe actiunile statului la OMV Petrom, in urma castigarii unui proces, in urma cu un an, cu Ministerul Finantelor la Curtea de Arbitraj de la Washington. In plus, au fost blocate si conturile Ministerului Finantelor. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro chiar de executorul judecatoresc Mazilu si Asociatii. Din acest moment exista un mare pericol, deoarece fratii Micula ar putea oricand sa scoata la vanzare cele 20% din actiunile detinute de stat la Petrom. Aceasta in conditiile in care Ministerul Finantelor a facut in asa fel incat acele conturi blocate sa fie goale. Fiind niste conturi fara valoare, oricand fratii Micula pot decide sa-si recupereze cele 82 de milioane de euro de la statul roman in urma vanzarii a 20% din actiunile Petrom. Acum, Guvernul incearca sa scape de problema prin tot felul de tertipuri, chiar daca decizia de la Washington este definitiva si irevocabila, iar statul este efectiv obligat sa plateasca cele 82 milioane de euro. Mai mult, Victor Ponta le cere judecatorilor sa nu dea actiunile Petrom care ar valora pe piata 600 milioane de euro.
Executorul Cristinel Mazilu a declarat pentru HotNews.ro ca acele conturi ale Ministerului Finantelor sunt blocate inca de la inceputul lunii decembrie, fiind o actiune fara precedent. Intrebat de ce a fost pus sechestru pe actiunile Petrom in conditiile in care acestea sunt detinute de Departamentul pentru Energie, nu de Ministerul Finantelor, acesta a spus ca banii trebuie recuperati de la stat, nu de la o anumita institutie. Intrebat, de asemenea, daca Ministerul Finantelor nu poate efectua plati din cauza blocarii conturilor, executorul judecatoresc a spus ca in mod normal asa ar trebui. In realitate, Ministerul Finantelor s-ar folosi de tot felul de tertipuri pentru a putea folosi banii. Adica, prin conturi goale. Totul pentru a nu plati cele 82 milioane de euro. Suma nu a fost platita, chiar daca statul a pierdut procesul in urma cu un an.
In aceasta situatie s-a ajuns deoarece Ministerul Finantelor nu a dorit sa plateasca acea suma catre fratii Micula. Intr-un comunicat transmis presei, Ministerul Finantelor arata ca a formulat contestatie fata de toate actele de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare. Ioana Petrescu, ministrul finantelor, spune ca a solicitat anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013, formuland si o contestatie la executare in fata instantelor romanesti. Insa, decizia de la Washington nu mai poate fi contestata.
Legat de aceasta situatie, premierul Victor Ponta a declarat, fara a aminti nimic despre conturile blocate ale Finantelor, nu poate fi mentinut sechestrul asupra actiunilor detinute de stat la Petrom. „Am vazut o discutie legata de actiunile Petrom. Domnul ministru Nicolescu mi-a prezentat adresa oficiala al depozitarului central al actiunilor. Nu se iau actiunile de la Petrom pentru ca nu sunt ale ministerului Finantelor. Sunt ale ministerului Economiei prin departamentul de Energie, dar este o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care fratii Micula sau companiile lor au de primit de primit de la statul romin 82 de milioane de euro. E, asta e, sper totusi ca judecatorii romani sa aplice legea corect si sa nu dea actiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finante”, a spus Ponta.
La randul sau, Razvan Nicolescu, ministrul delegat al Energiei, a spus ca „fara a-mi permite sa comentez o decizie a instantei”, in cazul actiunilor Petrom s-a evaluat la valoarea nominala si nu la cea de piata.
Ministerul Finantelor nu a comentat pana acum nimic despre despre situatia blocarii conturilor.
Informatia initiala aparuta in presa, in cursul zilei de vineri, a fost ca fratii Micula au pus sechestru pe actiunile detinute de stat la OMV Petrom. Ulterior, executorul judecatoresc Mazilu si Asociatii a confirmat pentru HotNews si o informatie pe surse potrivit careia au fost blocate si conturile Ministerului Finantelor inca de la inceputul lunii decembrie.
Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale, se arata intr-un comunicat al Finantelor.
„Prin adresa inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civila profesionala de executori judecatoresti Mazilu si Asociatii, la cererea societatilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat ca a intocmit Procesul verbal de sechestru in dosarul de executare nr.22/2014 asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OMV PETROM SA. Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale. De asemenea, dupa primirea Procesului verbal de sechestru anterior mentionat, Ministerul Finantelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara si Departamentul pentru Energie.In final, mentionam ca diferendul in fata Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii dintre Romania si societatile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si persoanele fizice Ioan Micula si Viorel Micula nu este finalizat, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013″, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.
Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat in decembrie cand a fost pierdut procesul de la Washingtonca se intentioneaza compensarea sumei castigata de fratii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma detinuta de acestia. Sursele citate au precizat ca este un caz fara precedent si se cauta cea mai buna modalitate de punere in practica.
Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.
Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.
In ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra si Paris) si firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, ceilalti reclamanti fiind reprezentati de King & Spalding (Londra, Washington si Houston).
Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, sustineau la data deschiderii procesului, in 2005, ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania