Sari direct la conținut

Taxarea suplimentară a zahărului ar putea crește consumul de alcool / 3 scenarii la care va duce taxarea

HotNews.ro
Bere și suc, Foto: Ellione / Dreamstime.com
Bere și suc, Foto: Ellione / Dreamstime.com

Coaliția se gândește la o majorare a taxării produselor care conțin zahăr, mai ales la băuturi. „Să luăm sucurile ca un produs dulce. S-au mai scumpit, s-a mărit TVA de la 1 ianuarie la 19%. Acum vine o nouă scumpire, nu știu dacă sunt accize sau mărire de TVA”, a declarat Gheorghe Bejan, director executiv al Patronatului zahărului din România, în cadrul unei conferințe CLCC.

El a venit cu 3 scenarii al efectului suprataxării produselor care conțin zahăr.

Scenariul I: piața neagră

„Să ne imaginăm un magazin de tablă la țară și vine distribuitorul: Tanti Geta, am sticlele astea de suc cu 6 lei cu factură și TVA, plata la 30 de zile, sau aceeași sticlă la 3 lei cu plata pe loc.

Tanti Geta va spune: Domnu’ Petrică, dă-mi două dintr-alea cu factură ca să le am în vitrină și 20 la 3 lei ca să „mănânce și gura la copiii mei ceva”.

Asta se întâmplă. Când era TVA la 24%, cred că 30-40% din zahăr era în piața nefiscalizată. La toate produsele se va întâmpla la fel. Când cresc taxele și impozitele, crește și piața neagră. Nu știm cât.”

Consumul se va păstra și crește, dar crește pe partea nefiscalizată.

Scenariul II: alegător contra primar

„Un copil se duce cu 3 lei să-și ia un suc.

Doamna Geta îi spune: Băiete, nu mai am să-ți dau pentru că s-a făcut 6 lei.

Atunci copilul se duce plângând acasă.

Tatăl îl întreabă: De ce plângi?

Copilul: N-am putut să-mi iau un suc de 3 lei!

Atunci tatăl ia toporul, se duce să-l caute pe primar care i-a promis că dacă votează corect, lucrurile o să fie bune. E, nu sunt bune.

Scenariul III: sucul e scump, dă-mi o bere

„Se duce Petrică la doamna Geta care îi spune că sucul de 3 lei nu mai e, pentru că s-a făcut 6 lei.

Petrică: Dar ce aveți la 3 lei?

Geta: Avem bere.

Petrică: Bagă!

Consumul se va transfera de la băuturi răcoritoare la băuturi alcoolice. Suntem pe locul I în Europa la copii și adolescenți la consumul de băuturi alcoolice”.

Un principiu guvernamental: să ieftinim pentru bogați și să scumpim pentru săraci.

„Să nu uităm că săptămâna trecută s-a micșorat TVA la fotovoltaice și la peleți. Pentru cei care au instalații fotovoltaice pe vile și au instalații de încălzire cu peleți, adică au vile. I-am numi generic: pătură de bogați. Asta ca să-i deosebesc de cei care beau sucuri de 1 leu”, spune Gheorghe Bejan.

Potrivit acestuia, e un principiu guvernamental: să ieftinim pentru bogați și să scumpim pentru săraci.

„Există în România și o clasă a unor oameni speciali, au salarii speciale, pensii speciale, chestiuni speciale. Parlamentul își votează un prânz la 24 de lei cu 3 feluri. Cineva trebuie să-i înțeleagă și pe specialii ăștia. Ăsta este Guvernul. Guvernul este foarte înțelegător cu ei. Ieftinesc pentru ei și scumpesc pentru săraci pentru că acolo sunt mai mulți și luăm cu lama mai mult când trebuie”, a explicat reprezentantul Patronatului zahărului.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro