Piata telefoniei mobile la 30 iunie 2014: Un utilizator activ a vorbit in medie 4 ore si 5 minute si a transmis 71 de mesaje SMS lunar
Numarul total de utilizatori activi la telefonia mobila a scazut cu 1,4% pana la 22,3 milioane SIM-uri active, dar gradul de utilizare a serviciilor este in continua crestere, potrivit datelor comunicate luni de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Durata medie a unui apel in primul semestru din acest an a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul similar din 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.
- Piata telefoniei mobile – date ANCOM:
Numarul total de utilizatori activi la telefonie mobila a ajuns la 22,3 milioane (n.a SIM-uri active), cu 1,4% mai putini decat la mijlocul anului trecut, in timp ce numarul de linii de telefonie fixa a scazut cu 1,9%, pana la 4,6 milioane, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).
Reducerea utilizatorilor activi de telefonie mobila este cauzata de scaderea anuala cu 3,4% a utilizatorilor pe baza de cartele preplatite, dar, in acelasi timp, trebuie remarcat ca numarul de utilizatori pe baza de abonament a crescut cu 1,3%, iar traficul de voce a crescut cu 5,3%.
In Romania, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe baza de abonament si 12,9 milioane utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Scaderea numarului de utilizatori activi s-a reflectat in scaderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.
Desi numarul total de utilizatori activi a scazut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobila este in continua crestere. Astfel, traficul de voce in retelele mobile realizat in primul semestru al anului 2014 a inregistrat o crestere anuala de 5,3%, pana la 33,2 miliarde de minute, fiind observate cresteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind in cazul traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit (+62%) si, respectiv, al traficului catre alte retele de telefonie mobila (+28%), in timp ce traficul in retelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul catre retele publice fixe a inregistrat o crestere de 2,1%.
In ceea ce priveste structura traficului de voce de telefonie mobila, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplatite detinea ponderea ce mai mare in numarul total de minute (54%), in timp ce traficul aferent utilizatorilor pe baza de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentata de utilizatorii – persoane fizice – 33%, iar cea a utilizatorilor – persoane juridice – 13%.
In cazul traficului de mesaje SMS, in prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe fata de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise in propria retea.
Durata medie a unui apel in semestrul I 2014 a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul I 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2013.
In ceea ce priveste serviciile de roaming, in contextul intrarii intr-o noua etapa de scadere a tarifelor reglementate pentru apelurile efectuate in interiorul UE, traficul de voce a inregistrat o crestere anuala de 32%, pana la 241 milioane de minute (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate si 176 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 7%, pana la 55 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 58 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 57 de secunde.