Sari direct la conținut

Cine a cazut la testul de stres al BCE: 13 repetenti si 12 corigenti, peste 100 de banci rasufla usurate

HotNews.ro
Sediul BCE din Frankfurt, Foto: BCE
Sediul BCE din Frankfurt, Foto: BCE

Duminica a fost ziua atestatelor de la Banca Centrala Europeana. La pranz, BCE a facut publice bancile care au trecut testul de stres care le masura capitalul propriu si rezistenta la socuri financiare sau un potential crash bancar. Din cca 130 de banci relevante luate sub lupa, 13 au cazut la examen. Initial, 25 de banci nu indeplineau criteriile de trecere a examenului, insa intre timp, 12 dintre acestea si-ar fi majorat capitalul propriu la nivelul cerut de BCE. Nu stie nimeni daca este vorba de un artificiu conjunctural. Vicepresedintele BCE, Vítor Constâncio, a declarat ca testul a fost foarte sever si ca rezultatele acestuia pot fi considerate credibile.

„Majoritatea bancilor pot face fata unui astfel de soc”, a declarat Constâncio, referitor la pericolul unui crash bancar de proportii, cum a fost, de exemplu, cel din 2008. Michael Kemmer, sef al Federatiei Bancare, este de parere ca „sistemul financiar european este evident mai stabil“, fapt demonstrat si de rezultatele testului initiat de banca de devize a Europei.

Desi BCE a supus testului si banci non-europene, examenul a acoperit cca 85% din sectorul bancar european. Intre cele 130 de banci examinate, 25 au fost din Germania. Doar una dintre ele a cazut, in final, la test. Este vorba de Münchener Hypothekenbank, care n-a intrunit baremul, pe baza cifrelor de bilant din 2013. Cu toate acestea, banca declara ca, in anul curent, si-ar fi majorat capitalul propriu in asa fel, incat „gaurile” ar fi fost acoperite.

Cei mai multi „corigenti” i-a avut Italia, in numar de noua, dupa cum evidentiaza Welt.de: Banco Popolare , Banca Popolare Dell’Emilia Romagna , Banca Popolare Di Milano, Banca Popolare di Sondrio , Banca Popolare di Vicenza , Banca Carige , Banca Piccolo Credito Valtellinese, , Banca Monte dei Paschi di Siena, Veneto Banca S.C.P.A.

E urmata de Cipru (Hellenic Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public, Cooperative Central Bank), Slovenia (Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Bank Maribor), Belgia (Dexia, Axa), Austria (Österreichischer Volksbanken-Verbund), Spania (Liberbank), Franta (C.R.H.), Irlanda (Permanent TSB) si Portugalia (Banco Comercial Português). Practic, cu unica sa „oaie neagra”, Germania a iesit basma curata din test.

Saptamana trecuta, inaintea publicarii rezultatelor, cinci banci germane au tremurat de emotii: Commerzbank, pe sfert etatizata si a doua ca marime in Germania, HSH Nordbank , banca regionala a landurilor Hamburg si Schleswig-Holstein, IKB, banca de creditare pentru IMM-uri, din Düsseldorf, Münchener Hypothekenbank dar si gigantul bancar Deutsche Bank, implicat in procese si daune extrem de costisitoare, inca din 2008.

Sase mii de controlori ai BCE si alti experti in finante au verificat contabilitatea bancilor. Au fost verificate 45 de milioane de date si luate sub lupa 120.000 de credite bancare, cu un volum de 1,6 mii de miliarde euro. Scopul testului a fost de a se vedea daca bancile dispun de capital suficient, pentru a acoperi riscurile creditarii, dar si de a li se evalua capacitatea de a rezista la o prabusire conjuncturala si un crash bancar, cum a fost cel din 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro