Sari direct la conținut

EXCLUSIV DNA efectueaza acte de urmarire penala in baza plangerii furnizorilor de internet cu privire la neregulile din proiectul NetCity

HotNews.ro
Cabluri intre cladiri, in pofida proiectului NetCity, Foto: NetCity Telecom
Cabluri intre cladiri, in pofida proiectului NetCity, Foto: NetCity Telecom

DNA a constituit un dosar penal in care, in acest moment, se efectueaza acte de urmarire penala fata de fapta, nefiind pusa sub acuzare vreo persoana, in baza sesizarii facute de ANISP (asociatia nationala a furnizorilor de internet) cu privire la proiectul NetCity, se arata intr-un raspuns furnizat HotNews.ro de catre DNA. Luna trecuta, conducerea ANISP a anuntat ca in data de 22 noiembrie 2013 a sesizat DNA-ul cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a responsabililor de proiectul retelei de fibra optica NetCity.

In data de 19 iunie, ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor) a reclamat probleme grave in modul de functionare a retelei de fibra optica NetCity.

Asociatia a anuntat ca in 22 noiembrie 2013 a sesizat DNA cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general Sorin Oprescu, si a responsabililor de proiectul retelei de firbra optica NetCity.

Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), este in prezent cercetat penal (in stare de arest preventiv), pentru ca ar fi favorizat o serie de firme la obtinerea de contracte, precum NetCity, cu municipalitatea.

Pe baza acestor informatii, HotNews.ro a adresat in data de 25 iunie urmatoarele intrebari catre DNA:

1. Ati primit aceasta sesizare?

2. Ce proceduri ati demarat in legatura cu aceasta sesizare?

3. Cercetarea penala inceputa impotriva lui Madalin Dumitru s-a facut si pe baza sesizarii primite de la ANISP?

Iata raspunsul DNA la intrebarile HotNews.ro:

„La solicitarea dvs. din data de 25 iunie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele:

1,2. Sesizarea la care faceti referirea fost inregistrata si in baza acesteia s-a constituit un dosar penal in care, in acest moment, se efectueaza acte de urmarire penala fata de fapta, nefiind pusa sub acuzare vreo persoana .

3. Cauza la care am facut referire la punctele 1, 2 este distincta de cea care il priveste pe MADALIN DUMITRU, director al unei directii din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, fiind doua dosare cu suspiciuni de savarsire a unor fapte penale diferite.

Avand in vedere stadiul dosarului referitor la care ati facut solicitarea, in acest moment alte date nu va putem oferi, in conformitate cu art. 12 al. 1 lit. e si f din Lg. 544/2001″.

  • Ce acuza furnizorii de internet

„In data de 22 noiembrie 2013 am sesizat DNA-ul cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a responsabililor de proiectul retelei de firbra optica NetCity, a declarat in 19 iunie Mihai Batraneanu, presedintele ANISP (asociatia furnizorilor de internet). Acesta reclama neaplicarea avizului autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) din luna mai 2013 care a cerut modificarea conditiilor abuzive impuse de NetCity furnizorilor care au dus la falimentul a zeci de furnizori de internet. Cu toate ca au pierdut 5 procese la Curtea de Apel in incercarea de anulare a acestui aviz, NetCity si Primaria refuza aplicarea masurilor autoritatii si nici ANCOM nu ia nici o masura coercitiva impotriva NetCity, acuza acestia.

In plus, furnizorii de internet membri ai ANISP si INTERLAN au amenintat conducerea ANCOM cu plangere penala daca nu ia masuri concrete. Drept reactie, ANCOM a precizat ca nu are atributii de verificare a implementarii masurilor din avizul conform pe care l-a dat pentru proiectul NetCity, dar ca oricine poata ataca in instanta implementarea unor proiecte lipsite de acest aviz conform.

Drept reactie, NetCity Telecom a transmis ca „presupunand ca ANISP (asociatia furnizorilor de internet) si-ar dori intrarea in legalitate si ar obtine autorizatii de constructie pentru retelele amplasate aerian in Bucuresti, respectiv ar plati chirie pentru utilizarea acestei infrastructuri – circa 120.000 de stalpi de lemn, metalici sau de beton se afla amplasati pe teritoriul orasului – estimam ca Municipalitatea ar incasa aproximativ 7 milioane de euro din autorizatii si peste 10 milioane de euro din chirii, sustine NetCity Telecom, compania care opereaza reteaua de fibra optica a Capitalei.

NetCity Telecom sustine ca, in comparatie, chiriile platite pentru utilizarea retelei NetCity sunt mai mici si ca nu exista nici o baza legala pentru aplicarea masurilor de remediere recomandate de autoritatea de reglementare in comunicatii.

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti – PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro