Rezultatele licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala terestra vor fi anuntate marti
Rezultatele licitatiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitala terestra vor fi anuntate marti, a comunicat Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sunt singurele companii care au depus oferte in aceasta licitatie. Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
In urma rundelor primare desfasurate cu o zi in urma si a rundei primare suplimentare sustinute astazi in cadrul licitatiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitala, au fost determinati castigatorii si preturile de baza pe care acestia trebuie sa le achite. Licitatia continua cu o runda de alocare care va avea loc marti, 10 iunie, de la ora 10.00.
Runda de alocare este ultima etapa a licitatiei si urmareste distributia intre ofertantii castigatori a multiplexurilor adjudecate in banda UHF, cu exceptia multiplexului cu obligatie de transmitere ‘free to air’. Ofertantii castigatori isi vor exprima preferintele cu privire la alocarea specifica si vor depune o oferta cu suma pe care sunt dispusi sa o achite in plus. Dupa runda de alocare vor fi determinate preturile finale pe care ofertantii castigatori trebuie sa le achite pentru multiplexul sau multiplexurile castigate. Rezultatele licitatiei vor fi facute publice dupa finalizarea procedurii.
Licitatia se desfasoara la sediul ANCOM, unde fiecare ofertant dispune de o incapere dotata cu telefon si acces la internet. In locul de desfasurare a licitatiei accesul este permis numai persoanelor imputernicite sa reprezinte companiile ofertante.
In cadrul licitatiei au fost disponibile 5 multiplexuri, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite ‘free to air’, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.