Sari direct la conținut

Eugen Rădulescu (BNR), critică excepțiile din construcții și IT: Câștigă 2.000 – 4.000 de euro pe lună și nu plătesc impozit. Pleacă IT-știi? S-o văd și p-asta!

HotNews.ro
IT-sti, Foto: Chalirmpoj Pimpisarn | Dreamstime.com
IT-sti, Foto: Chalirmpoj Pimpisarn | Dreamstime.com

Niciodată nu este plăcut că crești impozitele: totdeauna când ți se dă, îți fată vaca, când ți se ia, îți moare vițelul, susține Eugen Rădulescu, fostul director al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, precizând că vorbește despre eliminarea disparităților fiscale pe care le generează măsuri populiste.

Potrivit acestuia, colectarea veniturilor are o teribilă problemă: sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat şvaiţer.

„Sunt atâtea scutiri, atâtea bonificații, ca să le spun așa, de care beneficiază unele industrii sau unii plătitori de taxe, încât s-a ajuns să existe mai multe categorii de oameni”, a precizat el.

  • Sunt unii care plătesc taxe, care datorează taxe și care le plătesc, și unii care nu mai datorează taxe.

Facilitatea din IT, o enigmă

„Unele dintre aceste „iertăciuni de taxe” sunt stridente și greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT care are cele mai mari venituri din economie să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit”, a spus Rădulescu.

  • „Cum se poate? Oameni care câștigă 2.000 – 3.000 – 4.000 de euro pe lună nu plătesc impozit pe venit.”
  • „Niciodată nu este plăcut că crești impozitele. Totdeauna când ți se dă, îți fată vaca, când ți se ia, îți moare vițelul. Vorbim despre eliminarea disparităților fiscale pe care le generează măsuri populiste.”

„Tot auzim că vor pleca IT-știi. Aide? Unde credeți că există impozite atât de mici în lumea largă încât vreunul din ei să plece? Știu cazuri de oameni care lucrează în IT pentru companii internaționale, stau în țara noastră unde aproape că nu plătesc impozite”, a mai afirmat Eugen Rădulescu.

  • „În Vestul Europei sunt taxați la sânge. Ideea că vor pleca IT-știi pentru că vor găsi locuri mai bune plătite în străinătate aș vrea s-o văd și p-asta”.

Nu e sănătos ca în construcții, agricultură și industria alimentară să nu se plătească CASS: e absurd

„Mi se pare destul de nesănătos și faptul că în anumite industrii există eliminarea CASS (construcții, agricultură și industria alimentară n.r.). Asta ce înseamnă? Cele câteva sute de mii de oameni care lucrează în acele industrii beneficiază de asistență sanitară pe buzunarul celorlalți”, spune el.

A mai afirmat: E absurd. E lipsit de sens.

Cote de TVA incorecte

„Rata de TVA este de 19%. În realitate, rata de TVA în România etse de puțin peste 14%. De ce? Pentru că avem enorm de multe scutiri, reduceri și alte facilități în privința TVA care nu mai există în alte părți ale lumii”, a mai afirmat Eugen Rădulescu.

  • „E caraghios: echipamentul sportiv are 5%. Echipamentul sportiv a ajuns cel mai important lucru?”
  • „Pentru curent electric plătim 19%, e corect, dar pentru apă și canalizare plătim 9%. Nu e corect.”

Tratamentul fiscal al microîntreprinderilor: o minune

„Avem minunea care se numește: microîntreprinderi. Păi microîntreprinderile care au venituri de jumătate de milion de euro și o singură persoană poate să poate să aibă 3 microîntreprinderi, poate să aibă și soția 3, și fiul 3, în așa fel încât ajungem la niște sume incredibile de venituri care nu sunt taxate”, a spus el.

De asemenea, afirmă Rădulescu, avem o mulțime de oameni care nu sunt salariați: sunt PFA.

„De ce? Salariații plătesc 48% impozite și taxe, iar ceilalți plătesc 10%, 12%, 15%. Nu e în regulă”, a precizat el.

  • „Primul lucru care trebuie făcut înainte de a mări impozitele și taxele este să elimini privilegiile fiscale. Privilegiile fiscale sunt de nedorit. Ai impresia că ajută. Nu ajută.”

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro