Sari direct la conținut

Diferența dintre uscăciune și potop – De 400 ori mai multă ploaie în luna iunie – o comparație a extremelor

HotNews.ro
Statie meteo, Foto: Shutterstock
Statie meteo, Foto: Shutterstock

Luna iunie a fost normală în România la temperaturi, dar nu și la ploi, fiindcă în Dobrogea au fost locuri unde nu a plouat mai deloc, iar în munți au fost stații meteo cu valori de sute de ori mai mari. Unde a fost secetă și unde a plouat cu furie între 1 și 30 iunie?

Cea mai mare cantitate de precipitații din luna iunie 2023 s-a înregistrat la stația meteo Straja (Hunedoara), respectiv 239,6 mm. Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 74,0 mm, la stația Blaj, arată datele ANM.

Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din iunie 2023 a fost de 0,6 mm, la stațiile meteorologice Gura Portiței și Mahmudia. Practic, între cel mai secetos loc și cel mai ploios raportul a fost de 1 la 400.

A plouat mult mai puțin decât normalul în zone precum Constanța, Urziceni, Oltenița, Bacău, Bârlad și Vaslui.

Temperatura medie a lunii iunie 2023 a avut valori cuprinse între 5,0 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 22,5 °C, la București-Filaret. Cele mai mari temperaturi înregistrate au fost de peste 35 de grade.,

Cele mai mari valori, peste 20 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, în Delta Dunării, în jumătatea sudică a Olteniei, pe areale extinse din Moldova și Banat, precum și în vestul Crișanei.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost în cea mai mare parte negativă, însă valorile au fost foarte apropiate de 0. Cele mai mari valori ale abaterii negative, ≥ 1 ⁰C, s-au înregistrat în nord-vestul Olteniei. Valoarea maximă s-a înregistrat la stația meteorologică Padeș (Apa Neagră), 1,1 °C.

Abateri pozitive s-au înregistrat doar local, în majoritatea regiunilor țării. La 16 stații meteorologice abaterea față de normala climatologică a lunii iunie a fost 0.

Regimul termic a fost normal în cea mai mare parte a țării.

Cantitatea totală de precipitații din luna iunie 2023 a avut valori mai mari de 100 mm în cea mai mare parte a țării. Pe areale extinse din zona montană, în sud-vestul Transilvaniei și în vestul Olteniei, aceasta a depășit 150 mm, iar izolat, în zona montană, 200 mm.

Cele mai mici valori, sub 10 mm, s-au înregistrat în estul Dobrogei și în Delta Dunării.

Abaterea cantității de precipitații din luna iunie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost preponderent pozitivă în jumătatea vestică a țării și negativă în rest, arată datele ANM.

Cele mai ridicate valori ale abaterii pozitive, peste 100 %, s-au înregistrat în sud-vestul Banatului și al Olteniei, în vestul și centrul Transilvaniei și izolat, în Carpații Orientali.

Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 173 %, la stația meteorologică Drobeta-Turnu Severin. Abateri negative s-au înregistrat în centrul Moldovei, în sudul și estul Munteniei, în estul Dobrogei și în Delta Dunării. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 98,6 %, la stația meteo Mahmudia.

Regimul pluviometric a fost excedentar în cea mai mare parte a Olteniei și Banatului, pe areale extinse din Transilvania și din zona montană, local, în Crișana și Muntenia și izolat, în Dobrogea.

Regimul pluviometric a fost deficitar și foarte deficitar în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei și Deltei Dunării, pe areale extinse din Dobrogea, în centrul Maramureșului, în nord-vestul Crișanei, în nord-estul Banatului, local, în Oltenia și izolat, în Transilvania și în zona montană. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro