Sari direct la conținut

UPDATE Cipru, a saptea zi a crizei: Parlamentul a votat primele masuri ale "Planului B". Presedintele Anastasiades: Anumite aspecte vor fi dureroase, dar tara trebuie salvata

HotNews.ro

Cipru, parasit de Rusia, nu are alta alegere decat sa-i convinga pe europeni de eficienta unui „Plan B” pe care parlamentul trebuie sa-l adopte vineri, daca vrea sa evite falimentul bancilor sale, cu consecinte negative asupra intregii zone euro, scrie AFP.

23.30 Parlamentul cipriot a votat primele masuri ale „Planului B”

Parlamentul cipriot a adoptat vineri seara primele masuri legate de planul de salvare pe care tara mediteraneana, paralizata de o saptamana, trebuie sa il incheie pana luni cu partenerii sai europeni pentru a evita falimentul, informeaza AFP.

Reuniti in sedinta extraordinara vineri seara, parlamentarii ciprioti au aprobat o restructurare a sectorului bancar al tarii, crearea unui fond de solidaritate si o limitare a circulatiei capitalurilor, pentru a evita o presiune excesiva asupra bancilor la redeschiderea lor, programata pentru marti.

Ciprul trebuie sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro – mai mult de o treime din PIB-ul sau anual – pentru a debloca ajutorul international de 10 miliarde de euro de la troica (UE-BCE-FMI) si sa obtina ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue sa furnizeze lichiditati de urgenta bancilor cipriote.

22.00 Mai multi manifestanti au ars un drapel european in fata Parlamentului de la Nicosia

Manifestanti ciprioti, in principal angajati ai bancilor ingrijorati de soarta locurilor lor de munca, s-au adunat vineri seara in fata Parlamentului de la Nicosia. Aproximativ 30 de tineri cu fetele acoperite cu cagule au dat foc unui drapel european in apropiere de Parlament, in fata baricadelor instalate de politie.

21.30 Agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat vineri ratingurile a trei mari banci cipriote, invocand riscul de noi controale asupra depozitelor la redeschiderea acestora si pierderi pentru deponenti.

Astfel, Moody’s a redus de la Caa2 la Caa3 ratingurile depozitelor si datoriei pe termen lung a bancilor Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, si estimeaza ca le va reduce din nou, a anuntat agentia de evaluare intr-un comunicat citat de AFP.

21:00 „Planul B” pe care liderii ciprioti incearca sa-l elaboreze pentru a obtine un plan de salvare european are in vedere o taxa de 15% asupra depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro, a anuntat vineri seara televiziunea publica cipriota.

20:30 Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, pe Twitter: „Parlamentul va fi in curand invitat sa adopte decizii dificile. Anumite aspecte vor fi dureroase, dar tara trebuie salvata”.

20:15 Liderii ciprioti discuta cu finantatorii internationali o taxa de peste 10% pentru depozitele peste 100.000 de euro, a declarat un oficial al partidului de guvernamant, citat de Reuters.

17:15Atena a inceput procedura de preluare a filialelor bancilor cipriote prezente in Grecia, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) si Hellenic Bank, a auntat vineri ministerul grec al Finantelor

14:30 Cele mai mari doua banci din Cipru, Bank of Cyprus si Popular Bank (Laiki), au pledat vineri pentru taxarea depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro.

„Trebuie sa fie clar pentru toata lumea, cetateni, politicieni si in special cei 56 de membri ai Parlamentului, care din moment ce se dovedeste ca nu exista nicio alternativa imediata, nu ar trebui sa mai existe intarzieri in adoptarea propunerii Eurogrup de a impune o taxa pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, pentru a salva sectorul bancar”, a afirmat directorul Bank of Cyprus, Andreas Artemis, intr-un comunicat.

„O prabusire a sectorului bancar ar antrena o pierdere totala pe fiecare depozit mai mare de 100.000 de euro”, a subliniat el.

Si seful Popular Bank a precizat ca prefera solutia unei taxe pe depozitele bancare.

13:45 Cipru este angajat in „negocieri aprige” cu Troica finantatorilor, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Christos Stylianides.

„In urmatoarele ore, va trebui sa luam decizii importante”, a adaugat acesta.

„Presedintele Republicii si guvernul sunt angajati in negocieri aprige cu troica pentru a ajunge la solutii care vor salva sistemul bancar si economica in general si vor aduce calmul in tara”, a continuat purtatorul de cuvant, precizand ca „vor exista si aspecte dureroase (…) dar tara trebuie salvata”.

„Urmatoarele ore vor determina viitorul tarii noastre. Cu totii trebuie sa ne asumam responsabilitatile”, a concluzionat el.

Ora 12:55 Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat vineri ca Rusia „nu a inchis usa” Ciprului, dar Nicosia trebuie sa ajunga mai intai la un acord cu UE pentru a rezolva actuala criza.

„Nu am inchis usa. Suntem pregatiti sa discutam diferite forme de sustinere o data ce o schema definitiva va fi elaborata de UE si Cipru”, a spus acesta, intr-o conferinta comuna de presa cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ora 12:45 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca rabdarea europenilor are limite si a avertizat ca Ciprul nu trebuie sa „abuzeze de rabdarea partenerilor din zona euro”, in cadrul reuniunii cu grupurilor parlamentare ale liberalilor de la FDP, dupa cum a relatat unul dintre participanti.

Angela Merkel a acuzat faptul ca Nicosia „nu a mai comunicat cu troica de mai multe zile”, a povestit un alt participant la aceasta reuniune cu usile inchise.

Intr-un interviu acordat vineri televiziunii germane, Volker Kauder, seful grupului parlamentar al Uniunii Crestine (CDU/CSU) din Bundestag si un apropiat al lui Merkel, a apreciat ca Ciprul „se joaca cu focul”.

Ministrul cipriot al Finantelor a plecat din Moscova fara sa obtina ajutorul Rusiei, care „nu este interesata” de propunerile de investitii formulate, lasand UE mana libera pentru a rezolva criza.

Michalis Sarris, care afirmase joi ca va ramane la Moscova atat timp cat trebuie pentru a ajunge la un acord, a plecat vineri cu mana goala din capitala rusa, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica.

Ajuns marti seara, el incerca sa obtina o relaxare a conditiilor unui credit de 2,5 miliarde de euro acordat de Moscova Nicosiei in 2011, si propusese Rusiei investitii in sectoarele bancar si energetic, in schimbul unui ajutor financiar.

„Negocierile s-au terminat”, a recunoscut vineri ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov.

„Propunerea lor a fost urmatoarea: crearea unei societati publice care sa regrupeze activele zacamintelor de gaze si propunerea de a participa investitori rusi”, a explicat Siluanov.

„Investitorii nostri au examinat aceste propuneri si nu au fost interesati”, a precizat el.

Cipru dispune de importante zacaminte de hidrocarburi in largul coastelor meridionale. Dar nivelul acestor rezerve este inca incert si acestea sunt disputate cu Turcia.

„Ei ne-au propus de asemenea sa intram (in capitalul) bancilor. Dar niciuna dintre institutiile noastre de credit nu a dorit-o”, a continuat ministrul rus.

Anton Siluanov a confirmat ca nu este avuta in vedere chestiunea unui nou credit, asa cum indicase joi omologul sau cipriot, deoarece o noua indatorare ar fi scos Ciprul din cadrul impus de UE.

In ceea ce priveste creditul din 2011, Rusia „asteapta o decizie” a creditorilor insulei (UE si Fondul Monetar International) pentru a decide „participarea sa la restructurarea datoriei”, a adaugat ministrul.

Moscova se declarase pregatita in ultimele luni sa relaxeze termenii creditului acordat in 2011, amanand scadenta, fixata in prezent in 2016, sau reducand dobanda.

Dar autoritatile ruse au fost enervate de anuntul de sambata dimineata privind planul de salvare a Ciprului negociat cu UE si care includea o taxa – abandonata ulterior – asupra depozitelor bancare.

Aceasta taxa risca sa afecteze puternic averile rusesti din insula, estimate de agentia Moody’s la 31 de miliarde de dolari, respectiv o treime din totalul depozitelor.

Guvernul rus trimite astfel mingea in terenul Bruxellesului, in momentul in care Jose Manuel Barroso se afla la Moscova.

Presedintele Comisiei Europene a avut un schimb acerb de replici, joi, cu premierul Dmitri Medvedev.

Medvedev a criticat o solutie „absurda” propusa in week-end de UE pentru salvarea Ciprului.

Barroso a asigurat ca este „constient de interesele Rusiei”. Dar a subliniat de asemenea grija pentru „consecintele (crizei) asupra cetatenilor Ciprului”.

„Retorica s-a calmat de partea rusa”, a apreciat vineri o sursa europeana.

„Suntem cei mai mari clienti ai Rusiei si lucram in permanenta pentru relatii previzibile si stabile”, a adaugat aceasta sursa.

Analistii de la banca americana JPMorgan apreciau miercuri ca „interesul Rusiei ar putea fi sa cumpere in cateva luni sau ani foarte ieftin ceea ce li se propune azi”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro