Directorul FMI, Christine Lagarde: SUA ar trebui simultan sa majoreze impozitele si sa reduca cheltuielile. Zidul bugetar risca sa anuleze cresterea economica
Directorul FMI, Christine Lagarde, considera ca Statele Unite ar trebui simultan sa majoreze impozitele si sa scada cheltuielile publice, pentru a reduce deficitul, scrie AFP.
„Cred ca cea mai buna modalitate de a avansa este o abordare echilibrata care consta simultan in majorarea veniturilor, printr-o crestere a impozitelor sau prin crearea de noi surse de venituri, si reducerea cheltuielilor”, a afirmat duminica Lagarde, la CNN.
Intrebata despre negocierile actuale intre presedintele Barack Obama si opozitia republicana, care controleaza Camera Reprezentantilor, seful FMI a avertizat ca „zidul bugetar” din ianuarie constituie „cea mai mare amenintare” pentru economia tarii.
Astfel, daca economica americana se va confrunta cu o lipsa a acestui acord, cresterea ar putea fi „zero” in 2013, spune aceasta. Previziunea actuala a FMI pentru evolutia celei mai mari economii mondiale in 2013 este de 2,1%.
„Exista un anumit grad de incertitudine care impiedica investitorii, antreprenorii si gospodariile sa ia decizii, deoarece nu stiu ce va fi facut maine”, a explicat Lagarde.
„Zidul bugetar” desemneaza scadenta din ianuarie, cand o majorare generala si automata a impozitelor ar urma sa intre in vigoare, precum si o reducere drastica a cheltuielilor publice. Aceasta ajustare brusca ar urma sa permita reducerea semnificativa a deficitului, dar cele doua tabere doresc sa anuleze cresterea impozitelor asupra clasei mijlocii si sa controleze deficitul prin alte mijloace.
Incapabili sa se puna de acord asupra unei reduceri a deficitului, alesii din Congres si Barack Obama au creat in 2011 o „super-comisie” parlamentara insarcinata cu conceperea unui plan de reduceri. Aceasta comisie a esuat la randul sau sa ajunga la un acord. Or, potrivit legii, daca un astfel de esec se intampla si acum, ar atrage in mod automat, in 2 ianuarie 2013, o reducere a cheltuielilor publice cu 7 pana la 9%. In paralel, impozitul pe venit ar trebui sa se majoreze in mod automat pentru 90% dintre americani, cu circa 2.000 de dolari (1.500 euro) pe an, in medie, potrivit Tax Policy Center. Aceste masuri ar urma sa permita reducerea deficitului cu 1.200 miliarde de dolari pana in 2021.
Prioritatea republicanilor este reducerea cheltuielilor bugetare, in timp ce democratii insista pe o majorare a impozitelor pe venit in cazul a 2% dintre americanii cei mai bogati.