Austeritatea are un impact considerabil asupra cresterii, recunoaste economistul sef al FMI
Planurile de reducere a deficitelor publice puse in practica in Europa au un „impact considerabil” asupra cresterii economice, spune economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, citat de AFP.
„Reducerea deficitelor, care este pentru moment mult mai prezenta in Europa decat in Statele Unite, are un impact considerabil asupra cresterii”, a precizat Blanchard, intr-un interviu acordat postului american de radio NPR si difuzat joi.
„Daca priviti tara cu tara, ajungeti la concluzia ca tarile care au aplicat planurile cele mai drastice sunt cele care au cresterea cea mai mica”, a explicat acesta.
Cele trei tari din Zona Euro aflate in prezent „sub perfuzie financiara” (Grecia, Portugalia, Irlanda) sunt supuse la severe cure de austeritate, impuse de creditorii internationali, printre care si FMI, si care fac obiectul unei contestari tot mai mari.
Adeptul unei linii mai suple in cadrul FMI, Blanchard a recunoscut deja ca efectele austeritatii asupra cresterii au fost subestimate in Grecia, tara care se afla in recesiune de cinci ani consecutiv.
In conditiile in care dezbaterile politice asupra evitarii „Zidului bugetar” – cura de austeritate care se profileaza in absenta unui acord politic asupra unui plan de reducere a datoriei – Blanchard precizeaza ca este „in general” mai usor din punct de vedere politic sa maresti impozitele decat sa tai cheltuielile.
„Este foarte dificil de spus care masura, cheltuieli sau impozite, este mai eficienta”, a recunoscut el.
Administratia Obama apara in special o majorare a impozitelor pentru cele mai bogate persoane, in timp ce republicanii pledeaza pentru o reducere a cheltuielilor publice.
Fara a se referi in mod specific la situatia americana, Blanchard a subliniat ca in final reducerea deficitelor trebuie sa vina in acelasi timp „din cheltuieli si venituri”.