Mario Draghi: Ideea euro-obligatiunilor nu e realista pentru moment, dar va deveni cand increderea va fi restabilita
Introducerea euro-obligatiunilor, un instrument de mutualizare a datoriilor, nu este o idee realista pentru moment dar va deveni, a afirmat joi presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de AFP.
„La origine, se afla o ruptura de incredere in Zona Euro intre tarile care respecta mereu, sau majoritatea timpului, intelepciunea bugetara, si cele care nu o fac”, a explicat Draghi, raspunzand unei intrebari in cadrul conferintei lunare de presa a institutiei monetare.
„In acesti ultimi doi ani, a fost vorba de reconstruirea increderii” si pentru aceasta tarile au consimtit reguli bugetare mai stricte, a adaugat el.
„A incepe cu euro-obligatiunile este in zadar”, a apreciat Mario Draghi, subliniind ca emisia de obligatiuni comune reprezinta o mutualizare a riscurilor. „Este absurd sa incepem printr-o politica unde, ca sa rezumam, unul emite (obligatiuni, n.r.) si altul cheltuieste (…) pentru ca nu e ceva realist”.
„Dar acest lucru va deveni realist cand increderea se va restabili, cand va fi clar ca toate tarile respecta angajamentele si pun in practica politici economice fiind pe deplin constiente de consecintele lor asupra altor tari”, a explicat presedintele BCE.
Mai multe voci s-au exprimat in favoarea euro-obligatiunilor, in special cele ale Frantei si Comisiei Europene, ca raspuns la criza datoriilor.
Germania se opune insa ferm unei astfel de idei. In iulie, cancelarul Angela Merkel declarase eurobondurile „contraproductive”.