Sari direct la conținut

Seful BCE, Mario Draghi: Zona euro trebuie sa lase in urma lumea basmelor. Criza nu a trecut

HotNews.ro

Criza zonei euro este departe de a se fi incheiat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o „lume a basmelor” care a permis dezvoltarea problemelor actuale, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, relateaza Mediafax.

Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.

„Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013” a spus Draghi.

Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza „a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor”. Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.

Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.

Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.

Anuntarea planului a fost, insa, suficienta pentru a reduce presiunea din piata financiara asupra Spaniei si Italiei.

„Efectul de inceredere al programului a fost semnificativ”, a declarat Draghi.

Seful bancii zonei euro a indemnat guvernele sa continue cu implementarea uniunii bancare. Aceasta trebuie sa se aplice tuturor bancilor, pentru a evita fragmentarea sectorului.

Pozitia lui Draghi pune BCE in contradictie cu Germania. Berlinul vrea ca supravegherea sistemului bancar de catre BCE sa se aplice doar marilor institutii de credit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro