Franta adopta un pact de competitivitate pentru relansarea industriei, insotit de o usoara crestere a TVA-ului, din 2014
Guvernul francez a anuntat marti un „pact de competitivitate” bazat pe un credit fiscal de 20 de miliarde de euro pentru intreprinderi finantat prin zece miliarde de euro din economii suplimentare si printr-o crestere a TVA in 2014, anunta AFP.
Acest „pact de competitivitate preia in cvasi-totalitate” recomandarile din raportul publica luni de industriasul Louis Gallois, fostul sef al EADS, a precizat premierul Jean-Marc Ayrault. „Deschidem o etapa majora si decisiva in scoaterea tarii noastre si a economiei din criza”, a adaugat el.
Creditul fiscal va greva bugetul incepand cu 2014 deoarece intreprinderile il vor obtine pentru prima oara in acel an pentru exercitiul 2013, iar economii bugetare vor fi realizate in 2014 si 2015.
In locul unui transfer al cotizatiilor sociale spre fiscalitate, asa cum preconiza Louis Gallois, va fi vorba deci de un cec acordat intreprinderilor in scopul de a le mari marjele care au scazut puternic in ultimii ani.
Rata normala de TVA, de 19,6%, va fi majorata la 20%.
Guvernul va aplica, incepand din 2016, o „noua fiscalitate ecologica” cu o valoare de „cel putin 3 mld euro”.
In raportul sau, fostul presedinte al EADS Louis Gallois afirma ca va fi nevoie de un „soc de incredere” si de patriotism pentru a relansa industria Frantei.
Statisticile vorbesc de la sine: cota industriei (fara constructii) in valoarea adaugata a tarii a scazut de la 18% in 2000 la 12,5% in 2011, plasand Franta pe locul 15 in randul celor 17 tari membre ale zonei euro. In 30 de ani, Franta a pierdut peste doua milioane de locuri de munca in industrie. Soldul balantei comerciale a trecut de la un excedent de 3,5 miliarde de euro in 2002 la un deficit de 71,2 miliarde in 2011.
Pentru a imbunatati competitivitatea franceza, Gallois a sugerat alte 20 de masuri, printre care o redemarare a explorarilor de gaze de sist. Dar aceasta propunere a fost respinsa de guvern.
In schimb, au fost preluate o serie de masuri privind sustinerea exporturilor, cercetarea, simplificarea birocratiei etc.