Regulamentul financiar al UE: mai multa transparenta, avantaje, dar si impuneri
Dupa intrarea in vigoare recenta a noului regulament financiar, Comisia a adoptat noile norme de aplicare a acestuia. Acordarea de fonduri UE catre agentii economici, ONG-uri, cercetatori, studenti, municipalitati si alti beneficiari va fi imbunatatita, incepand cu 1 ianuarie 2013, gratie unor proceduri simplificate. Acestea includ posibilitati mai largi de a utiliza sume forfetare si rate forfetare, pentru sume mai mici, elimina necesitatea de a completa aceleasi detalii de fiecare data cand se depune o cerere pentru fondurile UE, introduce inscrierea electronica si multe alte noi caracteristici, scrie EurActiv.ro.
Noua legislatie asigura o transparenta mai buna si prevede o responsabilitate mai mare pentru orice persoana care se ocupa de finantele UE.
Intervalul de timp dintre cererile de propuneri, incheierea unor acorduri de grant si termenele de plata va fi redus. Sistemul de grant se va concentra mai mult asupra efectuarii platilor pentru furnizarea rezultatelor decat asupra rambursarii cererilor de plata, printr-o utilizare sporita a sumelor forfetare, a ratelor forfetare si a costurilor unitare. O utilizare mai intensa a premiilor acordate castigatorului unui concurs pentru gasirea unei solutii la o problema predefinita („premii de stimulare”) va contribui, de asemenea, la simplificarea administrarii si va consolida orientarea catre rezultate a fondurilor UE. Beneficiarii de fonduri UE nu vor mai fi obligati sa deschida conturi bancare separate purtatoare de dobanzi, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.
Mai mult, chiar daca exista castiguri din dobanzi, acestea nu vor mai trebui returnate bugetului UE si nici nu vor fi considerate venituri ale proiectului. Aceasta masura raspunde unei preocupari majore a beneficiarilor de granturi si a altor parti interesate, in special din domeniul cercetarii si din comunitatea organizatiilor neguvernamentale, adusa in discutie in timpul consultarii publice din 2009 care a precedat propunerea din 2010 a Comisiei.
„Noul regulament aduce imbunatatiri semnificative pentru toti beneficiarii finantarii acordate de UE.Am reusit sa reducem sarcina administrativa pentru beneficiarii fondurilor Uniunii, ceea ce inseamna un acces mai usor si reducerea timpului necesar obtinerii unei finantari de la bugetul european. Noile norme permit o utilizare mai eficace a resurselor UE. Acest lucru este important pentru toti cetatenii europeni, intrucat, in vremuri de criza, bugetul UE joaca un rol insemnat in stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in Europa. Sporirea accesibilitatii fondurilor UE si a gradului de responsabilizare pentru cei care gestioneaza aceste fonduri constituie unul din obiectivele principale ale mandatului meu”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul european pentru programare financiara si buget.