Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Cetatea Slimnic – Ziduri medievale cu "parfum" de apeduct roman

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Sasii au comstruit peste 200 de cetati in Ardeal, insa putine sunt atat de speciale precum cea de la Slimnic, situata pe drumul dintre Sibiu si Medias. Zidurile ramase din bazilica neterminata te duc cu gandul la un apeduct roman, iar masivitatea lor este o dovada ca acum 5-600 de ani aici era o cetate importanta. In prezent, Slimnic nu este inca napadit de turisti si nici de stand-uri cu kitsch-uri, iar intrarea este numai 3 lei.

  • Click pe poza pentru a intra in fotogalerie.

Slimnic, in germana Stolzenburg (cetatea mandra) se gaseste la 15 km de Sibiu si 35 km de Medias pe un drum national care acum este in lucru pe cei 50 km dintre cele doua orase, astfel ca numeroasele semafoare si portiuni unde se circula pe o singura banda fac calatoria extrem de chinuitoare.

Totusi, cei care ajung la cetate nu au de ce sa fie dezamagiti, fiindca nu vorbim de o biserica fortificata tipica, in stilul Prejmer, Biertan sau Cisnadie, ci de una la care ruinele dau un sentiment de maretie absent din alte cetati sasesti care s-au pastrat intr-o stare mult mai buna sau care au fost frumos restaurate.

La Slimnic a existat se pare o cetate din piatra inca din secolul 13, iar un veac mai tarziu a fost ridicata una din caramida din care au ramas parti consistente si astazi. Sasii, cunoscuti fiind ca oameni destoinici si seriosi, duceau in general la indeplinire ceea ce isi propuneau, insa farmecul cetatii Slimnic tine de faptul ca lucrurile s-au petrecut tocmai pe dos!

Mai exact, in secolul 15 in curtea cetatii s-a inceput lucrul la o uriasa bazilica din caramida rosie care insa nu a fost niciodata terminata, fiind ridicate zidurile exterioare, insa nu si boltile care trebuiau sa le acopere. Acum mai bine de 500 de ani satenii au decis sa abandoneze lucrarile la masiva biserica si sa consolideze in schimb zidurile ce imprejmuiau cetatea pentru ca aceasta sa reziste la asedii.

Aceste ziduri si coloane care s-au pastrat, dau cetatii un aer de apeduct roman intr-un loc in care nu te-ai astepta sa vezi asa ceva. Sunt impresionante si crapaturile lungi din zid, portiunile sparte in forme curioase si toate elementele care dovedesc ca aici s-a dorit construirea unei bazilici grandioase.

Cetatea Slimnic nu este un loc inundat de turisti si nici de standuri cu diverse obiecte. Vizitatorii sunt rari, drumeagul de acces catre poarta nu este asfaltat, insa locul iti da un sentiment de liniste si il poti explora in voie, fie ca vrei sa urci pe batranele si incomodele scari din lemn in turn pentru a vedea dealurile arse de soare, fie ca vrei sa vezi in detaliu cum arata austera camera a impacarii unde cuplurile care aveau de gand sa divorteze erau inchise o saptamana pentru a avea suficient timp sa se razgandeasca.

Cetatea a fost asediata de mai multe ori incepand cu secolul 15 si devastata la inceput de secol 18. Pe la 1870 s-a prabusit unul dintre turnuri si o parte a zidului ce o imprejmuia, iar ultima restaurare a fost cu mai bine de 50 de ani in urma. Date fiind intamplarile, nu e de mirare ca la Slimnic, ceea ce impresioneaza este maretia ruinelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro